Türk TIR'ları sınırda kaldı!

Türk TIR'ları sınırda kaldı!
Güncelleme:

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Türk TIR'larının Bulgaristan sınırını geçmekte sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Nuhoğlu, sınır kapılarındaki iyileştirmelere rağmen sıkıntının aşılamadığını belirtti.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, "Türk ihraç mallarına talep artıyor ancak bu ürünleri sınırlarımızın ötesine çıkarmakta ciddi sıkıntılar yaşanıyor." dedi.

İhracat taşımalarında yaşanan sıkıntıları vurgulayan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Yılın ikinci çeyreğinde küresel ölçekte yaşanan pandemi krizinin yarattığı şoklarla başa çıkmaya çalışan dünya ticareti, hızla daralırken, Türkiye başarılı bir performans göstermişti.

Haziran ayında COVID-19’un olumsuz etkilerini aşarak yükselişe geçen ihracatımız, önceki yılın aynı dönemin göre yüzde 15.7 artmıştı. Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmalar ve sıkıntılar sürerken, Türk ihraç mallarına olan talep de artıyor. Fakat bu ürünleri sınırlarımızın ötesine çıkarmakta ciddi sıkıntılar yaşanıyor” diye konuştu.

"BULGARİSTAN SINIRINI AŞAMIYORUZ"

Sınır kapılarında yaşanan beklemelere dikkat çeken Nuhoğlu, "Kapıkule’de gerçekleştirilen iyileştirmelerden sonra geçiş hızımız artsa da Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarında son 15 günlük çıkış rakamlarını incelediğimizde, ihracat çıkış sayılarımızın arttığını görüyoruz. Ancak, bu artışa rağmen Bulgaristan tarafındaki yavaşlık sebebiyle uzun süreli beklemeler yaşanıyor." dedi.

Her aracın ortalama 70 bin dolar değerinde ihracat malı taşıdığına dikkat çeken Nuhoğlu, şunları kaydetti:

"Bu da 2 bin aracın yaklaşık 140 milyon dolar değerinde ihracat malı taşıdığı anlamına geliyor. Ürün fiyatı ve kalitesi bakımından rekabet gücümüz yüksek olsa da zamanında teslimat konusunda rekabetçiliğimizi yitiriyoruz. Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle İran, Irak gibi ülkelere yapılan ticareti ‘temassız ticaret’ yöntemleriyle gerçekleştirebildik. İhracatımıza talep her geçen gün artıyor, adeta siparişler yağıyor. Ancak Bulgaristan engeli bir türlü aşılamıyor."

KAZAKİSTAN YILLIK 60 BİN TAŞIMAYI ENGELLİYOR

Nuhoğlu, ihtiyacın yarısı kadar geçiş belgesi olması sebebiyle ayda 3 kez farklı dilimler halinde dağıtılan Macaristan geçiş belgesinin 2 gün içinde tükendiğini dile getirerek, "Belge olmaması sebebiyle Kapıkule’de bir sonraki belge dağıtımı için 8 güne kadar beklemeler yaşanıyor” dedi. Yaklaşık 5 aydır COVID-19 salgını sonrası kapanan Türkmenistan’dan transit geçemeyen Türk ihracatçısının Kazakistan’ın 22 Mayıs’ta uygulamaya geçirdiği Hazar üzerinden giriş şartı yüzünden 2 bin 500 dolar ilave maliyet çıktığını hatırlatan Nuhoğlu, “Bu nedenle bazı ürünler Orta Asya pazarına satılamıyor." dedi.