Türkiye'den Sincar uyarısı: Gereken yapılır!

Türkiye'den Sincar uyarısı: Gereken yapılır!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Sincar’ın ikinci Kandil olmasına asla izin vermeyiz. Bu yönde bir adım atılırsa Türkiye gerekli adımları atar" dedi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TUYAP Kitap Fuarı’nda “Ben, Öteki ve Ötesi” isimli kitabını, okuyucular için imzaladı. Basın mensuplarının gündeme ilişki sorularını yanıtlayan Kalın “Musul operasyonu kapsamında Şii milislerin Türkmenlerin yaşadıkları bölgelere girmesi durumunda Türkiye’nin tavrı ne olacak” sorusunu ise şöyle yanıtladı: 

“Musul operasyonunun 3 önemli ayağı var. Bir Musul şehri içinde devam eden operasyonu. İkincisi Telafer, üçüncüsü ise Sincar. Biz en başta şunu söyledik. Musul’da öncelikli hedef, Musulluların öncülüğünde şehrin DEAŞ’tan temizlenmesi. Irak merkezi ordusu ve diğer grupların şehir temizlenmesi noktasında öncü bir rol oynaması. Şu an operasyon planlandığı gibi devam ediyor. Dicle’nin doğusu büyük oranda temizlendi ama şehrin nüfusunun yoğun olduğu Dicle’nin batısı devam ediyor. Biz de özellikle Başika kampı merkezli olmak üzere süreç destek vermeye devam ediyoruz. Biliyorsunuz 5 bine yakın güvenlik güçlerini orada eğittik. Oradan gelebilecek bir mülteci dalgasına karşı da tedbirlerimizi. Bunu da hem Irak hükümeti, hem Erbil ile koordineli yürütüyoruz.” 

HAŞDİ ŞABİ UYARISI

Telafer’e Şii milis gruplarının girmesinin DEAŞ’ın istediği bir durum olacağına dikkat çeken Kalın, “Oradaki halkı DEAŞ’ın kucağına iter ve mezhep çatışmasına gider. Son gelen haberleri takip ediyoruz. Özellikle Telafer’e 2 bin kişilik Şii ve Sünni Türkmenlerden oluşan bir grubun, Irak merkezi ordusu ile birlikte girmesi hususunda varılmış bir mutabakat var. Buna uyulmasını istiyoruz. Irak Başbakanı İbadi’nin daha önce açıklamaları oldu. Haşdi Şabi’nin Telafere girmeyeceğini söyledi. Şu anda aksi yönde gelişmeler yaşanıyor. Bu şu demektir ya sözünü geçiremiyor, ya da başka bir plan uygulanıyor. Bu konuyu dünden beri özellikle yoğun şekilde Amerikalı muhataplarımızla görüşüyoruz. Haşdi Şabi’nin gruplar halinde Telafer’e girmemesi konusunda uyarılar yapmaya devam ediyoruz” dedi. 

TÜRKİYE GEREKLİ TEDBİRLERİ ALIR

İbrahim Kalın’ın Sincar’ın da önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, “Bizzat Mesut Barzani’nin yürüttüğü bir operasyon vardı. O çerçevede aslında şehir büyük oranda DEAŞ’tan temizlendi. Ama görünen o ki orada PKK bir fiili durum yaratarak kendine güç elde etmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanımız da ifade etti. Sincar’ın ikinci kandil olmasına asla izin vermeyiz. Bu yönde bir adım atılırsa Türkiye gerekli tedbirleri alır, gerekli adımları atar” şeklinde konuştu.