Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Turizmi Konuştu

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Turizmi Konuştu

Turizm sezonu öncesinde değerlendirme toplantısı düzenleyen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Misafirlerimize samimi...

Turizm sezonu öncesinde değerlendirme toplantısı düzenleyen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Misafirlerimize samimi davranalım, fiyat istikrarını sağlayalım, bu sezon turizmde büyük bir rekor kırarız" dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, turizm sezonu öncesinde düzenlediği basın toplantısıyla bu alanda önemli değerlendirmelerde bulundu. Trabzon'da iki önemli turizm toplantısı gerçekleştirildiğini hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, alınan kararların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile istişare edilmesiyle turizm sezonu için çok ciddi çalışmalara başlandığını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi olarak turizm alanında üzerlerine düşen vazifeyi fazlasıyla yerine getirme gayreti içinde olduklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, belediye olarak bu alanda gerçekleştirdikleri ve gerçekleştirmekte oldukları çalışmaları kısaca özetledi.

"ESNAFLARIMIZI YABANCI DİL KURSLARINA BEKLİYORUZ"

Turizm için esnafların dil sorununu ortadan kaldırmalarının çok önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, bu nedenle Trabzon'da ücretsiz yabancı dil kursları açtıklarını söyledi. Başkan Gümrükçüoğlu, şehir esnafının bu kurslara daha fazla ilgi göstermelerini isteyerek "İngilizce ve Arapça dil kurslarını hep düzenledik düzenlemeye devam edeceğiz. Esnaflarımız ileriye yatırım yapsınlar, belirli çalışanlarını sürekli çalışan olarak nitelendirsinler ve bu kurslara göndersinler. Bu kursların sonucunda çok iyi bir piyasa oluşturacaklarına ben garanti veriyorum. İki yıl içinde bu kurslarımızdan 135 kişi sertifika aldı. Burada benim yakınmam, bir kursa önce 30 kişi başlıyorsa bir hafta sonra bakıyoruz ki sayı 10'a düşmüş. Sebat etmek azalıyor, bu da bu konuda yetişmiş elman sayısının yükselmesine mani oluyor" diye konuştu.

ÜÇ DİLDE YÖNLENDİRME LEVHALARI

Trabzon'da yönlendirme levhalarını Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde değiştirdiklerini kaydeden Gümrükçüoğlu, "Ayrıca Meydan Parkı'nda Kültür Turizm İl Müdürlüğü'ne tahsis ettiğimiz, en merkezi alanda kültür turizm tanıtım ve danışma bürosu faaliyete geçecek. Yine Havaalanı ve Uzungöl'de de birer büro faaliyette olacak. Ayrıca yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın çalışmalarıyla İŞKUR tarafından finansmanı karşılanmak üzere yabancı dil bilen arkadaşlarımızı şehirde görevlendireceğiz. Kültür Turizm İl Müdürlüğü'yle bunun paydaşlığını yapıyoruz. En işlek caddelerimizde, Meydan Parkı, Kunduracılar Caddesi ve Maraş Caddesi gibi alanlarda bu arkadaşlarımız görev yapacak. Hatta üzerlerinde yabancı dillerde "size yardım edebilirim" yazan tişörtler olabilecek. Böylece gelenlerin en iyi şekilde iletişim sorununu çözeceğimize inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Değerlendirmesinde Büyükşehir Belediyesi olarak Körfez turizmi için yıllar boyunca ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Gümrükçüoğlu, "Körfez ülkelerindeki tüm fuarlara ve tanıtım organizasyonlarına çok kuvvetli ekiplerimizle katıldık, bunun da turizmimize önemli katkılar sağladığını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bunu sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Çal Mağarası'nın tamamını turizme kazandıracaklarını ifade eden Gümrükçüoğlu "Tabii ki şehrimizde çok önemli tarihi mekânlarımız var. Atatürk Köşkü, Ayasofya, Çal Mağarası gibi tüm alanlarda rehabilitasyon çalışmalarımızı sürdürdük. Çal Mağarası'nın tümünü turizme kazandırmak istediğimizi bakanlığa ilettik cevap bekliyoruz. Oranın yolunu geçen yıl tümüyle asfaltladık. Atatürk Köşkü'nü tarihinde ilk defa tamamen belediye bütçesinden finanse ederek restore ettik. Trabzon için attığımız büyük adımlardan Trabzon Botanik'te çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

