Türk yatırımcıların yeni adresi Montenegro Karadağ

Türk yatırımcıların yeni adresi Montenegro Karadağ
Güncelleme:

Türkiye’de şirketlerin konkordato talepleri artarken Türk yatırımcılar gözünü Karadağ’a çevirdi. Karadağ'da doğru bir yatırımın yolunu ailesiyle birlikte Budva'ya taşıyan Hakan İlker Toraman Haber3.com okurları için paylaştı.

Özellikle iç piyasalardaki durgunluk  vade sürelerinin uzunluğu ve tahsilat sorunlarının büyümesi ile  güvenilir dış pazarlara yöneliş artarken, hem yakın hem de güvenilir ekonomisi ile uluslararası adı Montenegro bizdeki adıyla Karadağ yatırımcıları kendisine çekiyor.

Sırbistan’dan 13 yıl önce ayrılan, nüfusu 700 bin, toprak ölçüsü Trakya kadar olan ancak turizmi nüfusunun 12 katı yani 8 milyon üzerinde olan şirin ülke Karadağ yatırımcıların gözdesi olduu.

Karadağ’da neler yapılır, gitmeli miyiz, tehlikeli midir gibi soruların yanıtlarını en doğru kaynaktan öğrenmek için buraya yerleşmiş kişilerden öğrenmekte yarar var .

Türkiye’de uzun yıllar medya sektörü ve fuarcılık sektörlerinde iş sahipliği yapan Toraman ailesi, 4  yıllık bir gidiş geliş süreci sonrasında Budva şehrine yerleşmişler. Bodrum Türkiye için ne ise, Budva’da da Montenegro o. Onlarca değişik özelliklerde plajları, sahil şeridinin manzarası,  gece gündüz hareketli bir hayatı ile yaz boyunca turistlere , kış döneminde yerel halka hitap ediyor. Budva’da kendi deyimleri ile eğlence hiç bitmiyor. Sürekli bir festival, etkinlik var. Hakan İlker Toraman konu ile ilgili detaylı bilgileri bizimle paylaştı.

İşte Toraman’ın ağzından Karadağ…

Budva’ya yerleşmede ki en önemli etken deniz bizim için, Torhan 4 yaşında ve deniz aşığı bir çocuk. İstanbul da denize girmek için en az 2 saat yol alırken burada  5 dk da plajdasınız. 
Tabii iş anlamında da Budva inşaat sektörünün ülkede ki en yoğun bölgesi. Sürekli yeni yapılan inşaatlar biz Türk firmalar için  çok karlı. Toprak sahipleri ile yapılan anlaşmalar ile  %70 %75 gibi oranlarda inşaata başlayabiliyorsunuz.

Türk yatırımcıların yeni adresi Montenegro Karadağ - Resim : 1

Buda Türkiye şartlarında imkansız tabi ki..  Yine maliyetler  450-00 euro mt2 olarak hesaplanmakta ki ,  satış fiyatları en düşük bin 200 Euro ‘dan 2 bin 800 Euro’ya kadar inşaat bitişinde olabilmekte. 

Ve en önemli konu burada inşaatları hemen satıyorsunuz, acaba satılır mı  endişeniz olmadan.  Hatta  buraya gelip inşaata başlayan Türk müteahhit arkadaşlara  Monteco Tour Consulting  olarak satış garantisini doğrudan biz vermekteyiz.  Şimdiki Türkiye’de hayal gibi olan satışlar burada bizim için anlık bir duruma dönüşmekte.  Yatırım yapmak isteyenler içinde yine çok büyük karlılık var.


Mesela burada 45 mt2 bir daire  ortalama 60 bin Euro.  Ve 4 ay boyunca minimum bin 500 Euro aylık kira getirisine sahip. Kalan 8 ayda 500 Euro üzerinden kira getirisi bulunuyor.

