TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARI ELDE ETME ORANLARI

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARI ELDE ETME ORANLARI

Op. Dr. Serkan Oral tüp bebek tedavisi başarısı hakkında bilgi verdi.

 

 

Tüp bebek tedavi süreci ekip işi isteyen ve birçok faktörün bir araya gelmesiyle uygulanan yöntemdir.

Tabi ki ekibinizi kurarken özenle belirleyip seçmeniz gerekir. Ekibiniz; uzman bir doktor, başarılı teknolojik uygulamaların sağlandığı merkez, anlayışlı ve destekleyici bir eş ve stresten uzak pozitif bir yaşamdan oluşmaktadır. Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda ve doğru orantıda hareket edildiği takdirde başarı mümkün olabiliyor.

Tüp bebek, normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftler için uygulanan yöntemdir. Genellikle gelişen teknoloji sayesinde başarı sağlasa da bazı durumlar söz konusu olunca bu başarı gerçekleşememektir.

Başarıya ulaşmak için ilk önce sorunun kaynağı araştırır ve ona göre tedavi yöntemleri izlenir. Kadınların yumurta kaynaklı hastalıklarında, erkeğin sperm üretimine bağlı olarak görülen durumlara kısırlık tanısı konulur. Çiftin bu durumlara bağlı olarak çocuk sahibi olamadıkları için kısırlık tedavisiyle uygulamaya başlanır. Bu gibi durumlarda oldukça başarılı sonuçlar sağlanan yöntemler mevcuttur.

Tüp bebek merkezlerinin seçimi doğrultusunda bu başarı elde edilirken, bu süre zarfında başarı oranını etkileyen diğer faktörleri de göz önünde bulundurmalısınız.

Tüp bebek tedavisinde öncelikle hasta ile hekim arasında diyaloğun sağlıklı bir şekilde sağlanması; hastaların sağlık durumları, bebek sahibi olabilme şansları ve kendilerini bekleyen zorlu süreç konusunda yeterince bilgilenmeleri açısından önem taşımaktadır. Tüp bebek uygulamalarında başarının arttırılması için, çiftlerin tedavi hakkında gereken bilgiye sahip olması, tedaviye stresli bir bakış açısıyla yaklaşmaması, tüp bebek tedavisinin yapılacağı merkezin seçimi, bu tedaviye olan inançları ve kendilerinde olabilecek diğer olumsuzlukları tedavi öncesinde gidermeleri gerekir. Tüp bebek tedavisinde başarının artması için, en önemli unsur kadının yaşı ve strestir. Genç ve sağlıklı kadınlarda kaliteli yumurta elde etme ve yeteri kadar yumurta rezervi olması yüzünden başarılı bir uygulama yapılmaktadır.

Tüp Bebek Tedavilerinin Başarı Oranı

Sağlıklı bir çiftin, bir ayda hamilelik sağlayabilme şansı % 20- 25’tir. Bu oran, yardımcı üreme yöntemleri ile birlikte artış göstermektedir. Umut vadetmesine rağmen başarılı bir hamilelik ve bebek sahibi olma konusunda hiçbir IVF yani tüp bebek programı, gebelik garantisi veremez. Hamilelik tek bir olguyla açıklanamayacak kadar karışık ve zincirleme ilerleyen etkenlerden oluşur. Bunların en az birinin sağlanamadığı takdirde başarısızlıkla sonuçlanabilir. Kısırlık sorunuyla başa çıkmasına rağmen hala bilinemeyen nedenlerden dolayı tedavinin garantisini veremeyiz. O yüzden bu tedavi sürecinde sabırlı ve istikrarlı olmalısınız. Bknz: http://www.serkanoral.com/tup-bebek-basari-oranlari

 

Başarıyı Etkileyen Faktörler

  1. KADIN YAŞI

Kadınlarda özellikle 35 yaştan sonra yumurtalıklarda bulunan hücreler hızla tükenmekte ve sayı olarak yeterli olsa bile çoğunlukla kalitesi bozulabilmektedir. Bu durum tüp bebekteki başarı şansını düşüren en önemli faktördür.

  1. YUMURTALIK REZERVİ

Yaş ilerledikçe yumurtalıklardaki hücre sayısı azalır. Ama bazen genç kadınlarda da görülen bu durumda yüksek dozda yumurtlama ilaçları kullanılsa dahi cevap alabilmek zordur. Yumurta hücrelerindeki bu azalma tedavi şansını azaltan diğer önemli konudur.

  1. KADIN VE ERKEKTEN ELDE EDİLEN HÜCRELERİN KALİTESİ

Kadınlarda yaş ilerledikçe düşen yumurta kalitesi, genç kadınlarda da bazen görülebilmektedir. Elde edilen yumurta hücreleri yeterli sayıda olmasına rağmen istenen olgunlukta olmazsa, maalesef kaliteli embriyo oluşamamaktadır. Erkeklerde ise sperm hücrelerindeki sayıdan çok yapısal anormallikler başarıyı etkilemektedir. Özellikle ağır yapısal anomaliler içeren spermler ile yapılan tüp bebek tedavilerinde döllenme oranı ve kaliteli embriyo elde etme oranı oldukça düşüktür. Bu durum hem hamilelik şansını azaltır, hem de hamilelik oluşsa bile düşük yapma riskini arttıracak kadar önemli bir faktördür.

