Tkdk Erzurum İl Koordinatörlüğü Ipard Iı Lansman Toplantısını Yaptı

Tkdk Erzurum İl Koordinatörlüğü Ipard Iı Lansman Toplantısını Yaptı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2020 yılın kadar uygulanacak olan IPARD II Programının ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015...

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2020 yılın kadar uygulanacak olan IPARD II Programının ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015 tarihinde çıktı. Yatırımcıların yeni destek alanları ve daha yüksek hibe oranları ile destek alacağı IPARD II Programının tanıtımı amacıyla TKDK'nın 42 İl Koordinatörlüğünde lansman çalışmaları düzenleniyor.

IPARD II Erzurum Lansman toplantısı Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezi "nde yapıldı. Törene Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Vali Yardımcısı Fatih Gül, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, yatırımcılar ve Erzurumlu vatandaşlar katılım sağladı.

IPARD Programı kapsamında sözleşmesi yapılan 126 projenin Erzurum'a kazandırılmasına yönelik temsili toplu açılışın yapıldığı törende açılış konuşmasını yapan TKDK Erzurum İl Koordinatörü Dr Atilla Özlü, IPARD Programı kapsamında Erzurum'a kazandırılan yatırımlara değindi. Ayrıca IPARD II Programı'nda sağlanan destekler hakkında bilgiler verdi. Özlü "Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlarda (süt üretimi, et üretimi (kırmızı ve kanatlı) ve yumurta üretimi) genç yatırımcıya 5 puanlık bir artış olduğunu dolayısıyla hibe destek başvurusunda bulunacak yatırımcı şayet 40 yaşı altında ise hibe destek oranı % 65'den % 70'e, diğer yatırım başlıklarında yaş sınırlanmasından dolayı bir ayrım olmadığını ancak Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme kapsamında (bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımları) yapılacak yatırımlarda hibe destek oranının %65 olduğunu, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar kapsamında (et ve süt işlemeye yönelik yatırımlar ile meyve sebze paketleme ve soğuk hava depolarının yapımı) ise bu destek oranının %50 olduğunu ve bütün desteklemelerde KDV ve Gelir Vergisi muafiyeti uygulandığını bu nedenle aslında hibe desteklemelerinin belirtilen oranların daha üstünde. Tüm bu fırsatlardan Erzurum "un daha fazla destek alması gerektiği ve hak ettiği noktaya ulaşması için gayret sarf etmeliyiz." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Koçan Belediye tarafından kırsal kalkınma için sağlanan bazı destekler hakkında bilgiler sundu. Vali Yardımcısı Gül ise konuşmalarında TKDK'nın kazandırdığı yatırımların önemine vurgu yaparak IPARD Programından destek alarak Erzurum'a yatırım yapan kişileri ve TKDK "yı tebrik etti.

Milletvekilimiz Mustafa Ilıcalı ise "Erzurum bu desteklerden daha fazla destek almalı. Ben TKDK "nın size yardımcı olduğunu biliyorum. Hemşerilerim daha fazla gayret etmeli, daha fazla cesur olmalılar. " dedi.

TKDK, Erzurum İl Koordinatörlüğü ilk proje sözleşmesini yaptığı 2012 yılından itibaren toplam yatırım tutarı 127,4 Milyon TL olan 126 proje kazandırdı. TKDK'nın yaklaşık 60 milyon TL tutarında hibeye ulaşan yatırımların sembolik açılış töreni yapıldı. Törende, protokol konuşmalarının ardından bu yatırımların açılışı gerçekleştirildi ve yatırımcılara temsili çekleri takdim edildi.

Tören, ikramlar ve soru - cevap stantlarında vatandaşın soruları ile sonlandı.