Teröre İnat "Evde Eğitim"

Teröre İnat "Evde Eğitim"

Van'da teröristlerce okulları yakılan 3 kardeş, okullarının onarılma sürecinde üniversite öğrencisi ablaları ile evde ders çalışıyor- Kardeşlerine okulda öğrendiklerini tekrar ettiren abla Z.G:- "Tabii aynı eğitimi veremiyoruz ama bir şekilde derslerinden

VAN (AA) - NECAT HAZAR - Van'da okulları teröristlerce ateşe verilen ilkokul öğrencisi 3 kardeşe üniversite öğrencisi ablaları, okulda öğrendiklerini unutmamaları için evde ders çalıştırıyor.

Edremit ilçesi Kurubaş Mahallesi'nde 9 Nisan gecesi terör örgütü PKK mensuplarınca ateşe verilen Kinyas Kartal İlkokulu/Ortaokulu'nda onarım çalışmaları sürüyor. Okulun ortaokul bölümündeki öğrenciler, eğitimden geri kalmamaları için taşımalı şeklide başka bir okula yerleştirildi. İlkokul öğrencileri de okullarının yeniden açılmasını bekliyor.

Teröristlerce kundaklanan okulun ilkokul bölümünde eğitim gören 3 kardeş, üniversite öğrencisi ablalarının desteğiyle derslerine çalışıyor.

- "Her şeye rağmen hayat devam ediyor"

Kardeşlerine okulda öğrendikleri konuların tekrarını yaptıran üniversite öğrencisi abla Z.G, AA muhabirine, kardeşlerine derslerinden geri kalmamaları için yardımcı olduğunu söyledi.

Evde kendi derslerinden fırsat buldukça kardeşlerinin eğitimiyle ilgilendiğini anlatan Z.G, şöyle devam etti:

"Kardeşlerime yardımcı oluyorum evde büyük okuyan tek olduğum için ben ders veriyorum. Tabii aynı eğitimi veremiyoruz ama bir şekilde derslerinden, konularından geri kalmamaları için var gücümle bir şeyleri öğretmeye çalışıyorum. Her şeye rağmen hayat devam ediyor."

Baba Ö.G. de üç çocuğunun eğitim gördüğü okulun ateşe verildiğini hatırlatarak "Üniversitede okuyan büyük kızım, çocuklar geri kalmasın diye üç gündür evde onlara yardımcı olup ders veriyor. Çocukların okulda aldığı eğitimin aynısını almasalar da ablaları onlara yardımcı oluyor. Rabb'im bunları yapanların yanına bırakmasın. Allah, kabul etmesin. Çocuklar çok üzülüyorlar okula gitmedikleri için, arkadaşları da çok üzülüyor." diye konuştu.

- "Biz şanslıyız ablamız var"

Dördüncü sınıf öğrencisi B.G, okullarının yakılması nedeniyle çok üzüldüğünü ifade ederek "Ablamız bize derslerimizden geri kalmayalım diye yardımcı oluyor. En kısa sürede okulumuzun tamir edilmesini istiyoruz." dedi.

Üçüncü sınıf öğrencisi B.G. de okulunu ve arkadaşlarını çok özlediğini söyledi. Bir an evvel okullarına dönmek istediklerini dile getiren B.G, "Biz şanslıyız ablamız var, diğer arkadaşlarımızın ablaları yok onlar da mağdur oldular." diye konuştu.

İkinci sınıfa giden İ.G. ise "Öğretmenimizi çok özledik. Okulumuz, sınıfımız yakılmış. Allah, böyle yapanların bin türlü belasını versin" dedi.

- 4 ayda 13 okula saldırı

İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Van'da ocak ayından bu yana terör örgütü mensuplarınca 13 okula molotofkokteyli ve el yapımı patlayıcıyla saldırı düzenlendi, eğitim kurumları benzin dökülerek yakılmak istendi. Yapılan hasar tespitinde, söz konusu okullarda 356 bin liralık zarar olduğu belirlendi.

- "Onarım çalışmaları hafta sonu tamamlanacak"
İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasetten Kırekin, terör saldırısının hemen ardından gerekli keşiflerin yapıldığını ve okulun onarımına başlandığını aktararak şunları söyledi:
"Okulun bir an önce eğitime geçmesi için büyük çaba sarf edilmektedir. Okulumuzun tadilatı için öğrenci velileri, okul yöneticileri ve öğretmenleri 'Okulumuzu birlikte onaralım' dediler bu bizi çok duygulandırdı. Devletimiz ve hükümetimiz sayesinde çok büyük yakılan, yıkılan talan edilen eğitim kurumları yerine yenisi inşa ediliyor ama en önemlisi yüreklerin kalplerin bu yıkıma dur demesi lazım, biz en çok onun peşine düştük. Okulumuz bu hafta sonu tamamlanıyor. Pazartesi gününden itibaren bütün öğrencilerimiz, okullarında yenilenmiş bir ortamda eğitim öğretimlerini sürdürecekler. Şu anda biz sınav grubu olarak sekizinci sınıfları sınavların yaklaşmasından dolayı TEOG sınavına yetiştirmek için komşu bir okulumuza taşıyoruz. Diğer öğrencilerimizi de zaman zaman ziyaret ediyorum. Öğretmenlerin bir kısmı gönüllü olarak öğrencilere gidip evde eğitim veriyor. Onlar için de hafta sonrasında telafi eğitimleri verilecek."
- "Hiçbir zihniyet bunu tasvip etmez"
Van'da şimdiye kadar 20'ye yakın okulun saldırıya maruz kaldığına ve 13 okulda hasar oluştuğuna dikkati çeken Kırekin, şunları kaydetti:
"Bunlardan en büyük zararı Kinyas Kartal İlkokulu ve Ortaokulu'nda oldu. Bu saldırıların amacı, cehaleti körüklemek, cehaleti ön plana çıkarmaktır. Cahil insanlar sömürülüyor, kandırılır. Vatandaşımıza sorduğumuzda, lanetliyor. Öğrenciler tasvip etmiyor, çevre halkı, okul aile birlikleri, öğrenci velileri, hepsi lanet okuyor. Burada gizli bir el var, bu işin içinde tamamen cehaleti ön plana çıkarmak için yapılıyor. Halkımız bu tür eğitim kurumlarının yakılmasını, halkın toplu olarak yararlandığı mekanların yakılmasını, yıkılmasını, talan edilmesini hiçbir zaman tasvip etmiyor. Hiçbir zihniyet bunu tasvip etmez. Bu tür saldırıların bir an önce sona ermesini bekliyorum."