Tüpraş'ın Sapanca Gölü'nden "İzinsiz Su Çekme" Davası

Tüpraş'ın Sapanca Gölü'nden "İzinsiz Su Çekme" Davası

Sapanca Gölü'nden izinsiz su çektikleri iddiasıyla haklarında dava açılan eski Tüpraş Genel Müdürü Erkut ve İzmit Rafineri Müdürü İlter'in yargılandığı davada, mahkeme görevsizlik kararı verdi- Mahkeme, TCK'nın 142/3 maddesi gereğince "nitekikli hırsızlık

KOCAELİ (AA) - Sapanca Gölü'nden Tüpraş'a izinsiz su çektikleri iddiasıyla haklarında dava açılan eski Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut ve İzmit Rafineri Müdürü Mustafa Mesut İlter'in yargılandığı davada mahkeme görevsizlik kararı vererek, yargılamanın ağır ceza mahkemesinde yapılmasına hükmetti.

Körfez 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSU) avukatı Zeynep Kahraman Doğan ile şikayetçi Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan Keleş, Tüpraş'ın Sapanca Gölü'nün suyunu kullanmasının hukuka aykırı olduğunu, suyun kullanımıyla ilgili herhangi bir ücretlendirme yapılmadığını ifade etti.

Tüpraş'ın su kullanmasının Sapanca Gölü'nü olumsuz yönde etkilediğini belirten Keleş, su alımının su ücretlendirmesi yapan kurumların rızası dışında yapıldığı gerekçesiyle sanıkların cezalandırması talebinde bulundu.

Keleş'in avukatı Şafak Şenaydın da TCK'nın 142/3 maddesinin ihtimaline karşılık "görevsizlik kararı", mahkeme aksi kanaatte ise keşif kararı verilmesini talep etti.

Sanık avukatı Selçuk Soybay ise katılan kurum temsilcisinin ve kurum vekillerinin beyanlarını kabul etmediklerini kaydederek, "Tüpraş'ın kullandığı suyun ölçümü yapılıyor. Bu keşifle tespit edilebilir. Tüpraş'ın kurulduğu tarih dikkate alındığında SASKİ ve İSU'nun suyun kullanımı nedeniyle mağdur taraf olmadığı açıktır" diye konuştu.

Tüpraş'ın kullandığı suyun yangın söndürmede, cihazların soğutulmasında ve belli derecede tutulmasında kullanıldığını anlatan Soybay, "Suyun ham olarak kullanılması gerekir. SASKİ ve İSU'nun işleyerek gönderdiği su Tüpraş'ın kullanımına uygun değildir. Dava, çevre davası değildir. Mahkemenin bu hususu göz önüne almasını istiyoruz" dedi.

- Dava ağır ceza mahkemesinde görülecek

Mahkeme Hakimi Mehmet Mustafa Eskin, "görevsizlik kararı" vererek, şunları kaydetti:

"Dosyaların tüm delilleriyle değerlendirildiğinde, Tüpraş'ın suyu kullanım şekli, Sapanca Gölü'nden gelen suyun kullanımı dikkate alınarak, suyun sıvı ve gaz halindeki enerji olarak kullanılması ve bunun nakline, işlenmesine veya depolanmasına ait tesiste işlenmesi olarak değerlendirilebileceği ihtimali bulunması ve buna göre suçun niteliğinin değişmesi ihtimali ve bu nitelendirmeye göre sanıkların 5237 sayılı TCK'nın 142/3 maddesi ve 5235 sayılı yasanın 12. maddesi gereğince sanıkların ağır ceza mahkemesinde yargılanması gerektiği anlaşılmakta olup, mahkememizin görevsizliğine, dosyanın Kocaeli Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verildi."

- SASKİ Genel Müdürü Keleş

SASKİ Genel Müdürü Keleş, adiye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Sapanca Gölü'nden izinsiz su çekilmesiyle ilgili olarak Körfez Adliyesinde gerçekleştirilen 6'ncı duruşmada mahkemenin görevsizlik kararı vererek, davanın ağır ceza mahkemesinde görüleceği yönündeki kararın önemli olduğunu söyledi.

Bu davanın Türkiye açısından, su kaynaklarının korunması, kullanılması anlamında önemli bir dava olduğunu belirten Keleş, baştan beri Tüpraş'ın, Sapanca Gölü'nden hiçbir hukuki zemine oturmadan su kullandığını, devletin resmi kurumlarından aldıkları belge ve bilgilere dayalı olarak iddia ettiklerini kaydetti.

- "Tüpraş, hukuki süreçleri takip ederek su kullanmalı"

Mahkemede, Tüpraş'ın, Sapanca Gölü'nden almış olduğu suyu proses suyu olarak kullandığını, burada gerçekleştirilen prosesin de bir enerji dönüşümü olduğunu söylediklerini ve bunun nitelikli bir suç teşkil ettiğini dile getirdiklerini aktaran Keleş, şöyle devam etti:

"Bu suyu temin etmenin birçok yolu vardır. Nasıl Türkiye ve dünyada benzer endüstriyel kurumlar alternatif kaynaklara yönelik bu suyu temin ediyorlarsa Tüpraş da bu şekilde alternatif kaynaklara yönelebilir. Baştan beri bizim burada temel yaklaşımımız ve iddiamız herhangi bir kurumun varlığı, kişilerin şahsı ile ilgili bir konu. Bizim kurumlarla işimiz yok. Bizim temel derdimiz su yönetiminden sorumlu kurumlar olarak, suyun korunmasını, kontrolünü ve su kaynaklarımızın gelecek nesillere ekolojik sürdürülebilirliğini sağlayarak ulaştırılması tezidir."

Keleş, davanın bundan sonra Kocaeli ağır ceza mahkemesinde görüleceğini, orada da tezlerini savunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

"Önümüzdeki mahkemelerde de ortaya çıkacak kararlar, süreçler su kaynaklarımızı korunması anlamında Türkiye için dönüm noktası olur" diyen Keleş, şunları kaydetti:

"Türkiye de artık bu konuda çok titiz davranmalıdır. Mahkemenin kararının hayırlı olmasını diliyorum. Bütün bu çabamızın, Sapanca Gölü'nün gelecek nesillere pırıl pırıl ulaştırılması için vesile olmasını temenni ediyorum. Artık bundan sonra hiç kimse herhangi bir su kaynağından devletin belirlemiş olduğu kurallara uymadan direkt olarak su kullanamayacak."