Terör bölgesinde çalışanlara müjde

Terör bölgesinde çalışanlara müjde

Sağlık Bakanı, terör bölgesinde canlarını tehlikeye atarak görev yapan sağlık çalışanlarına ayrıcalık tanınacağını açıkladı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gündemdeki konularla ilgili ve yeni projelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. PKK terörüne rağmen bölgedeki personele lojman, zırhlı araç, yüksek maaş ve kıdem artışı desteği vereceklerini belirten Bakan Müezzinoğlu, zorunlu aşı, sağlık turizmi ve domuz gribine ilişkin de önemli bilgiler verdi.

Star'dan Gülden Kılıç'ın haberine göre Türkiye’nin sağlık sektöründe büyük atılımlar yaptığını belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ortalama insan ömrünün AK Parti döneminde 8 yıl uzamasının ve İngiltere’den Rusya’ya kadar 500 bin yabancı uyruklunun Türkiye’deki hastanelere gelerek 3 milyar doları aşan tedavi almalarının da bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. 2015 yılında Almanya’dan 92 bin 124, Hollanda’dan 26 bin 758, İngiltere’den 16 bin 114, Rusya’dan 48 bin 607 hastanın tedavi amaçlı Türkiye’ye geldiğini belirten Bakan Müezzeoğlu, Katar’ın sağlık sektöründe yapılacak yatırımlara ilişkin de her iki ülkenin resmi heyetlerinin görüşmeleri sürdürdüğünü söyledi.
 
İSTİFA YOK
 
Bölgede görev yapacak sağlık personeline güvenlik ve maaş düzenlemeleri yapacaklarını belirten Bakan Müezzinoğlu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da görev yapacak sağlık çalışanlarının Türkiye’de en yüksek döner sermaye payı alan Eskişehir Yunus Emre Hastanesi personeli kadar pay alacağını söyledi. Buna göre bölgede görev yapacak uzman doktor 14 bin, pratisyen hekim 8 bin, hemşire ise 4 bin 100 TL maaş alacak. Müezzinoğlu, şunları söyledi: “Ayrıca bölgede 2 yıl kaldıysa 3’cü bölgeye gidebilecek. Bölgede 4 yıl veya daha fazla kaldıysa istediği bölgeye gidebilecek. Evine gitmekte zorlandığı için nöbetleşe bir hafta hastanede kalan sağlık personeline, kampus içinde sosyal yönü güçlü lojmanlar yapacağız. Bölgedeki sağlık çalışanlarının istifa ettiği de kara propaganda. Geçtiğimiz yıl istifa eden sayısı 111, bu yıl ise 137 ve bu da anlamlı bir fark değil. Ayrıca özellikle ambulansta görev yapan sağlık personelinin güvenliği için zırhlı ambulans sayısını 13’e çıkardık.”
 
CANLI KALKAN
 
Bölge halkının PKK’nın kirli yüzünü çok iyi gördüğünü ve kara propagandasına inanmadığını belirten Bakan Müezzinoğlu, hasta veya yaralıları almaya giden ve PKK’nın ateşine maruz kalan ambulans ve sağlık çalışanlarının etrafında çember oluşturan Kürt vatandaşların adeta teröre karşı canlı kalkan olduğunu da anlattı: “Cizre’de yaralanan ve sonra hayatını kaybeden erkek?hemşire Eyüp Ergen’e ambulans gelmesi için bölge halkı PKK’ya karşı çember oluşturdu. 30 yıldır ‘Devlet, Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapmıyor, desteklemiyor’ diyorlardı. Edirne’de ne sağlık hizmeti alınıyorsa, bölgeye götürerek bu algıyı yıktık. Şimdi hastaneleri yakmaya çalışıyorlar. Maalesef PKK, Kürt kökenli vatandaşlara zarar verdi. PKK’nın gözü o kadar döndü ki yaralıya ulaşmayı engelliyor.”
 
ÖZEL ÇOCUĞA AŞI İSTİSNASI
 
Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi’nin zorunlu aşı uygulaması aleyhine aldığı  kararı değerlendiren Sağlık?Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AYM’nin aşı yapılmasına değil, yasal dayanağı olmadan aşı yaptırılmasına karşı çıktığını belirtti. Müezzinoğlu, bu yönde kanuni alt yapıyı hazırlayacaklarını ve özel bir sağlık sorunu olan çocuklara aşı yapılıp yapılmayacağına ya da belli bir aşının uygulamadan kaldırılmasına da bilim kurulunun karar verebileceğine dikkat çekti.
 
Araplar estetik, Ruslar onkoloji için geliyor
 
Bakan Müezzinoğlu, Türkiye’yi bölgenin sağlık turizmi merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Sadece geçen yıl yaklaşık 500 bin yabancı uyruklu kişinin Türkiye’yi tercih ettiğine dikkat çeken Müezzinoğlu, “2023 hedefimiz içinde sağlık turizmi önemli yer tutuyor. Bu konuya kısa vadede ve konjonktürel bakmıyoruz. Sağlık turizmi hükümet politikasıdır. Dünyanın bir çok bölgesinden insan ülkemize geliyor. Tıbbi donanım, hizmet kalitesi ve maliyetleri açısından büyük avantajlarımız var. Almanya, Hollanda, Fransa’dan daha çok göz için, Arap ülkelerinden estetik için, Rusya ve Türk devletlerinden ise onkoloji hizmetleri için geliyorlar” dedi.