Turkcell "Lte Broadcast" İle Derbiyi 4 Farklı Açıdan İzletti

Turkcell "Lte Broadcast" İle Derbiyi 4 Farklı Açıdan İzletti

Turkcell, Fenerbahçe - Galatasaray Odeabank arasında oynanan karşılaşma sırasında maçı 4 farklı açıdan izlemeye imkan sağlayan LTE Broadcast teknolojisini Türkiye'de ilk defa canlı deneyimletti

İSTANBUL (AA) - Turkcell, Fenerbahçe - Galatasaray Odeabank arasında oynanan Spor Toto Türkiye Basketbol Ligi karşılaşması sırasında gazetecilere maçı 4 farklı açıdan izlemeye imkan sağlayan LTE Broadcast teknolojisini Türkiye'de ilk defa canlı deneyimletti. LTE Broadcast teknolojisini destekleyen LG akıllı telefonların kullanıldığı test sırasında, salonda bulunan gazeteciler HD kalitesindeki yayını istedikleri açıdan izledi.

Türkiye'nin 1 Nisan'da geçmeyi planladığı 4,5G teknolojisi öncesi Turkcell, "Spor Toto Türkiye Basketbol Ligi" kapsamında dün Fenerbahçe ile Galatasaray Odeabank arasında oynanan basket maçında "Broadcast" teknolojisini test etti.

Akıllı telefonların antenlerden karasal yayın alan televizyonlar gibi kullanıldığı testte, 4 farklı açıdan gelen yüksek çözünürlükteki görüntüler, ilk olarak Turkcell’in 4,5G uyumlu şebekesine aktarıldı.

Ülker Sports Arena'da oynanan karşılaşmada eş zamanlı olarak Turkcell şebekesine aktarılan Lig TV'nin görüntüleri, buradan LTE Broadcast teknolojisi kullanılarak stadyumda maçı izleyen gazetecilerin bulunduğu bölüme yansıtıldı.

Türkiye'de ilk defa Turkcell tarafından gerçekleştirilen test LTE Broadcast özelliği güncellenen LG G3 telefonlar kullanılarak ve Ericsson iş birliği ile hayata geçirildi.



-"Turkcell demek teknoloji demek"



Test öncesi düzenlenen basın toplantısında gazetecilere "Broadcast" teknolojisi ile ilgili bilgi veren Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, yeni teknolojilere yaptıkları yatırımlara vurgu yaparak şunları söyledi:

"Turkcell demek teknoloji demek. Heyecanımızı bir an olsun yitirmeden yeni teknolojilere yatırım yapmaya devam ediyoruz. 1 Nisan, mobildeki üstünlüğümüzü pekiştireceğimiz, entegre telekom pazarında ise bizi 3 yıl içerisinde liderliğe taşıyacak sürecin en önemli dönüm noktalarından birisi olacak.

Bununla birlikte 4,5G'nin yüksek hız ve kapasite yanında en önemli getirilerinden birisinin de daha zengin servis dünyası olacağını düşünüyoruz. O nedenle Turkcell TV Plus, BiP, Akıllı Depo ve Turkcell Müzik gibi milyonlarca kullanıcısı olan servislerimiz üzerinden, 1 Nisan ile birlikte sonra daha üstün kullanıcı deneyimi sunmak için de hazırlıklarımızın sonuna geldik. 1 Nisan'da Turkcell farkını her anlamda göstereceğiz."

LTE Broadcast teknolojisinin önümüzdeki 4 yıl içinde dünyada 14 milyar dolarlık bir ekonomi yaratacağını söyleyen İlker Kuruöz, 4,5G ile yenilikçi servisler alanında da öncü olmaya devam edeceklerini belirterek, "LTE Broadcast teknolojisini sunabilmek için bu teknolojiye özel frekans ayırmanız ve ayırdığınız frekansların da 4,5G iletişiminizi etkilememesi gerekiyor. 4,5G ihalesinde herkesten fazla frekans alırken bu hesapların hepsini yaptık" dedi.



-LTE Broadcast teknolojisi



Toplantıda verilen bilgilere göre, normalde mobil şebekeye bağlanan her cihaz, baz istasyonu üzerinde farklı bir trafik oluştururken, LTE Broadcast teknolojisi ile kullanıcı bazlı değil doğrudan belirli bir alana içerik sunuluyor.

Bu nedenle sunulan içerik, kullanıcı sayısı ne kadar artarsa artsın kapsama alanındaki herkese ulaştırılabiliyor. Üstelik HD videoların sunulduğu bu teknoloji sayesinde, akıllı cihazları LTE Broadcast'i destekleyenler mobil internet kotalarını da harcamıyorlar.

Bu teknolojinin yakın gelecekte, M2M cihazlarının ve billboardların uzaktan güncellenmesinden yüksek kalite müzik yayınına, dijital dergi ve gazetelerin binlerce kişiye aynı anda gönderilmesinden radyo ve TV yayını yapılmasına hatta kamu yararına olan bilgilerin o bölgedeki herkese aynı anda ulaştırılmasına kadar çok çeşitli alanlarda kullanılması öngörülüyor.

4,5G ile hayatımıza girmesi beklenen broadcast özelliğini kullanabilmek için öncelikle altyapı desteğinin sağlanması gerekiyor. 1 Nisan'da 81 ilde en yüksek 4,5G kapasitesini sunmak için çalışmalarına hızla devam eden Turkcell, LTE Broadcast teknolojisi için de yatırımlarını şimdiden planlıyor.

Ayrıca 4,5G Broadcast teknolojisi üzerinden içerik sunulurken, belirli bir frekans miktarının da buna ayrılması gerektiğinden, 4,5G ihalesinde en fazla frekansı alan Turkcell, yeni teknolojileri hayata geçirme konusunda daha esnek bir oyun alanına sahip durumda bulunuyor.

Bu teknolojiden faydalanmak için kullanıcının akıllı telefon veya tabletinin LTE Broadcast özelliğine sahip olması gerekiyor. Bu teknolojinin kısa zamanda yaygınlaşması ve 2020 yılında LTE Broadcast destekli cihaz sayısının 2 milyarı aşacağı öngörülüyor.

Bu teknoloji ile sunulan içeriğe ulaşabilmek için kullanıcın bir mobil uygulama da indirmesi gerekiyor. Türkiye'deki video izlenme oranlarının yüksekliği gözönünde bulundurulduğunda, önümüzdeki dönemde özellikle yüksek çözünürlüklü video içerik sunulması konusunda önemli bir çığır açan LTE Broadcast teknolojisinin çok daha önemli hale geleceği öngörülüyor.