Turabi'nin Yerine Genel Sekreterliğe Senusi Getirildi

Turabi'nin Yerine Genel Sekreterliğe Senusi Getirildi

Sudan'da Halk Kongresi Partisi lideri Turabi'nin vefatının ardından genel sekreterliğe hareketin önde gelenlerinden Senusi seçildi

HARTUM (AA) - Sudan'da İslami hareketin en önemli lideri olarak bilinen Sudan Halk Kongresi Partisi lideri Hasan Abdullah et-Turabi'nin vefatının ardından genel sekreterliğe İbrahim es-Senusi'in (79) seçildiği bildirildi.

Partinin üst düzey yetkililerinden Ebubekir Abdurrezzak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Genel sekreterlik üyeleri Şura Meclisi'nin toplantısına kadar Şeyh İbrahim es-Senusi'yi genel sekreterliğe seçtiler" ifadelerini kullandı.

Abdurrezzak, Şura Meclisi'nin ne zaman toplanacağına ilişkin bilgi vermedi.

Sudan Halk Kongresi Partisi lideri Hasan Abdullah et-Turabi dün geçirdiği kalp krizi sonucu Sudan'ın başkenti Hartum'da kaldırıldığı hastanede 84 yaşında hayatını kaybetmişti.

- Şeyh İbrahim es-Senusi kimdir ?

Sudan'ın Kuzey Kordofan eyaleti'nin yönetim merkezi olan el-Ubeyd şehrinde dünyaya gelen Senusi, 1962 yılında Sudan'daki Öğretmenler Enstitüsünden, 1970'te Kahire Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.

Turabi'ye yakınlığıyla bilinen Senusi, 1970'ten sonra İslami harekette aktif rol almaya başladı. 1971'de Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) önde gelen isimleriyle beraber tutuklandı. Aynı yıl içerisinde dönemin Sudan Devlet Başkanı Cafer Muhammed en-Numeyri'nin çıkardığı af kararı ile serbest bırakıldı.

Daha sonra birkaç kez Turabi ile tutuklanan Senusi hakkında, 1976 yılında muhalefet partilerinin desteğiyle düzenlenen askeri darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle gıyaben idam cezası verildi.

Wikileaks'te yayınlanan belgelerde Senusi hakkında, "Kavrama yeteneği çok iyi düzeyde olmasa da mütedeyyin bir Müslüman. Cesur ve İslami Harekete bağlılığını kanıtlamış bir kişi" ifadeleri yer almıştı.