Türkiye ile Rusya ''ortak aşı'' için anlaştı!

Türkiye ile Rusya ''ortak aşı'' için anlaştı!
Güncelleme:

Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Soçi’de görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Rusya'nın koronavirüse karşı ortak aşı için çalışmalara başlayacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusyalı mevkidaşı Sergey Lavrov ile ortak basın açıklamasında bulundu. "Sayın Vladimir Putin, Sputnik-V ile ilgili Cumhurbaşkanımıza telefonda bir teklifte bulununca, hemen Cumhurbaşkanımız Sağlık Bakanı'mıza talimat verdiler. Onun neticesinde kurumlarımız arasında mutabakat zaptı imzalandı" diyen Bakan Çavuşoğlu, "Bu işbirliğinin amacı sadece aşı tedariği değil, ortak aşı üretimidir. Türkiye'de de bu aşının üretilmesidir. Ve bu hedefe doğru ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Soçi’de Rusya Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye Dışişleri Bakanlığı arasındaki “2021- 2022 İstişareler Planı İmza Töreni ve Ortak Basın Toplantısı”na katıldı.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Domates başta olmak üzere diğer ürünlerde engelleri, tarifeleri kaldırmamız lazım. Ticareti kolaylaştırmamız lazım.

Rusya vatandaşları ülkemize vizesiz gelebiliyorlar. Ama Türkiye vatandaşları için de vizelerin kaldırılması gerektiğini bugün tekrar vurguladık.

Bu yıl pandemiye rağmen 'güvenli turizm' önlemleriyle 2 milyon Rus turisti ağırlamaktan memnuniyet duyduk. Geçen yıl 7 milyon rakamına yaklaşmıştık.

Pandemi ile mücadelede ortak aşı geliştirilmesi konusunda Sağlık Bakanlıklarımız mutabakat zaptı imzaladı.

Enerji alanında da büyük ilerleme katettik.

Bölgesel konuları da ele aldık. Tüm bölgesel konuları ele aldık.

Karabağ konusunda bir ateşkes tesis edildi. Rusya barış gücü misyonu sahada. Ortak gözlem merkezimiz de kuruluyor.

Amacımız kalıcı barış ve istikrar. 6'lı format dahil tüm imkanlarımızı seferber etmemiz lazım.

Türkiye Ermenistan olarak, Ermenistan-Azerbaycan olarak ilişkilerimizi normalleştirebiliriz. 

Rusya ile burada işbirliğimiz önem arz ediyor. 

Öyle bir sonuç görmek istiyoruz ki, şu anda orada barışı tesis etmek gözlemlemek için oluşturduğumuz misyonlara önümüzdeki dönemde ihtiyaç kalmasın.

Suriye'de çözüm için çabalarımız sürecek.