TSK: ''PYD gelirse yine vururuz''

TSK: ''PYD gelirse yine vururuz''

Türkiye ile ABD arasında krize yol açan PYD terör örgütü için TSK'dan bir açıklama daha geldi.

PYD’nin Azez-Cerablus hattına Menbic’i ele geçirerek yöneleceği iddialarıyla ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri sahada hareketlilik olduğunu doğruladı. Askeri kaynaklar hatta yönelme halinde Türkiye içinden gereken yanıtın verileceğini belirtti.

Hürriyet gazetesinden Uğur Ergan'ın haberine göre terör örgütü PKK ile bağlantılı PYD’nin, Ankara’nın Suriye sınırında ‘kırmızı çizgi’ olarak açıkladığı Azez-Cerablus hattına yerleşmesini sağlayabilecek ‘Menbic Operasyonu’na hazırlandığı iddiaları, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yakından izleniyor.

Askeri kaynaklar, en büyük bileşeni PYD’nin olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin, önce Menbic’i IŞİD’in elinden alıp daha sonra Azez-Cerablus hattına yönelebileceğine dair bazı hazırlıklar yaptığını doğruladı. Sahadaki hareketliliğin hava ve kara istihbarat unsurlarınca yakından izlendiğini belirten kaynaklar, SDG’nin söz konusu hedefe ulaşması için ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin havadan destek verebileceğine dair bir bilginin ise bulunmadığını söylediler. Bir yetkili, “Bu bilgi elbette şu an için geçerli” dedi.

Askeri kaynaklar, PYD ağırlıklı SDG’nin, Azez-Cerablus hattına doğru yönelmesi halindeTürkiye’nin tutumunun ne olacağı sorusuna, “Suriye topraklarına girilmeden Türkiye içinden gereken yanıt verilir” dediler. PYD birliklerinin sınıra doğru hareketliliğinde Suriye hattında konuşlu Fırtına obüslerinin devreye girmesi planlanıyor. TSK, geçen 13 Şubat günü Halep’in kuzeyindeki Azez çevresinde ilerleyen, PYD’nin silahlı gücü YPG’nin mevzileri ile Suriye rejim güçlerini Fırtına obüsleriyle yoğun topçu ateşine tutmuştu.

YOĞUN HAVA SALDIRISI

AA’ya konuşan yerel kaynaklar da ABD’ye ait savaş uçaklarının önceki  gece boyunca Menbic’e hava saldırısı düzenlemeye devam ettiğini söyledi. Üç gün önce başlayan hava saldırılarıyla ilçe çevresinin toplam 25 kez vurulduğunu belirten kaynaklar, ilçedeki  semtlerden Değirmenler bölgesi ve Hafse beldesinin hedef alındığını ifade etti. Merkezi İngiltere’de olan  Suriye İnsan Hakları Gözlemevi önceki gün, SDG’nin Halep vilayetinin kuzey ve kuzeydoğu kırsalında Fırat Nehri’nin üzerinde olan Tişrin Barajı’ndan hareketle geniş çaplı bir operasyonu yakında başlatacağını öne sürmüştü. Gözlemevi, bu kara operasyonuna ABD öncülüğündeki koalisyonun da havadan destek vereceğini bildirmişti.