"BÖLGEYİ TURİZM AKSI YAPMAK İSTİYORUM"

Bölgeyi tamamen turizm aksı yapmak istediklerin kaydeden Gümrükçüoğlu, "Şehir müzesi bitmek üzeredir. Aslında o bölgeyi tamamen bir kültür aksı olarak Trabzon'a kazandırmak istiyorum. Şöyle ki; restorasyon çalışmaları devam eden tarihi belediye binası, arkasındaki tarihi bina, eski mola oteli ile birlikte şehir müzesinin o güzergah boyunca hizmete açılmasıyla, şuanda Ortahisar kaymakamlığı olarak kullanılan tarihi binanın ve Trabzon müzesinin etrafının açılmasıyla, yine eski tarihi doğum hastanesinin birer tarihi müze olarak düzenlenmesini istiyorum. Yine Tabakhane Köprüsü'nü geçtikten sonra eski vilayet binasının çok daha fonksiyonel hale getirilmesiyle, onun da gelip Atapark bölgesindeki tarihi surlarımızla buluşturulması bir büyük kültür güzergâhını Trabzon'a kazandırmış olacaktır. Ortahisar'da Fatih Camisi'nin olduğu yerde Kanunievi'nin etrafındaki binaların da düzenlenmesi bunun içindedir" ifadelerini kullandı.

İnsanlığa büyük bir tarihi şehir kazanadıracaklarına dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, " Biz Ortahisar'ın Zağnos Vadisi'yle Tabakhane Vadisi arasındaki tarihi bölgesinin, Ortahisar kentsel yenileme kararını Bakanlar Kurulu'ndan çıkardık. Bu karar, bu bölgeyi eski tarihi kimliğine kavuşturacak şekilde koruma amaçlı imar planı hazırlandıktan sonra tarafımızdan Trabzon'a kazandırılmıştı. Burada kentsel dönüşüm yok. Herhangi bir kurum ya da vatandaş gider tarihi binayı satın alır, plana sadık kalarak bu yenilemeyi gerçekleştirir. Belediye olarak bizde bazı binaları alıp restore etme cihetine gidiyoruz. Bu şekilde bir tarihi şehri ortaya çıkarırız. Bu vazgeçilmez bir hedeftir. Böylece çok büyük bir tarihi şehri tüm insanlığa kazandırmış oluruz" diye konuştu.

"SÜMELA DÜNYA MİRASI OLARAK UNESCO'YA SUNULACAK"

Sümela Manastırı'nın dünya mirası olarak UNESCO'ya sunulacağını kaydeden Gümrükçüoğlu, "Turizmde neden Doğu Karadeniz bölgesi, neden Trabzon? Biz Doğu Karadeniz dediğiniz zaman Sinop'tan Batum'a kadar bölgeyi düşünüyoruz. Biz bölge olarak kalkınacağız. Birde tarihin ortaya koyduğu bir gerçeklik var. Sümela Manastırı var bu şehirde. Dünya kültür mirası olarak UNESCO'ya sunulacak. Dün ilgili genel müdürle görüştüm. Bu bölgede yapacağımız teleferik için "önce bunu UNESCO ile görüşelim" dedi. Çünkü UNESCO bu konularda çok hassas. Sümela Manastırı bu listeye girdiğinde bütün dünya orayı görecek. Böyle çok akıllı ve dikkatli adımlarla yürümek durumundayız. Ayrıca kırsal turizm açısından uygun olan yerleri pansiyon halinde geliştirmeyi hedef olarak belirlemiş durumdayız. Mevsimlik kiralamalarla bu alanda hizmet vermek istiyoruz" bilgileini paylaştı.

