Tükoder’den Dolandırıcı Uyarısı

Tükoder’den Dolandırıcı Uyarısı

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Dilek Gündoğan, tüketicilerin dolandırıcılar tarafından kandırılmaya devam edildiğini söyledi.

- Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Dilek Gündoğan, tüketicilerin dolandırıcılar tarafından kandırılmaya devam edildiğini söyledi.

Gündoğdu, son günlerde derneğe pek çok tüketiciden şikayet telefonları geldiğini ifade etti. Dolandırıcıların tüketicileri telefon ile arayarak ‘Geçtiğimiz yıl bize kaza sigortası yaptırdınız ve yapılan sigorta poliçesi ödemesini yapmadınız, bu nedenle cezai şart olan parayı size söyleyeceğimiz hesaba yatırın veya kredi kartı bilgilerini verin aksi takdirde sizi icraya veririz’ dediklerini anatan Av. Dilek Gündoğan "Tüketicilerimiz bu şekilde tehdit edilmektedir. Dolandırıcılar bazen de "Geçen yıl sigorta yaptırdınız, bu yıl da devamı için güncelleme parası ödemeniz gerekmekte, güncelleme yapmayacaksanız cezai şart parası ödeyeceksiniz' şeklinde taleplerde bulunulmaktadır. Gelen telefona tüketicinin itiraz etmesi ve sigorta yaptırmadım demesi üzerine ise, ‘Ses kayıtlarınız elimizde, geçen yıl sözlü olarak sigorta sözleşmesi yaptığınızdan dolayı bu parayı hemen yatırın’’ denmektedir. Yine telefonda tüketicilerden kimlik ve kredi kartı bilgileri istenilmektedir” dedi

TÜKETİCİLER DİKKAT

Tüketicilerden bu tür telefon gelmesi halinde kimlik ve kredi kartı bilgilerini vermemelerini isteyen Gündoğan, tüketicilerin bilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Hiç bir şekilde sözlü ve telefonla sözleşme olmaz. Hiçbir sigorta şirketi bu şekilde telefonla sigorta yapmaz yapamaz. Tüketicilerimiz asla ve asla kimlik bilgilerini ve kredi kart numaralarını asla başkasına vermemelidir. Tüketicilerimize gelen 'Hediye kazandınız' veya 'Kredi kartlarından yaptığınız alışverişlerden kaynaklı hediye olarak para kazandınız' şeklinde gelen mesajlara aldanmamalıdır, cevap vermemelidir. Tüketicilerimiz TV shop veya internet üzerinden yapacakları alışverişlerde çok dikkatli olmalıdır. Fatura, garanti belgesi ve kullanma kılavuzu olmadan asla bu tür yerlerden alış veriş yapmamalıdır. Kargo ile gelen ürünleri kontrol etmeden almamalıdırlar. Mesafeli satıştan cayma haklarının 7 gün olduğunu ve cayma haklarını belgeleyerek yani cayma ihtarı yazarak iadeli taahhütlü posta ile yapmalıdırlar. Tüketicilerimiz, yapacakları her türlü alışverişlerde veya alacakları hizmetlerde mutlaka belge almalılar. Yapacakları sözleşmeleri mutlaka iyi okumalı ve kendilerini ileride zora sokacak sözleşmeleri imzalamamalıdırlar. Hiç kimse, ama hiç kimse tanımadığı birine asla durup dururken hediye vermez. Bu nedenle hediye kazandığınıza artık inanmamalısınız. 'Söz uçar yazı kalır' sözünden hareketle belgesiz sözleşmesiz alışveriş yapmayınız. Aldanmadan aldatılmadan alışveriş yapmak tamamen elimizde olduğunu asla unutmayınız.”