Teog’da Başarıyı Artıran Yöntem

Teog’da Başarıyı Artıran Yöntem

Özel İzmir Koleji Ortaokul Müdür Yardımcısı Cüneyt Üşenti, öğrencilerini hızlandırılmış program, deneme sınavları, ders tekrarları ve rehberlik...

Özel İzmir Koleji Ortaokul Müdür Yardımcısı Cüneyt Üşenti, öğrencilerini hızlandırılmış program, deneme sınavları, ders tekrarları ve rehberlik bölümünün desteğiyle Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sınavına hazırladıklarını söyledi.

Özel İzmir Koleji Ortaokul Müdür Yardımcısı Cüneyt Üşenti, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) ile ilgili okullarında yürüttükleri hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verdi. TEOG'un ilköğretimden ortaöğretime geçişin köprüsü olarak tanımlanabileceğini anlatan Üşenti, "Ülkemizdeki öğrenciler ortaokuldan istedikleri liseye geçebilmek için bu sınavı geçmeliler. Bunun bir diğer aşaması da üniversite sınavıdır. Öğrenciler lise tercihlerine baktığımızda ilk olarak Fen liselerini sonra Anadolu liselerini meslek liselerini düz liseleri ve son olarak da askeri okulları tercih ediyorlar. TEOG senede iki kez yapılan altı ana dersten oluşan bir sınavdır. Öğrenciler Türkçe, matematik, fen bilimleri, inkılap tarihi, yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden 40 dakikalık 20 sorudan oluşan sınava alınıyorlar. Eski sınavlarda yanlışlar doğruları götürüyordu. Bu sistemde öyle bir durum yok. Öğrenciler 20 soruyu 40 dakikalık sürede çözmeye çalışıyorlar. Yarım saatlik aradan sonra sınav devam eder. Sınav oturumları iki günde yapılır. Bu dönem ki sınavlar 27-28 Nisan tarihlerinde yapılacak" dedi.

Sınavlarda alınan puanların değerlendirmesi hakkında da bilgi veren Üşenti, "TEOG sınavlarından sonra yıl sonunda sınav ortalamalarının yüzde 70'i alınır. Ortaokul boyunca aldıkları bütün puanların (ortaöğretim başarı puanı) da yüzde 30'a denk gelen bu kısımlar hesaplanır ve bir havuza toplanıp 500 taban puan üzerinden öğrencilerin puanları oluşturulur. Alınan puan üzerinden de bahsettiğimiz liselerin önceden verilen taban puanına göre tercihler yapılır ve sonunda yerleştirmeler olur. Tabi isteyen öğrenciler özel okula gidebilirler. Tabi ki bu kadar çok öğrenci arasında bir ayıraç olması gerekir. Bu yıl bizim TEOG sınavına girecek altı şubede toplam 98 öğrencimiz var. Bu öğrenciler birinci dönem TEOG sınavına girdiler. Toplam 120 soru çözdüler ve tüm öğrencilerimiz 120 soruda 100.2 ortalama sağladılar. Bu hem İzmir hem de Türkiye ortalamalarının çok üstünde bir orandır. Ve bunun sonucunda Türkiye şampiyonu olan öğrencimiz oldu, bunun yanında sadece bir hata yapan öğrencilerimiz de var ki bizim öğrencilerimizde en fazla üç hata görüyoruz. Bu sonuçlar tüm öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin başarısıdır. Ancak hiçbir başarı tesadüfi değildir. Öğrencilerimiz bu çetin yolda, üniversite tahsilinde önemli bir köprü olan lise tahsili için ciddi bir çaba sarf ettiler çok yoğun çalıştılar ve sonucunda bu puanları elde ettiler" diye konuştu.

"YANLIŞ YAPAMAYACAKLARI KONUMA GETİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Üşenti, TEOG sınavları için okullarında yapılan çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Okulumuzdaki TEOG çalışmaları okullar açılmadan bir ay önce başlıyor. Öğrencilerimiz okulların açılmasına bir ay varken okula gelerek sınavı olacak olan bu altı derslere çalışmalara başlıyorlar. Bu çalışma haftanın beş günü günde altı ders saati sürüyor. İlk bir aylık süreçte öğrenciler birçok konuyu işlemiş oluyorlar ve okullar açıldıktan sonra da aynı konular esas derslerinde baştan anlatılmaya başlanınca onlar için bir tekrar olmuş oluyor. Tekrarlarla birlikte öğrenciler konuları daha iyi hazmedip öğreniyorlar. Tabi ki öğrenciler yine de bazı sıkıntılara düşebiliyorlar. Bunu anlayabilmek için öğrencilerimize haftalık dilimlerde deneme sınavları yapıyoruz. İki TEOG sınavı yapılana kadar toplamda 18 tane deneme sınavımız oluyor. Bu sınavlar ilk olarak çocukların pratiğini geliştiriyor, ikinci olarak öğrencilerin zamanı verimli kullanma reflekslerini geliştiriyor ve ölçme ve değerlendirme sonucunda öğrencilerin hangi konularda sıkıntı yaşadıklarını görüp bu konularda öğrencilerle birebir çalışma yapıyoruz. Bunların dışında yine sınavı yapılacak altı ana dersle ilgili hafta içinde ve hafta sonunda etütler düzenliyoruz. Bununla birlikte TEOG sınavları başlamadan önceki üç haftada hızlandırma programımız başlıyor. Günlük normal sekiz saatlik derslerimizin ardından bir yemek arası veriyoruz ve üçer ders konu tekrarlarını yapıyoruz. Bu çalışmanın çok etkili bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Çünkü bütün dersler bitmiş oluyor son üç haftada konuları tamamen tekrarlar ve deneme sınavları üzerinden yine çalışıyoruz ve öğrencileri isteseler de o soruda yanlış yapamayacakları konuma getirmeye çalışıyoruz. Bu sayede öğrencilerimize güzel bir lise tahsilinin yolunu açmış olmak isteriz. Bu bizim boynumuzun borcudur."