TSK'nın Suriye'deki gözlem noktası abluka altında

TSK'nın Suriye'deki gözlem noktası abluka altında
Güncelleme:

İdlib'de dün TSK konvoyuna yapılan hava saldırısı sonrası bugün de TSK'nin kritik konumda olan gözlem noktalarından birinin kuşatma altına alındığı açıklandı.

İdlib'de TSK'nin gözlem noktasına ilerleyen konvoya yapılan hava saldırı sonrası bugün de kuşatma haberi geldi. Türkiye saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutarken söz konusu saldırı Suriye'yle yaşanan en sıcak temas oldu. Rusya sessizliğini korurken Suriye'nin TSK'nin gözlem noktasını kuşatması, Han Şeyhun gibi kritik bir noktada ağırlığını artırması Türkiye için İdlib çemberinin gittikçe daraldığını gösteriyor.

İdlib'de Rusya'nın desteğiyle ciddi ilerleme kaydeden ve TSK'nin gözlem noktalarıyla karşı karşıya gelen Suriye ordusu, Han Şeyhun gibi kritik bir noktaya da giriş yaparak ilerleyişini pekiştirdi.

Suriye'yle Türkiye'nin İdlib'de yaşadığı en sıcak temas dün TSK'nin 9 numaralı gözlem noktasına intikal eden konvoya yapılan hava saldırısı oldu. Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, saldırı sonucu 3 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ancak hayatını kaybedenlerin sivil değil silahlı militan olduğu, Feylak’uş Şam (Şam Kolorduları) üyeleri olduğu ileri sürüldü.

RUSYA SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Söz konusu saldırı İdlib'de yaşanan gerilimi gittikçe tırmandırdı. MSB saldırıdan Rusya'yı sorumlu tutan bir açıklama yaptı, "Mevcut anlaşmalara ve Rusya ile aramızdaki işbirliği ve diyaloga aykırı bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Rusya ise saldırıya ilişkin sessizliğini koruyan bir tutum aldı. Yalnızca, Rus senatör Vladimir Cabarov, Türkiye ve Suriye askerlerinin İdlib’de karşı karşıya gelmelerine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise dün Paris'te yaptığı açıklamada, "Suriye ordusunun İdlib'deki çabalarını destekliyoruz" dedi.

ABD'den ise saldırıyı kınayan açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, "Esed rejimi ve müttefikleri İdlib'de sağlanan ateşkese hemen geri dönmelidir. Türk konvoyuna düzenlenen pervasız hava saldırısı; sivillerin, insani yardım kuruluşu çalışanlarının ve Suriye'nin altyapısının acımasızca hedef alındığı saldırıları izliyor. Bu şiddeti kınıyoruz. Şiddet son bulmalı" ifadelerini kullandı.

GÖZLEM NOKTASINA KUŞATMA

Tüm bunlar yaşanırken TSK'nin gözlem noktalarından birinin de bu sabah kuşatma altına alındığı ileri sürüldü. İddiaya göre, dün saldırıya uğrayan konvoyun intikal etmek için yola çıktığı TSK'nin 9 numaralı gözlem noktası Suriye ordusu tarafından kuşatıldı.

BBC Suriye muhabiri Riam Dalati, Rusya'nın Türkiye'ye Morek'te kuşatma altında kalan TSK gözlem noktasını Fırat Kalkanı bölgesine çekmesi teklifinde bulunduğunu ileri sürdü. Dalati'ye göre, Rusya geri çekilme aşamasında eskortluk yapma önerisinde de bulundu.

HAN ŞEYHUN EŞİĞİ

Öte yandan, muhaliflere yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi bölgedeki silahlı grupların İdlib'in güneyi ve Hama'nın kuzeyinde yer alan bölgelerden çekildiğini duyurdu. Silahlı militanların söz konusu bölgelerden çekilişi Suriye ordusunun Han Şeyhun'a girişiyle paralel ilerledi.

Halep'e bağlanan bir otoyolun kontrolüne de olanak veren Han Şeyhun'da Suriye ordusunun tamamen hakimiyet sağlaması durumunda İdlib'de üstünlüğünü sağlaması bekleniyor.

 

 

Birgün