TL'de değer kaybı sürüyor! Dolar, Euro ve Altın zirveye yerleşti!

TL'de değer kaybı sürüyor! Dolar, Euro ve Altın zirveye yerleşti!
Güncelleme:

Türk Lirası'nda değer kaybı büyüyor. Dolar 8,14 TL'den, Euro 9,71 TL'den, Sterlin ise 11,21 TL'den işlem görüyor. Altının gramı 458, gümüş ise 6,65 TL'de. Bitcoin ise 58 bin 216 dolardan işlem görüyor.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı "tek haneli faiz" hedefine rağmen Türk Lirası'nda değer kaybı büyüyor. Dolar 8,14 TL'den, Euro 9,71 TL'den, Sterlin ise 11,21 TL'den işlem görüyor. Altının gramı 458, gümüş ise 6,65 TL'de. Bitcoin ise 58 bin 216 dolardan işlem görüyor.

Reuters ajansının yayınladığı yoruma göre, eğer Merkez Bankası ‘gevşeme yanlısı’ bir şekilde faiz oranını sabit tutarsa dolar/TL kuru 8.58 olmasa bile, 8.48 seviyesini test edebilir.

Aynı yoruma göre, MB tam tersine ‘sıkılaştırma yanlısı’ bir açıklamayla faiz oranını sabit tutarsa dolar/TL 8’e inebilir.

ONS'u 1.752 dolardan işlem gören altında gram altın 453/458, çeyrek altın 736/752, Cumhuriyet altını ise 3.027/3.059 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

ERDOĞAN'DAN FAİZ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün AK Parti Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, "Faizleri de tek haneli rakamlara indirerek, bu rakamı çok daha azaltacağız, bu konuda kararlıyız” demişti.

FED'TEN YENİ AÇIKLAMA

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC), 16-17 Ocak'ta düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.

ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde kayda değer bir ilerleme sağlanmasının biraz zaman alacağını ve varlık alımlarının en azından mevcut hızda deva edeceğini ortaya koydu.

Politika faizinin yüzde 0-0,25 aralığında sabit tutulduğu son toplantının tutanaklarında, son dönemde ekonomik faaliyet ve istihdama ilişkin göstergelerin yönünü yukarı çevirdiği kaydedildi.

ENFLASYON REKOR KIRDI

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, mart ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 13,18, yurt içi üretici fiyatları yüzde 17,04 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 1,08, Yİ-ÜFE yüzde 4,13 artış kaydetti.

TÜFE, martta geçen yılın aralık ayına göre yüzde 3,71, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,19 yükseldi.

Yİ-ÜFE ise Aralık 2020'ye göre yüzde 8,21, geçen yılın mart ayına göre yüzde 31,2 artış gösterdi.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin mart ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,09 olmuştu. Bu ortalamaya göre bir önceki ay yüzde 15,61 olan yıllık enflasyonun yüzde 16,21'e çıkacağı hesaplanmıştı.

 MERKEZ 15 NİSAN’DA TOPLANACAK

Bu ay izlenecek ana gelişmeler arasında piyasaların bu ay bir faiz indirimi yapılmayacağını tahmin ettiği 15 Nisan’daki TCMB faiz kararı toplantısı ve ay sonundaki enflasyon raporu yer alıyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Enflasyon faiz ilişkisine baktığımızda Nisan ayı verileri yeni bir faiz artışını zorunlu kılmıyor. Ancak yüzde 30’u aşan üretici fiyatları enflasyonunun tüketici fiyatlarına da yansıyacak olması ve TL’deki değer kaybı enflasyonu etkileyecek önemli riskler. Piyasalar önümüzdeki aylarda enflasyonun yükseleceği noktanın belki yeni bir faiz artışı fiyatlaması getirecek noktaya ulaşıp ulaşmayacağını anlamaya çalışıyor” dedi ve ekledi: