Tpe Fikri Haklar, Genetik Kaynaklar Ve Geleneksel Bilgi Uluslararası Konferansı

Tpe Fikri Haklar, Genetik Kaynaklar Ve Geleneksel Bilgi Uluslararası Konferansı

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habib Asan, "Küresel biyoteknoloji pazarının 2020 yılına kadar 2 trilyon avroya ulaşacağı tahmin ediliyor" dedi.

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habib Asan, "Küresel biyoteknoloji pazarının 2020 yılına kadar 2 trilyon avroya ulaşacağı tahmin ediliyor" dedi.

TPE'de Fikri Haklar, Genetik Kaynaklar ve Geleneksel Bilgi Uluslararası Konferansı düzenlendi. Konferansa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Ali Atlıhan, TPE Başkanı Habib Asan, WIPO Genel Direktörü Francis Gurry, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş katıldı. Konferansta konuşan TPE Başkanı Asan, konferansın genetik kaynaklar ve geleneksel bilginin korunması anlamında dünya ve yakın coğrafyadaki gelişmelerin ilk ağızdan takip edilmesine imkan sağlayacağını, konuyla ilgili uzmanların uluslararası temsilcilerle bilgi alışverişinde bulunacağını ve Türkiye şartlarına uygun bir koruma politikası belirlemesine katkı sağlayacağını söyledi. Asan, "Genetik kaynak ve geleneksel bilgilerin yoğun kullanıldığı biyoteknoloji alanında OECD verilerine göre son 5 yılda yüzde 11 büyüme görüldü. Küresel biyoteknoloji pazarının 2020 yılına kadar 2 trilyon avroya ulaşacağı tahmin ediliyor" ifadelerini kullandı.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) nezdinde 2001 yılından itibaren yürütülen çalışmalar başta olmak üzere uluslararası platformlardaki tüm gelişmelerin TPE ve Türkiye'nin ilgili tüm kurum ve kuruluşları tarafından yakından takip edildiğini kaydeden Asan, Enstitü ile diğer ülkelerin fikri mülkiyet ofisleri arasındaki ilişkinin bugün hiç olmadığı kadar olumlu düzeyde seyrettiğini ve WIPO'nun ve Genel Direktörü Francis Gurry'nin kişisel katkılarıyla Türkiye'de komşu ülkelerden katılımcıların da burslu olarak eğitim görebileceği Fikri Mülkiyet Yüksek Lisans Programı'nın açılması konusunda nihai aşamaya gelindiğini bildirdi. Fikri Mülkiyet Eğitim Merkezleri'nin kurulması yönündeki telif haklarında yürütülen çalışmalar ve WIPO'nun sağladığı desteklerle önemli gelişmeler kaydedildiğini söyleyen Asan, bu kapsamda eğiticilerin eğitimi programının devam ettiğini, gelecek yıl içinde de eğitim merkezlerinin faaliyete geçeceğini ifade etti. TPE uzmanlarının son 4 yıldır WIPO'da kısa dönemli uzman olarak çalışması ve enstitüdeki görevlerine dönmelerinin yürütülen tescil çalışmalarına ve hizmet kalitesine büyük katkı sağladığını belirten Asan, şunları kaydetti:

"Enstitümüzün Patent İşbirliği Anlaşması kapsamında Uluslararası Araştırma ve Uluslararası Ön İnceleme Otoritesi olarak kabul edilmesi ve ayrıca açılması planlanan yeni WIPO harici ofisinin ülkemizde hizmete girmesi amacıyla yapmış olduğumuz başvurular konusunda da olumlu katkıların devamını bekliyoruz."

WIPO Genel Direktörü Francis Gurry ise, Türkiye'nin fikri mülkiyet hakları konusunda özellikle son 10 yılda başarılı performans sergilediğini belirterek şunları kaydetti:

"Yurt içinde fikri mülkiyet başvuruları çift haneli arttı. Türkiye dünyada en fazla uluslararası patent başvurusu yapan 23'üncü, en fazla uluslararası marka başvurusu yapan 11'inci ülke. En fazla uluslararası tasarım başvurusu yapan ülkeler arasında da 7'nci sırada."

Konuşmaların ardından TPE Başkanı Asan, WIPO Genel Direktörü Gurry ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbiş, Fikri Mülkiyet Yüksek Lisans Programı'nın hayata geçirilmesine ilişkin protokolü imzaladı.