Yine 2 seneye Avrupa Birliği’ne girmesi beklentisi ile bu yatırım her yıl  %40 değer kazanıyor. Hatta 2018 de alınan 40 bin Euroluk daireler şu anda 75 bin Euro’dan satılmakta.

Burada  ilginç olan şey ise evler bittiğinde komple ev eşyası ile hazır halde teslim edilmekte. Bu da satış fiyatı dışında hesaplanıyor ki, bizim en büyük önem verdiğimiz konu bu. Bir evde ihtiyaç olan havlu, çarşaf, yatak, kanepe, masa , tv hatta çatal bıçak bile hazır.

Biz Monteco Tour Consulting  olarak Türk Export hizmeti vermekteyiz.  Böylelikle her firma gelip burada bir mağaza açıp  kira ve eleman giderleri ile ortalama 30-40 bin Euro bir  yatırım yapmadan ,  bizim showroom alanımızda ürününü sergileyebilmekte. Ürün yanında broşürleri bulunmakta.  Yerel arkadaşlardan oluşan satış ekibimiz de Türk ürünlerini  müteahhit ve otel satın alam departmanlarına tanıtmaktalar. Kendilerini showroomda ağırlıyoruz , Türk misafirperverliği ile çay, kahve, tatlı ikramları yaparken,  ihtiyaçları olan tüm ürünleri bu arada seçebiliyorlar.  Bu konuda her türlü ürüne  her zaman ihtiyaç duyuyoruz. Yine  satın alınan ürünleri kendi depomuzda alıcıya göstererek onay alındıktan sonra, ödeme ve tahsilat işlemleri gerçekleştirildiği için sonradan yanlış sipariş, mal kabul etmeme, eksik gelen ürün gibi  karşılaşılabilecek ödeme aksatıcı sorunlardan da kaçılmış olunuyor.

Her iki taraf için köprü vazifesi görmekteyiz. Yerel alıcılar bizim burada ofis ve showroomumuz olması ile daha güvenli alış yaparken,  Türk satıcılar yine hem sipariş alırken hem de ödeme konusunda garantili çalışmaktalar.

Bu arada ne yazık ki son günlerde, sürekli bir karalama kampanyası başlatılmış gibi sakın gitmeyin,  dolandırılmayın şeklinde. Bu konuda pek çok Türk arkadaş zan altında kaldı. İşin aslı, kısacası  burada her kes  şirket kurabilmekte.  Türkiye’de nasıl siz mali müşavirinize bir ödeme yapıyorsanız burada da aynı şekilde yapılmakta. Şirket kurduğunuzda imzaladığınız belgeler Sıprça ve bunu güvenilir bir mali müşavirle yapmanız en doğrusu. Yine sizi havalimanından alan dönüşte geri bırakan, kalacak yerinizi ayarlayan,  merakınızı gidermek için ilgilendiğiniz iş kolu konusunda şehir şehir özel aracı ile gezdiren ve  hatta  oturma izni almanız için gerekli olan işlemlerde sizin yerinize sabah 5’de sıraya girip sıra numarası alıp , sonrasında hep yanınızda olan bir firmanın sizden 400-500 Euro danışmanlık hizmet bedeli almasında hiçbir sakınca yok aksine sizi büyük risklerden kurtarmakta. Hatta ileride yapacağınız işlerde sorunsuzca çalışmanız için yanınızda , yerel halkı tanıyan , ortamı bilen bir Türk olması gerekli her zaman.

Burada önemli olan nokta siz vatandaşlık almıyorsunuz, oturma ve çalışma izni almaktasınız.  Montenegro  güzel bir ülke, burada Türk firmalar için  çok güzel seçenekler var, önce bir gelip görün  , yerinde araştırın. Kulaktan duyma, internet veya başka yerlerden okuduğunuz her şeye inanmayın. Biz ailecek geldiğimizde kendimiz deneyimledik gördük öğrendik.  Gelmek isteyenler için her zaman destek olmaya da hazırız.

 

 

Seçiniz...