Türkiye’de 4,5 Milyon Romanı İlgilendiren Proje: ’Siroma’

Türkiye’de 4,5 Milyon Romanı İlgilendiren Proje: ’Siroma’

Türkiye'de 12 ilde yürütülen, "Siroma Projesi" kapsamında Edirne'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı...

Türkiye'de 12 ilde yürütülen, "Siroma Projesi" kapsamında Edirne'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Roman Günü Festivali gerçekleşti. Siroma Projesi sonunda hükümete gidecek raporların, Türkiye'de yaşayan 4,5 milyon romanı ilgilendiren "Roman Strateji Planı'nda yer alması bekleniyor.

Edirne'nin Yıldırım Semti Hacısarrah Mahallesi'nde kurulan "Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Operasyonu" kapsamında düzenlenen festivalde, çocuklar ve gençler için aktiviteler gerçekleşti. Festivalde çocuklar ve gençler için çocuk tiyatrosu düzenlenirken okuma boyama köşeleri, yemek ve el sanatları stantları, istihdam-eğitim-sosyal hizmet konusunda bilgilendirme stantları da kuruldu.

"RAPORLAR STRATEJİ EYLEM PLANI'NA SUNULACAK"

20 ay süren bir proje olacağını belirten Balkan Roman Birliği Başkan Yardımcısı Bahattin Ulusoy, "Türkiye'de 12 ilde yürütülüyor bu proje. 6 aydır Edirne'de yürütülen bir projedir. Bu projenin etkinlik ayağının ilk ayağı Edirne'de yapılıyor. Bu proje kapsamında 12 ilde 44 okul, 20 bölge yer alıyor. Bizim bölgemizde de Edirne merkezde 2 okul, Keşan'da 2 okul ve Uzunköprü'de 2 okul olmak üzere beş okul yer alıyor. Bu okullarda özellikle dezavantajlı çocukların okullara devamsızlığının önlenmesi, eğitime katkıları nasıl sağlanır diye anketler ve buna benzer çalışmalar yapılacak. Proje kapsamında bunların giderilmesiyle ilgili çalışmalar yapılıp 20 ayın sonunda raporlama yapılıp hükümete sunulacak. Hükümette Roman Strateji Planı'nda bu değerlendirmeyi alarak tüm Türkiye'deki 4-4,5 milyon Romanı ilgilendiren Strateji Eylem Planı'nın içine sunacak" dedi.

Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ise programda yaptığı konuşmada, "Aynı ortamı paylaşan, aynı havayı teneffüs eden bireyler, toplumlar ortak bir kültürü inşa etmek ve farklılıklarıyla yaşamayı bilmek için çaba sarf etmelidirler. Bir ülkenin gelişmişliği köklü medeniyetler kurup bu medeniyetleri geleceğe taşıyabilmesi bünyesinde farklı kültürleri barındırmasına her bir vatandaşının ihtiyaçlarını dikkate alarak ortak bir yaşam tarzı oluşturmasına bağlıdır. Medeniyetler inşa etmiş devletlerin en büyük özelliği dili, dini, eğitim durumu, cinsiyeti ve sosyo-ekonomik durumu ne olursa olsun eşitlik ilkesi gereği ülkesinde yaşayan vatandaşları arasında hiçbir şekilde ayrım yapmamaktadır" diye konuştu.