Tesbihli Nazi bebeği olay oldu

Tesbihli Nazi bebeği olay oldu

Bir dinlenme tesisinin marketinde satılan gamalı haçlı ve tesbihli bu oyunca tepkilere yol açtı.

İstanbul-Ankara Otoyolu'nun Ankara yönünde ve Bolu yakınında bulunan dinlenme tesislerinde satılan oyuncak bir bebek görenleri hayrete düşürüyor. Vatandaşların adını “Nazi bebek” koyduğu oyuncak bebeğin başında bir bere, elinde ise tespih bulunuyor.

Ancak bebek adını, berenin üzerinde yer alan, dünyanın birçok yerinde ‘ırkçılığı' sembolize ettiği için olumsuz çağrışımlar yapan “gamalı haç”tan alıyor.  Habertürk gazetesinden Serkan Akkoç’un dinlenme tesislerinde görüp incelediği “Nazi bebek”le ilgili vatandaşlar rahatsızlıklarını söylediğinde tesis yetkilileri, oyuncağın bilinçli olarak getirilip, satılmadığını söylemekle yetindi. Tesis yetkilileri, oyuncağın İstanbul'da bulunan bir hediyelik eşya firmasından alındığını söyledi.

AB İŞARETİ DE YOK

Etiketinde Çince açıklamaların bulunduğu “Nazi bebek”le ilgili bir çarpıcı ayrıntı da etiketin üzerinde, ürünün çocuklar için güvenli ve sağlıklı olduğunu işaret eden, Avrupa Birliği mevzuatına göre üretildiğini belirten CE işaretinin bulunmaması. Denetimden geçmediği sanılan  ‘Nazi bebek'in kanserojen ürün içerip içermediği de henüz bilinmiyor. İthalatçı firmanın ise İstanbul Ticaret Odası'nda kaydı bulunmadığı öğrenildi.

GAMALI HAÇ'IN NE ANLAMA GELİYOR?

2. Yüzyıl’dan beri Hristiyan dünyasında zaman zaman kullanılan gamalı haç, 20. yüzyılda ise “Nazilerin sembolü” haline geldi. Nazilerin başlıca sembolü, üzerinde ‘gamalı haç' bulunan bayraktı. Bayrak siyah, beyaz ve kırmızı renklerden oluşuyordu. Bu renkler Alman İmparatorluğu'nu simgelemekteydi. Bu üç renk, I. Dünya Savaşı sonrası kurulan Weimar Cumhuriyeti rejimi karşıtı Alman milliyetçileri tarafından kullanıldı. Naziler günümüzde de kullanılan siyah, kırmızı ve sarı renkli Almanya bayrağını kınamış ve bir utanç sembolü olarak kabul ettmişti. Adolf Hitler, Mein Kampf (Kavgam) adlı kitabında Nazi bayrağının anlamını şöyle tanımlamıştı: “Kırmızı renk; nasyonal sosyalizmin toplumsal fikrini, beyaz renk; ulusal fikri, siyah renkli gamalı haç; Aryan insanın zaferi için mücadele misyonunu temsil eder ve aynı şekilde, yaratıcı çalışma zaferi, her zaman olmuştur ve her zaman antisemitik olacaktır.”