Türkiye için korkutan açıklama: ''Vaka sayısı 100 bini bulabilir''

Türkiye için korkutan açıklama: ''Vaka sayısı 100 bini bulabilir''
Güncelleme:

Türkiye, dünyayı tehdidi altına alan Covid-19 salgını kaynaklı vakaların ilk 10 günde en çok arttığı ülke oldu. Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, “Vaka sayısının 100 bine ulaşması sürpriz olmaz” diyor

Sağlık Bakanlığı’nca yayımlanan Günlük Koronavirüs Tablosu, vaka sayısındaki hızlı artışı bir kez daha gözler önüne serdi. Ülke, koronavirüsün en çok can aldığı 10’uncu ülke konumuna yerleşti. Dünya ülkeleri arasında 10 gün içinde koronavirüs vaka sayısının en fazla arttığı ülke ise Türkiye oldu.

Birgün gazetesinin haberine göre Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, “Dünyadaki vaka sayısı şu an toplam 874 bin. Türkiye’nin vaka sayısında Haziran’a kadar 100 binlere ulaşacağını düşünmüyorum ama ulaşırsa da sürpriz olmaz” dedi.

TEST ARTTIKÇA SAYI DA ARTACAK

Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu’nun sürecin başında yaptığı tahminlerde, vaka sayısının Mayıs’a kadar 5 bin olacağını öngördüğünü anlatan Bulut, “Ben o zaman 20 bin demiştim. Türkiye’nin Haziran’a girildiğinde 300 bin vakaya ulaşması çok zor ama 100 binler de sürpriz olmaz” ifadelerini kullandı.

ATO Başkanı Bulut, “Vaka sayısındaki hızlı artışın neden kaynaklanıyor?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Birçok kentte izolasyona dikkat edilse de buna uymayan birkaç kent var. Oralarda da valilikler önlem almaya çalışıyor. İzolasyon etkin şekilde uygulanmazsa sayı da artacak. Aynı şekilde test sayısı arttıkça vaka sayısının artması da normal… Testler yoğunlaştıkça vakalar da 500’er 500’er artacak.”

RAMAZAN’DA DAHA DA ARTABİLİR

Bulut, ülkedeki vaka sayısının artışına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Umreden dönen 12 bin kişi, karantinaya alınmadan evlerine gönderildi. İstanbul’da işsiz kalan yurttaşlar, şehir dışına çıkmak zorunda kaldı. Toplumsal hareketlilik engellenemedi” değerlendirmesinde bulundu. Yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde, ziyaretlerin artabileceği uyarısında bulunan Bulut, “Bu ve ‘kadercilik’ anlayışı, vaka sayısındaki artışı daha da ivmelendirebilir.

Birgün