Tuncel Kurtiz yaşamını yitirdi

Tuncel Kurtiz yaşamını yitirdi

77 yaşındaki usta oyuncu Tuncel Kurtiz hayatını kaybetti.

Hayatı boyunca birçok sinema filmi, tiyatro oyunu ve televizyon dizisinde rol alan usta oyuncu Tuncel Kurtiz’in İstanbul’da yaşadığı evde yere düştüğünü daha sonra kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını bildirdi.

1936 yılında doğan, 1959 yılında Dormen Tiyatrosu’nda tiyatroculuğa başlayan Tuncel Kurtiz üniversite yıllarında sinema alanına girdi.

Kurtiz, arkadaşı Yılmaz Güney’in önde gelen filmlerinde rol aldı.

12 Eylül askeri darbesinden sonra bir süre yurtdışında yaşayan Kurtiz, 1990’larda tekrar Türkiye’ye döndü.

Kurtiz’in oynadığı filmler arasında Otobüs, Sürü, Umut, Nehir, Bereketli Topraklar Üzerinde, Çirkin Kral, Ağrı'ya Dönüş, Tabutta Rövaşata, Işıklar Sönmesin, Hoşçakal Yarın, Şellale, İnat Hikayeleri, Yaşamın Kıyısında, Güz Sancısı da bulunuyor.

Ramiz Dayı karakterinin etkisi

Yer aldığı filmlerle yurtiçi ve yurtdışında çeşitli ödüllere layık görülen sanatçının aldığı ödüller arasında Altın Portakal ve Gümüş Ayı da bulunuyor.

Kurtiz’i son yıllarda genç kuşaklar nezdinde son derece popüler duruma getiren ise TV dizisi Ezel'de oynadığı Ramiz Dayı karakteriydi.

Son olarak Muhteşem Yüzyıl dizisinin oyuncu kadrosuna dahil olan Kurtiz, oyunculuğuyla birlikte sosyalist çizgideki siyasi görüşleriyle de biliniyordu.

Kurtiz son yıllarda hayatının bir bölümünü Kaz Dağları’ndaki Çamlıbel Köyü’nde geçiriyordu.

DHA