Thy'nin Diyarbakır- Erbil Seferi Başladı (2)

Thy'nin Diyarbakır- Erbil Seferi Başladı (2)

Türk Hava Yolları'nın Diyarbakır'dan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'e yaptığı ilk uçuş bugün gerçekleşti.

ERBİL'DE TÖRENLE KARŞILANDI

Türk Hava Yolları'nın Diyarbakır'dan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'e yaptığı ilk uçuş bugün gerçekleşti. Diyarbakır'dan Erbil'e hareket eden TK 0846 sefer sayılı uçağın ilk seferinde Ak Parti Genel Başkan yardımcıları Mehdi Eker ve Abdurrahman Kurt, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Ak Parti milletvekilleri Orhan Miroğlu, Galip Ensarioğlu, Abdurrahman Bal, Diyarbakır Vali yardımcısı Mehmet Demir, çok sayıda işadamı ve sivil toplum örgütü temsilcisi yer aldı. Diyarbakır'dan kalktıktan 45 dakikada sonra Erbil'e ulaşan uçağı Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri karşıladı. Piste inen uçağın aprona yanaşması sırasında havacılık geleneklerinden olduğu için Ordu isimli uçak iki itfaiye aracının sıktığı suyun arasından geçti. Yapılan ilk seferle gelen yolcuları apronda Erbil Valisi Nevzad Hadi, Havaalanı Müdürü Talar Faik ve Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İmam karşıladı.

Erbil Uluslararası Havalimanı'nda, ilk sefer nedeniyle bir tören de düzenlendi. Törende konuşma yapan Erbil Havalimanı Müdürü Talar Faik, haftada 20 kez gerçekleşecek bu uçuşların siyasi ve ekonomik faydalarının olduğunu belirtti.

IRAK'TA 5 NOKTAYA UÇUYORUZ

Törende bir konuşma yapan Türk Hava Yolları Satış Başkan Yardımcısı Adem Ceylan, "Diyarbakır-Erbil hattımızın iki şehir arasında hem ilişkilerin daha güçlenmesine, hem de turizm ve ticaret açısından öncülük yapacağını düşünüyoruz. Türk Hava Yolları olarak 114 ülkeye uçarak dünyada en çok ülkeye uçan hava yolları olmanın gururunu yaşıyoruz. Türk Hava Yolları olarak Irak'ta Bağdat, Basra, Necef, Erbil ve Süleymaniye'ye uçuyoruz. Son 1 aydır Irak'tan çıkışlarda vize istenmekteydi. Bu sorun yavaş yavaş çözülüyor. Şu anda tedavi amaçlı Türkiye'ye gelmek isteyen yolcular 1 günde vize alabilmektedir" dedi.

EKER, KÜRTÇE SELAMLADI

Daha sonra bir konuşma yapan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Türkiye Cumhuriyeti arasında çok önemli ve güzel ilişkilerin olduğunu belirterek, "Bu ilişkilerin bundan sonraki sureçte daha iyi bir noktaya taşınması bizim için önemli. Bu seferlerin başlatılmasına karar veren Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu bu kararı açıklarken buna vurgu yaptı" dedi. Eker, daha sonra tören için toplananlara hitaben Kürtçe konuşarak "Bu ilk seferi kutluyorum, hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.

KÜRDİSTAN VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLER BÜTÜN BÖLGEYE KATKI SUNUYOR

Törende konuşan Erbil Valisi Nevzat Hadi ise Diyarbakır ve Erbil arasındaki bu uçuşların kendilerini mutlu ettiğini belirterek, "Bugün bizim için çok özel bir gün. Kürdistan bölgesel hükümeti ve Türkiye hükümeti arasındaki ilişkilere hava yollarının çok büyük katkısı olmuştur. Vatandaşlarımız iki ülke arasında seyahat ediyor. Bizim Kürdistan bölgesel hükümeti tecrübesi, Türkiye Cumhuriyeti tecrübesinin bütün bölgeye faydası olmuştur. Biz bölgedeki bütün milletlere servislerimizi sunmak istiyoruz. Erbil'de görmüş olduğunuz bütün bu gelişmede Türk firmalarının büyük katkıları vardır. Bu da tecrübenin sonuçlarıdır. Bizim aramızdaki ilişki daha ilerleyecektir. Ekonomik ilişkiler siyasi sıkıntıları da çözüyor. Ekonomik ilişkiler çok önemlidir. Her iki millet olarak milletimize barış ve saaadet kazandırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

DOSTLUKLARIN DAHA İYİ BİR NOKTAYA TAŞINMASINA KATKI SUNACAKTIR

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise Bakanlar Kurulu kararı gereğince Diyarbakır Havalimanı'nın daimi gümrük kapısı haline getirildiğini ifade ederek, "Diyarbakır Havalimanı yaklaşık 5 ay önce yeni terminal binası 6 körüklü 5 milyon yolcu kapasitesi ile hizmete girdi. Uluslararası gümrük kapısı haline gelmesinden sonra ilk uçuşu Erbil'e gerçekleştiriyoruz. Sayın Başbakanımızın talimatı ile yapılan bu çalışmayla bugün bunu gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Direk uçuşla var olan yakınlığımızı daha da yakın bir noktaya taşıma adına önümüzdeki dönemde gerek dostlukların daha iyi bir noktaya gelmesine, gerekse iş ilişkilerinin daha iyi bir noktaya gemsesine katkı sunacaktır" dedi.

İLİŞKİLERİMİZE ÖNEMLİ KATKI SUNACAK

Törende son konuşmayı yapan Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnan ise Türkiye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında her alanda ilişkiler bulunduğunu belirterek, "Amacımız bu ilişkileri her alanda daha da güçlendirmektir. Bu çerçevede Diyarbakır-Erbil seferlerinin ticari ve kültürel olmak üzere ilişkilerimize önemli katkıda bulunacağına eminim. Daha önce Erbil ve Süleymaniye'ye düzenli uçuşları bulunan Türk Hava Yolları'nı tebrik ediyorum. Bölgemizde bin 300'den fazla Türk firması ve binlerce vatandaşımız bulunuyor. Çok güçlü ticari ilişkilere sahibiz. Diyarbakır-Erbil arasındaki uçuşlarla bu ilişkiler daha da güçlenir. Herşeyden önemlisi halklarımız arasındaki bağları daha da güçlendirmesi açısından önemlidir" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından ilk uçuşun onuruna Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkilileri ve Türkiye'den giden heyet tarafından pasta kesildi. Türk heyeti daha sonra havalimanından ayrılarak Erbil'de bulunan Türk Hava Yolları ofisini ziyaret etti.

Türk Hava Yolları'nın Diyarbakır-Erbil uçuşları haftanın üç günü yapılacak. Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi Türkiye saatiyle 23.45'te; Erbil'den Salı, Perşembe ve Pazar günleri sabah 05.00'te düzenlenecek. Bilet fiyatları ise gidiş-dönüş 169 Dolar'dan başlayacak.

FOTOĞRAFLI