Turhan Yükseler: “Bugün Türk Pop Müziği Diye Bir Şey Yok”

Turhan Yükseler: “Bugün Türk Pop Müziği Diye Bir Şey Yok”

Müzik dünyasının duayen orkestra şefi-besteci müzisyeni Turhan Yükseler, TRT Radyo 1'de yayınlanan Michael Kuyucu ile Müziğin Kilometre Taşları Programında...

Müzik dünyasının duayen orkestra şefi-besteci müzisyeni Turhan Yükseler, TRT Radyo 1'de yayınlanan Michael Kuyucu ile Müziğin Kilometre Taşları Programında günümüz pop müzik endüstrisini sert bir dille eleştirdi. Turhan Yükseler 1979 ve 1980 yılında yapılan Eurovision Şarkı Yarışmasında yaşadığı bir olayı ilk kez açıklarken, "Petrol" adlı şarkının da yarışmada başarısız olmasının nedenini de açıkladı. Turhan Yükseler müzik endüstrisinde ciddi bir yozlaşma yaşandığını söylerken, pop müziğinin niteliğini kaybettiğini söyledi ve ekledi: "Türkiye'de pop müzik diye bir şey yok"

Turhan Yükseler, Michael Kuyucu'ya özellikle son yıllarda üretilen pop müzik şarkılarının niteliksiz olduğunu ve bu müziklerin asla pop müzik olarak nitelendirilmeyeceğini söyledi. Yükseler, "Son yıllarda müzik çok kolay iş gibi zannedilmeye başlandı. Ne yazık ki televizyonlarda yapılan müzik yarışmaları da var ki onları da pek tasvip etmiyorum. Kızım, oğlum topçu olsun, popçu olsun havası var. Ama öyle bir şey yok. Müzik çok emek isteyen bir iştir. Hemen eller havaya moduna giriliyor, "up tempo 122-124 tempo, hop zıplıyoruz, ellerimi kollarımı yukarıda tutuyorum alkışlıyorum." Bu kadar da ucuz değil bu işler. O müziklerden aklınıza kalanı bir mırıldanın diyeceğim zaman bana mırıldayabileceğiniz bir melodi var mı? Geçen seneden, evvelki seneden? Sakız gibi müzikler hepsi. Müzik bu kadar değersiz değil. Bugün Türk pop müziği diye bir şey yok. Türk pop müziği yok. Teknoloji yardımıyla ehli olmayan ellerde armonize edilmiş, teknoloji yardımıyla Arap - Ortadoğu karışımı bir müzik var. Çok fazla makamlardan da faydalanılmadan saçma sapan bir bulamaçla önümüze bir şeyler sunuluyor. Türkçe yozlaştırılarak şarkılar yapılıyor, içlerinde asla mesajı yok" diyerek son yıllarda üretilen popüler müziğin niteliğine yönelik sert eleştirilerde bulundu.

"PETROL'DE ALMANLARIN ÜNLÜ ARABASINI ATA ÇEKTİRDİLER, BAŞARISIZ OLDULAR"

Turhan Yükseler, Michael Kuyucu'ya 1980 yılında yapılan Eurovision Şarkı Yarışmasında Türkiye'yi temsil eden Ajda Pekkan'ın "Petrol" adlı şarkısının çok iyi bir şarkı olduğunu ama haksızlığa uğradığını söyledi. Yükseler, Ajda Pekkan'ın başarısızlığının siyasi ve ekonomik bir nedene bağladı ve şöyle konuştu:

"1980 yılında Ajda Pekkan "Petrol" ile Türkiye'yi Eurovision'da temsil etti. "Petrol" hak ettiği uluslararası başarıyı elde edemedi. Oradaki hata nedir biliyor musunuz? Çok ünlü bir Alman arabasını, petrol sıkıntısı var diye at arabası ile çektirmek. Şarkının tanıtımında yapılan klipte yapılan bu stratejik bir hatadan dolayı başarılı olamadı Petrol."