Türkiye Kamu-sen'in Asgari Geçim Endeksi Araştırması

Türkiye Kamu-sen'in Asgari Geçim Endeksi Araştırması

Şubatta, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 256 lira, dört kişilik ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 609 lira olarak belirlendi

ANKARA (AA) - Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasında şubatta, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 256 lira 87 kuruş, dört kişilik ailenin asgari geçim haddi ise 4 bin 609 lira 26 kuruş olarak tespit edildi.

Konfederasyon, Araştırma Geliştirme Merkezinin hazırladığı şubat ayı asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) alınan şubat fiyatlarına göre gerçekleştirilen araştırmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 256 lira 87 kuruş olarak belirlendi.

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi, bir önceki aya göre yüzde 1,39 artarak, 4 bin 609 lira 26 kuruş oldu. Yine dört kişilik ailenin aylık gıda ve barınma harcamalarının toplamı bin 783 lira 84 kuruş olarak tahmin edildi.

Şubat itibarıyla ortalama 2 bin 575 lira 9 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması maaşının yüzde 42'sine, TÜİK verilerinde 686 lira 29 kuruş belirlenen kira gideri ise yüzde 26,65'ine denk geldi.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin, ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için şubat maaşından geriye 791 lira 33 kuruş kaldı.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türkiye'de adı konmamış bir ekonomik krizin yaşandığını öne sürdü.

Bu yılın iki ayında 4 kişilik ailenin tüketmek zorunda olduğu mal ve hizmet bedellerinde 243 liralık artış yaşandığını belirten Koncuk, "İki yıl için yapılan toplu sözleşme daha ikinci ayında iflas etmiştir. Gıda fiyatlarından kiraya ve ulaşım harcamalarına kadar bütün ihtiyaç maddelerine zam gelmekte, meyve ve sebze fiyatları el yakmaktadır. Sene başında ortalama 168 lira dolayında zam alan memurun harcamaları, aldığı zammı çoktan eritip tüketmiştir" ifadelerini kullandı.