Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin:

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin:

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin "Sözleşmelerdeki Yüksek Faiz Tuzağı" konulu yaptığı basın açıklamasında, "Adalet Bakanlığı birilerinin...

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin "Sözleşmelerdeki Yüksek Faiz Tuzağı" konulu yaptığı basın açıklamasında, "Adalet Bakanlığı birilerinin ticaret karını az bulup faiz ve avukatlık masraflarıyla para kazanma hırsına tüketicileri harcıyor." dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, birlik merkez binalarında "Sözleşmelerdeki Faiz Tuzağı" konulu basın toplantısı düzenledi. Toplantıda icra müdürlüklerinin avukat zinciri oluşturarak tüketiciyi mağdur ettiğine dikkat çeken Başkan Mahmut Şahin, Adalet Bakanlığı'nın duruma sessiz kalmaması gerektiğini söyledi. Başkan Mahmut Şahin, "Ticari karlarıyla yetinmeyenler hukuktaki karları görünce ağızlarının salyaları akarak o kazandıkları paranın salyalarını kapatacağını düşündüler. Ama o salyalar açık açık gözüküyor. Ticari karları alıyorlar, daha sonra sonradan çıkan kefilsiz, senetsiz satışlar diye reklam yapan bazı firmalar tüketicilere sözleşme gibi bir senet imzalattırıyorlar. Altını, üstünü kesiyorlar, ortada bir senet kalıyor. Tüketicinin ödemesi 1 gün geciktiği zaman yüzde 60'lara varan faizlerle bunu işleme koyuyorlar. Sadece yüzde 60 tüketicilere rahmet okutturan faiz değil, bunun avukat masrafı, dosya masrafları, icra masrafları vesaire tüketiciler kat kat para ödemek durumunda kalıyor. Bunlara karşı da özellikle icra müdürlüklerinin uygulamaları karşısında tüketici sahipsiz kaldı. Buna Tasarım Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) gibi devletin bir kurumu da aracılık edince iş çığırından çıktı. TMSF'nin yıllar önce kendisine devredilen Telsim isimli telefon firmasının alacakları varmış gibi tüketicilerin o zaman bir uyarı gitmemiş, belge gitmemiş. Fakat yıllar sonra aradan 12-13 sene geçmiş bir avukat zinciri oluşturulmuş TMSF aracılığı ile tüketicilere direk icra yapılıyor. Tüketici "Bana bir uyarı gelmedi, böyle bir borcum yok" demesine rağmen icra müdürlerinin aracılığı ile kararı kesinleştiriyorlar. Bu nasıl oluyor? Avukat kağıdı yazıyor icra müdürünün önüne koyuyor, icra müdürü imzalıyor karar kesinleşiyor. Bu, hukuku katletmektir. Buna Adalet Bakanlığı'nın seyirci kalması asla kabul edilemez. Bir tarafta elektrik dağıtım firmalarının hiçbir ihtar, uyarı göndermeden direk icraya vermesini cezalandıran bir Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu var kendilerine teşekkür ediyoruz, bir tarafta da aslı astarı olmadığı halde hiçbir gerçekliği araştırılmadan TMSF'nin bu avukatlar zinciri aracılığı ile tüketiciye ettiği zulüm var. Biz bu zulme karşı Adalet Bakanlığı'nı birazcık düşünmeye davet ediyoruz. Sonuçta Yargıtay'ın 18 Mart 2015 tarihinde verdiği bir karar var. Tüketici Hakem Heyeti'nin parasal sınırları içerisinde bulunan rakamlarla alakalı mutlaka satıcıların veya sağlayıcıların hakem heyetine gitmesi gerekli itiraz halinde. Ancak direk icra yapılıyor, hatta maaşlara haciz konularak tüketiciler çaresiz bırakılıyor. Biz bu yanlışa sessiz kalamazdık, Adalet Bakanlığı'nı düşünmeye davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu gibi durumlarda tüketicinin itirazlarının kabul edilmediğini de vurgulayan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Şahin, "Tüketicinin itirazı kabul edilmiyor, icra müdürlüğü Yargıtay'ın verdiği kararı bırakıp avukatın önüne koymuş olduğu kağıdı imzalayınca tüketicinin aleyhine dönüyor. Bu durumda tüketiciye bir yük biniyor. Mahkemelere olan güven sarsılıyor. Burada çok büyük bir yanlış yapılıyor. Birilerinin ticaret karını az bulup faiz ve avukatlık masraflarıyla para kazanma hırsına Adalet Bakanlığı tüketicileri harcıyor maalesef." sözleriyle konuşmasını tamamladı.