Türkiye haritayı çizdi ! Suriyelere yol göründü

Türkiye haritayı çizdi ! Suriyelere yol göründü
Güncelleme:

Türkiye, Suriye konusunda önce ABD ardından Rusya ile tarihi anlaşmalara imza attı. Anlaşma gereği yeni sınır haritası oluşturulurken, Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönmesi bekleniyor.

Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütlerini temizlemek için başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın ardından masada da başarılı sonuçlar aldı. Önce ABD ile YPG'li teröristlerin güvenli bölgeden çıkması için mutabakata varan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le masaya oturdu. Masada büyük başarılı elde eden Türkiye'nin planı, bölgeden teröristleri temizledikten sonra 4 milyon Suriyeliyi memleketlerine tekrardan geri göndermek.

SURİYELİLER DÖNMEK İSTİYOR
Suriye'deki iç savaştan en çok etkilenen ülke Türkiye oldu. Suriye'den kaçan 4 milyon Suriyeli Türkiye'nin neredeyse her şehrine dağıldı. İşsizliğin giderek artması ve ekonominin son aylarda zor durumlarda kalması nedeniyle vatandaş Suriyelilerin de bu durumda etkisinin olduğunu belirtip, rahatsızlığını sık sık dile getirdi.

Türkiye haritayı çizdi ! Suriyelere yol göründü - Resim : 1

TÜRKİYE ANLAŞTI
Türkiye, ABD ile 120 km için anlaştı ve Tel Abyad - Rasulayn bölgesinde güvenli bölge oluşturuldu. ABD ile yapılan anlaşma doğrultusunda terör örgütü YPG/PKK'ya belirlenen güvenli bölge dışına çıkması için 120 saat süre tanınmıştı. Rusya ile yapılan görüşmede genişletilen güvenli bölge alanıyla beraber terör örgütünün bölgeyi terk etmesi için tanınan süre de 150 saate çıkartıldı.

Soçi'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin arasında gerçekleştirilen zirvede ise, YPG/PKK'nin Menbiç dahil (Kamışlı hariç) diğer bölgelerden çekileceği kararına varıldı.

İŞTE YENİ HARİTA
Mutabakatta YPG'li teröristlerin 150 saat içerisinde belirlenen alandan çıkacağı belirtildi. YPG'lilerin Türkiye-Suriye sınırından 30 kilometre içeriye çekilmesiyle ise bölgede adeta yeni bir harita çizilmiş oldu.

SURİYELİLER ÖZLEMLE BEKLİYOR
Türkiye'de yaşayan sığınmacılar "Türk askerlerine güveniyoruz" diyor. Harekata destek mesajı veriyorlar. Kendilerine Türkiye'de yeni bir hayat kurmak zorunda kalsalar da doğdukları topraklara geri dönecekleri günü özlemle bekliyorlar. Güvenli bir şekilde yaşamlarını sürdürmek istiyorlar.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bu bölgeye yapılacak evlere Türkiye'deki Suriyelilerin yerleştirileceğini açıklamıştı. Dünya liderlerine de bu konuda destek vermeleri konusunda çağrı yapmıştı.