Teknede fok sürprizi

Teknede fok sürprizi

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limanda bağlı bir tekneye fok çıktı.

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde limanda bağlı tekneye çıkan sevimli fok, sürpriz yaptı. Doğal yaşam alanına döndürülmek istenen ancak bu işe gönüllü olmadığı görülen sevimli fok, uzun süren uğraşlar sonucu denize bırakıldı.

Kuşadası'ndaki Setur Marina'da demirli bir gezi teknesinin güvertesine dün sabah saatlerinde 1 yaşından büyük sevimli bir fok çıktı.

Vücudunda herhangi bir yara görülmeyen fok, denize bırakılmak istendi. Ancak gönülsüz olduğu görüldü.

568e11cc18c7730694143691.jpg

Herhangi bir sorun olabileceğini düşünen tekne sahibi Özder İpek, Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği'ne (EKODOSD) durumu bildirdi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü de Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz FokuAraştırma Grubu'ndan (SAD-AFAG) destek istedi.

568e120218c7730694143695.jpg

SAD-AFAG'tan gelen Veteriner Ozan Veryeri'nin kontrolünde, fokun herhangi bir sağlık sorunun olmadığı belirlendi.

Uzun süren uğraşlar sonucu fok tekrar denize döndürülebildi.

568e120e18c7730694143697.jpg

TEKNEYİ SEVDİ

Tekne sahibi İpek, "Sabah tekneye geldiğimde sevimli misafirimizle karşılaştım. Halının üzerine yattığını görünce hasta olabileceğini düşündüm. Çok bitkin görünüyordu. Gün boyunca kimse rahatsız etmesin diye nöbet tuttuk. Yetkililer gelince denize bırakmaya götürdüğümüzde, bu kez gitmemeye çalıştı. Anlaşılan bizi ve teknemizi çok sevdi" dedi.

568e121d18c7730694143699.jpg
Foku kontrol eden Veteriner Veryeri , "Özellikle kış dönemi yavru Akdeniz foklarının hava şartları nedeniyle annelerinden koptuğunu biliyoruz. Biz buraya gelirken böyle bir durumu düşünmüştük. Ancak geldiğimizde çok şaşırdık. Çünkü genç bir Akdeniz fokuyla karşı karşıya kaldık. Yaklaşık 1 yaşında ve üstü bir yaşta olduğunu tahmin ettiğimiz fokun, sağlık durumunda bir terslik tespit edilemediği için doğal ortamına salmak üzere harekete geçtik. Fakat Akdeniz foku malesef denize geri dönmek istemedi. Bu çok şaşırtıcı. Tabi bunun neden böyle olduğunu anlamaya çalıştık. Fakat kıyılara baktığımız zaman kıyıların yapılaşmayla dolu olduğunu ve Akdeniz fokunun mağaralarının da bulunduğu çok önemli bir bölgede tahribat yaşandığını, mağaraların üzerlerinin molozlar ve taşlarla kapanmış olduğunu gördük. Biz bu ve buna benzer durumları izleme kararı almış bir derneğiz. Marmara, Akdeniz ve Ege'de yasa dışı yapılaşma ve plansız yapılaşma süreçlerini dikkatlice izliyoruz. İşte bu tür yanlış uygulamalar nedeniyle kıyı alanlarımızdaki doğal ve kültürel değerlerimizi hızla yitirdiğimizi düşünüyoruz" dedi.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Kuşadası'nda üç tane fok olduğunu biliyoruz. Özellikle Kuşadası doğal botanik park dediğimiz alanın altında bunların yuvaları var. Bugüne kadar hiçbir ilgili kuruma bunu anlatamamıştık. Bugün ortaya çıkan fok, Kuşadası'nda bir fok olduğunu ve gerçeği anlatıyor" dedi.

568e122618c773069414369b.jpg