TSK için Torba Yasa geliyor

TSK için Torba Yasa geliyor

TSK Personel Kanunu’nda değişiklik öngören, özlük hakları ve maaşlarda iyileştirme sağlayacak torba yasa kapıda...

Askerlerin özlük haklarıyla ilgili düzenlemeler içeren torba yasa tasarısının Meclis’e gönderilmesi bekleniyor. Tasarıyla askerlerin özlük haklarında düzenleme yapılarak maaşlarında artış sağlanacak. Pakette Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda değişiklik yapılması öngörülüyor.

Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre Binbaşı ve altında olup birinci derecede bulunan subaylar ile bunların emeklileri, yine birinci derecede bulunan astsubaylar ve bunların emeklilerine görev tazminatı verilecek. Yine 2010’da kabul edilen Anayasa değişikliğiyle getirilen Genelkurmay Başkanı’nın Yüce Divan’da yargılanmasına ilişkin uyum yasası da paketin içinde yer alacak.

Torba yasa tasarısında yer alacak düzenlemenin çoğunu Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda yapılacak değişiklik oluşturacak. Mevcut düzenlemede, komutanlık görevine atanan tüm personele rütbe ve sınıfına göre “Komutanlık Tazminatı” ödeniyor. Düzenlemeyle birinci derecede olup 3600 ek göstergeye hak kazanmış olanlara ve bunların emeklilerine (binbaşı ve altında olup birinci derecede subaylar ile bunların emeklileri ve birinci derecede bulunan astsubaylar ile bunların emeklilerine) görev tazminatı verilecek.

2010’daki referandumda kabul edilen düzenlemeyle, Anayasa’nın 148’inci maddesine “Genelkurmay Başkanı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri’yle Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlarda Yüce Divan’da yargılanırlar” hükmü getirilmişti. Paketle, bu hükme uyum yasası da yapılacak.

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan’da hangi koşullarda yargılanacağı ve Yüce Divan’a kadar giden süreç düzenlenecek. Yasal düzenlemede yer alacak “Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarıyla ilgili davalar Yüce Divan’da görüşülür” hükmü doğrultusunda mevcut davaların da bundan etkilenmesi mümkün olabilecek.