"TURİZM RAKAMLARINDA CİDDİ ARTIŞLAR VAR"

Özellikle Körfez turizmi açısından sayısal olarak cidi artışların olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, "Son yıllarda Körfez turizmi açısından sayısal olarak çok ciddi artışlara ulaştığımız bir gerçek. Her yıl ortalama bir önceki yıla nazaran yüzde 75 ile 90 arası artış var. 5 yılda 10 kattan daha fazla turist sayısı artışına ulaşmış bulunmaktayız. Bizler o gelen insanları memnun edemesek böyle bir artış olmazdı herhalde. Evet, onları buraya getiren yemyeşil alanlarımız, konaklama tesislerimizdir ama güler yüzlü insanlarımızdır aynı zamanda. Bazı münferit yanlışlıklar olsa da esnaflarımızın başarısıdır bu. Ben tüm esnaflarıma teşekkür ediyorum ama birbirlerini de oto-kontrol usulüyle denetlemelerini sürdürmelerini muhakkak istiyorum" ifadelerini kullandı.

"REZERVASYON İPTALİ YOKTUR"

Bölgede ve şehirde rezervasyon iptalinin söz konusu olmadığını kaydeden Gümrükçüoğlu, "2010-2016 yılları arasında Körfez ülkeleri mensuplarının kalış süreleri hızla yükseldi, turizm seyahat acentelerinin sayısı arttı. 2010 yılında Trabzon'a 30 bin Arap turist geldi. 2011'de 65 bin, 2012'de 130 bin, 2013'te 190 bin, 2014'te 260 bin ve 2015'te 410 bin Körfez turisti geldi Trabzon'a. Ve çok önemli bir şey daha söyleyeyim: Dünyayı sarsan terör saldırılarının olabildiği bir dönemde, böyle olumsuzlukların olabildiği bu dönemde Doğu Karadeniz'de ve Trabzon'umuzda rezervasyon iptali yoktur. Sadece 2015'te Trabzon'u ziyaret eden Körfez turisti sayısı 410 bindir. Bu çok önemli bir rakamdır. Şimdi biz bölge ilerimizi de tanıtmayı sürdüreceğiz" dedi.

"KÖRFEZ TURİSTLERİNİN BIRAKTIĞI GELİR, FINDIK İHRACATINDAN ELDE EDİLEN GELİRE ULAŞTI"

Körfez turistlerin geçen yıl 1.3 milyar dolar bıraktığını kaydeden Gümrükçüoğlu, "2015 yılında Körfez turizminden aldığımız pay, ülkemizin bu alanda aldığı payın yüzde 20'sine ulaşmıştır. Bir başka rakam daha vereyim: Körfez turistleri kişi başına 3 bin dolar harcıyor ve 2015 yılında Trabzon bu alandan 1,3 milyar dolar turizm geliri elde etti. Bu alandan elde edilen gelir, fındık ihracatı rakamlarına ulaştı. Bu durum bölgemiz için çok sevindiricidir. Bir Körfez turisti 2010'da 1,4 gün Trabzon'da kalırken 2016'da bir Körfez turistin bu şehirde ortalama 8 gün kalacak olduğu tahmin edilmektedir. 2010'da Trabzon'umuzda turizm seyahat acentesi sayısı 53'ken bugün 114'tür. Trabzon'da 2010-2015 yılları arasında 4 ve 5 yıldızlı 8 otel yapılmıştır. Aynı dönemde 22 diğer yıldızlarda otel kazanılmıştır. 2016 yılında 4 tane 4 ve 5 yıldızlı otel daha hizmete girebilecektir. 4 ve 5 yıldızlı otellerin dışında 16 otelin daha bu yıl hizmete girmesini beklemekteyiz. İl genelinde belgeli toplamda 62 konaklama tesisi mevcuttur. 2015 yılında Trabzon'a yerli ve yabancı olmak üzere toplamda 3 milyon turist gelmiştir. Misafirlerimize samimi davranalım, güler yüzlü olalım, fiyat istikrarını sağlayalım, bu sezon turizmde büyük bir rekor kırarız. Kanuni işlemleri harfiyen uygulayacağımızı da ifade etmek istiyorum. Gerekli cezai işlemleri harfiyen yerine getireceğiz" diye konuştu.