  1. KADINLARDA RAHİM İÇ ZARINDAKİ PROBLEMLER

Rahim iç zarının buraya yapılan müdahaleler ile zarar görmesi ve incelmesi sık görülen bir durumdur. Sağlıklı embriyo sağlansa bile tutunması zorlaşmaktadır. Bu nedenle rahim iç zarında hasar şüphe edilen durumlarda tüp bebek tedavisi öncesi histeroskopi ile rahim iç zarı incelenerek sorun tespit edilip, giderildikten sonra başarı şansı arttırılabilir.

  1. RAHİM KANALLARINDA GENİŞLEME VE SIVI BİRİKİMİ

Rahim kanallarında enfeksiyon veya geçirilen operasyonlara bağlı olarak yaşanan tıkanıklık ve tüplerde sıvı birikmesi, tüp bebek tedavisinden önce mutlaka tedavi edilmesi gereken sorunların başında gelmektedir.

DİĞER FAKTÖRLER

Tüp bebek tedavisinde kadın ve erkeğe ait faktörlerin yanında tedaviyi yapan merkezin fiziksel şartları ve tüp bebek ekibinin tecrübesi ve titizliği de çok önemli bir rol oynamaktadır. Tüp bebek laboratuvarının dünya kalitesi standartlarında olması gerekli, canlı doğum oranı ve uygulama yöntemleri başarı için önemli özelliklerdir. Tüp bebek tedavisinin ilk aşaması olan çiftin değerlendirilmesi ve kısırlığa neden olan faktörlerin tespit edilerek tüp bebek işleminden önce tedavisi, bu yöntemin başarısını önemli derecede etkilemektedir.

 

Tüp Bebek Tedavisinin Başarısını Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?

Paternal lenfosit aşısı: Tüp bebek başarısızlıklarına sebep olarak, son yıllarda yapılan araştırmalar bağışıklık sistemindeki bozuklukların buna neden olabileceği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmada erkekten alınan kan örneğinin içinden lenfosit hücreleri ayrıştırılarak, kadının koluna dört farklı yerden enjekte edilir. Bu uygulamanın tüp bebek tedavisine başlamadan önce 3 kez, tedavinin yapılmasının sonrasında 2 kez uygulanması gerekir. Bu tedavideki amaç kadının rahminde gelişecek olan fetüse zarar verecek bağışıklık hücrelerinin oluşmasını önlemektir. Tüp bebek başarısızlıkları için uygulanan bu yöntemin bebeğe ve anneye bir zararı yoktur.

Yardımcı tomurcuklanma lazerle: Tüp bebek tedavisinde başarının en önemli unsurlarından biri döllenmiş olan embriyonun rahim içinde tutunmasını sağlamaktır. Bunu sağlayabilmek için embriyoyu çevreleyen dış tabakanın yani zonanın kendiliğinden incelip kaybolması gerekir. Bu aşamanın olması için laboratuvar koşullarında müdahale edilip, zona tabakasına bir pencere açılarak, zonanın kaybolmasını kolaylaştırmaktadır.

Yapay rahim içi uygulaması: Tüp bebek tedavisine başlamadan önce yapılan biyopsi sayesinde rahim iç duvarında olan endometriyel hücreler toplanmaktadır. Laboratuvar ortamında üretilen bu hücreler tüp bebek tedavisi sonucunda elde edilen embriyoların gelişmesi için besinden zengin, doğal bir ortama dönüştürülür. Bu yöntem tüp bebek tedavisinin başarı şansını arttıran bir uygulamadır.

Blastosit transferi: Embriyonun rahim iç tabakasına tutunmadan daha önceki hali olan blastosit aşamasında, embriyonun rahme tutunmasıyla gebelik oluşturma potansiyelini arttırmaktadır. Bu nedenle gelişimi iyi ve kaliteli embriyoyu transfer edebilmek için 5. ya da 6. günde uygulanan bir yöntemdir.

Akupunktur: Bu yöntem tüp bebek tedavisinde başarıyı arttırabilmek için, son yıllarda özellikle tercih edilmektedir. Bu tedaviyle anne adayının tüp bebek tedavisinde strese karşı dayanıklılığı büyük oranda arttırılır. Akupunktur tedavisi vücudun geleneksel meridyen noktalarına uygulanır. Bu noktalara uygulanan iğnelerle, uterusa gelen kan akımının artması ve enerji sağlanmasına neden olduğu düşünülmektedir. Kalın bağırsakta L3 ve L4 meridyen noktalarına, perikardium P6 meridyen noktasına uygulanacak iğneler, hastanın sakinleşip, rahatlamasına sebep olur. Vücudun belirli noktalarına uygulanan akupunktur tedavisiyle, bazı kimyasal maddelerin salımı sağlanır. Yumurtanın gelişmesine katkı sağlayan GnRH adındaki hormonu uyarır. Bunun yanı sıra rahmin içinde kanlanmayı arttırır. Bu etkileri nedeniyle tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıracak bir yöntemdir.

Antioksidanlar: Vücutta hücrelerin olumsuz etkilerden korunmasını ve yaşlanmasını engelleyen antioksidanların kullanılması, tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran ve başarısızlığa engel olacak bir yöntemdir.

Kaynak: http://www.serkanoral.com

 

Etiketler Tüp bebek