Türkiye'de 28 Bin Kişi Organ Bekliyor

Türkiye'de 28 Bin Kişi Organ Bekliyor

ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne bağlı Böbrek Nakli Birimi'nde görevli Prof.D

ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne bağlı Böbrek Nakli Birimi'nde görevli Prof.Dr. Erkan Demir, Türkiye'de 28 bin 241 kişinin organ nakli beklediğini hatırlatarak herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Organ Doku Bilgi Sistemi verilerine göre ülkede, 22 bin 584 böbrek, 2 bin 631 kornea, 2 bin 272 karaciğer, 673 kalp, 48 akciğer, 27 pankreas, 3 kalp kapağı ve 3 tane de ince bağırsak olmak üzere 28 bin 241 organ nakli bekleyen hasta bulunuyor. Bu tabloya karşın Türkiye'de organ bağışının yeterli olmadığını vurgulayan Prof.Dr. Erkan Demir, "Yurt dışında yüzde 80 kadavra, yüzde 20 sağlıklı insanlardan böbrek nakli yapılıyor. Ülkemizde ise yüzde 80 sağlıklı kişilerden, yüzde 20 kadavradan nakil oluyor. Beyin ölümü insanların organları maalesef ülkemizde yeteri kadar bağışlanmıyor. Ciddi bir eksiklik bu" dedi.

"YAŞAMAYAN BİLMİYOR"

Türkiye'de organ bağışı oranın mutlaka arttırılması gerektiğini anlatan Prof.Dr. Erkan Demir, "Sağlık Bakanlığı'nın ciddi ve iyi çalışmaları var ama yeterli olmuyor ne yazık ki. Toplumun organ bağışı konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Organ bağışının ne kadar önemli olduğunu başına gelen insanlar biliyor ama bunu yaşamayanlar ne yazık ki tam bunu anlamış değil. Organ bağışı hayat kurtarıyor. Buna göre herkesin hareket etmesi lazım" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI