Tkdk’dan 133 Projeye 41 Milyon Liralık Hibe Desteği

Tkdk’dan 133 Projeye 41 Milyon Liralık Hibe Desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, IPARD-II kapsamında 133 projeye 41 milyon liralık hibe desteği...

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, IPARD-II kapsamında 133 projeye 41 milyon liralık hibe desteği verdiklerini söyledi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan TKDK Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, kamunun genç ve dinamik kurumlarından olan TKDK'nın 2007 yılından bu yana ülke ekonomisine gözle görülür katkılar sağlayarak kırsal kalkınmanın yeni odağı olduğunu belirtti. Başak, "TKDK, Avrupa Birliği üyelik sürecinde kırsal kalkınma alanında aday ülkelere politika geliştirme ve mevzuat uyumlaştırma amacıyla sağlanan mali yardımın (IPA) ülkemizdeki elçisidir. AB'den 2011 yılında aldığı mali yetki ile fonların küçük ve orta ölçekli işletmelerle buluşturulmasını sağlayan TKDK, dört yıllık süreçte ülke ekonomisine 6,8 milyar liralık yatırım kazandırmıştır. 42 ilimizde, süt üretimi ve et besiciliğine, işleme ve pazarlama sektöründe et, süt, meyve-sebze ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına, küçük çiftçilere yönelik olarak ise kırsal ekonomik faaliyetler kapsamında arıcılık, seracılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, yerel ürünler ve el sanatları ile kırsal turizm ve kültür balıkçılığına yönelik yatırımlara destek sağlanıyor. IPARD-I Programı kapsamında maksimum hibe oranı yüzde 65 iken, IPARD-II'de bu oran yüzde 70'e, hatta bazı sektörlerde bu oran yüzde 100'e kadar çıkabilecektir. Ayrıca IPARD Programı kapsamındaki yatırımlar için katma değer ve gelir vergilerinden muafiyet de söz konusu oluyor. IPARD-II programında yeni destek alanlarıyla daha çok yatırımcıya ulaşmayı hedefliyoruz. Avrupa Birliğinin Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) fonlarından yararlanan 10 binden fazla kişiye, yatırımlarının 3,4 milyar lirası hibe olarak ödenecektir. Nisan 2016 itibariyle söz konusu hibe tutarının yaklaşık 2,2 milyar lirası ödenmiş; bu yatırımlar kapsamında 50 bin kişiye istihdam sağlanmıştır" dedi.

"TKDK IPARD-II KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ ALANINDA DA DESTEK SAĞLIYOR"

TKDK'nın 2020 yılında sonlanacak IPARD-II Programı ile yenilenebilir enerji sektöründe de ülkeye ciddi bir girdi sağlamayı hedeflediğini söyleyen Başak, "IPARD-II kapsamında, biyo-yakıt, biyo-gaz, biyo-kütle, konsantre güneş enerjisi, jeotermal, güneş enerjisi, termal güneş enerjisi, rüzgar pompaları, rüzgar türbinleri ve bunların kombinasyonları da destekleniyor. Mevcut programda olduğu gibi IPARD-II Programı kapsamında da gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyette bulunan üreticiler veya bu sektörlerde yatırım yapmak isteyen girişimciler ile kırsal alanda belirli yerel ürünlerin üretimi, kırsal turizm, kültür balıkçılığı gibi çeşitli alanlarda yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımızın yatırımları için değişen oranlarda hibe desteği veriliyor. Yeni dönem programı ile kırsal alanlarda yerel eylem girişimleri ve çevre dostu tedbirler de desteklenecektir. IPARD-II Programında, besicilik destekleri kapsamında manda sütü üretimi, mevcut işletmelerde yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği de destekleniyor. Besicilik ve işleme ve pazarlama sektörlerinde atık yönetimi yatırımı yapan yatırımcılara yüzde 10 daha fazla hibe sağlanıyor. Kırsal ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi kapsamında, yenilenebilir enerjinin yanı sıra makine parkları ve mantar yetiştiriciliği de destek kapsamındadır" diye konuştu.

TKDK Van İl Koordinatörlüğü'nün de çalışmalarında söz eden Başak, şunları söyledi:

"TKDK Van İl Koordinatörlüğü olarak 5 Ocak 2016 tarihinde düzenlediğimiz ve yoğun bir katılım ile tanıtımdan ziyade gerçekçi bir paydaş toplantısı halinde olgunlaşan IPARD-II lansman toplantımızdan sonra başarılarımızı taçlandırmak üzere çalışmalarımıza olabildiğince hız verdik. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak 2014-2020 IPARD Programı II. Dönemi kapsamında 18 Aralık 2015 tarihinde birinci başvuru çağrı ilanına çıktı. Bu çağrı ilanı kapsamında 101 Tedbiri (Tarımsal İşletmelerin Fiziki Yapılarına Yönelik Yatırımlar) başlığında son proje teslim tarihi olan 10 Mart 2016 tarihi itibariyle il koordinatörlüğümüze toplam yatırım tutarı 72,6 milyon TL, toplam hibe tutarı 48,4 milyon TL olan 37 adet proje başvurusu teslim alınmıştır. Alınan bu projelerin inceleme ve değerlendirme süreçleri koordinatörlüğümüzde devam etmektedir. Birinci çağrı ilanı çerçevesinde 22 Nisan 2016 tarihine kadar 302 Tedbiri (Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi Ve İş Geliştirme) başlığında tahmini proje tutarı 50-60 milyon TL arasında olan yaklaşık 240-250 adet proje başvurusunun yapılacağı beklenmektedir. Kırsal alanlarda yaşam kalitesinin ve istihdam olanaklarının arttırılarak tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonunu ve AB standartlarına yükseltilmesini amaçlayan TKDK Van İl Koordinatörlüğü, IPARD-II ile yeni sektörlere verdiği desteklerle kalkınmanın öncü kurumlarından biri olmayı hedefliyoruz."