Tüketiciyi ilgilendiren haber !

Tüketiciyi ilgilendiren haber !

Marketler artık meyve ve sebze etiketlerinde üretici fiyatı ile kendi alış fiyatı da yazılacak.

Marketler meyve ve sebze fiyat etiketlerine üretici fiyatı ile kendi alış fiyatını da yazacak. Böylece tarladan markete kadar fiyattaki artışın nereden kaynaklandığı ortaya çıkacak.

Gıda enflasyonu nedeniyle kurulan Gıda Komitesi, meyve sebze fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle Hal Kanunu’nun değiştirilmesini kararlaştırdı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı değişiklik çalışmasına göre, marketler, meyve ve sebze fiyat etiketlerine, üretici fiyatı ile kendi alış fiyatını da yazacak. Böylece, tarladan markete kadar fiyattaki artışın sebebi ortaya çıkacak.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya gıda enflasyonu ile mücadele kapsamında Hal Kanunu’nda değişiklik yapılacağını açıklarken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da konuyla ilgili çalışmalarını hızlandırdı. Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre bakanlık, kurduğu Hal Kayıt Sistemi ile toptan alım ve satıma konu olan sebze-meyve fiyatları ile miktar bilgilerini izliyor. Ancak perakende aşamasında ürün fiyatlarındaki yüksek artışların önüne geçilemiyor.

GIDA KOMİTESİ EL KOYDU

Bunun üzerine, Tarım ve Gümrük bakanlıkları ile Merkez Bankası temsilcilerinin görev yaptığı Gıda Komitesi, üretici satış fiyatları ile perakende satış fiyatları arasındaki farka dönük önlem kararı aldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, üretici ile perakende satış fiyatları arasındaki farkın, perakende satış aşamasında açıldığını saptadı. Buna yönelik mevzuat değişikliği yapılacak.

TOPTAN FİYATLA MARKETİN KAZANCI ORTAYA ÇIKACAK

Taslağa göre Hal Kayıt Sistemi üzerinden basılan ve perakende satış noktalarında bulunması zorunlu olan ürün künyelerinde, üretici ve üretim bilgilerinin yanı sıra perakendecinin alış fiyatına da yer verilecek. Böylece tüketici, satın aldığı sebze ve meyvenin satıcılar tarafından hangi fiyata satın alındığını bilecek. Ürünün toptan fiyatını öğrenecek olan vatandaş, satış fiyatı ile kıyaslama yaparak, tüketim tercihlerini buna göre belirleyebilecek.

DEŞİFRE OLACAK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, tüketicinin ürün fiyatlarının kontrolünde aktif konuma gelmesiyle, büyük kâr marjıyla yapılan satışların deşifre olacağını belirtirken, “Bir kamuoyu oluşacağı ve perakende satış fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınabileceğini düşünüyoruz” dedi.

ARACI AZALACAK ÜRETICI TEŞVİK EDİLECEK

Tedarik zincirindeki aracıların azalması için de düzenleme hazırlanıyor. Üretici örgütleri ile üreticiler de piyasada etkin şekilde yer alacak. Vergisel avantajlar gibi birtakım teşvikler de planlanıyor.

Etiketler market meyve sebze