Türkiye'de doğan Suriyeli bebek sayısı açıklandı

Türkiye'de doğan Suriyeli bebek sayısı açıklandı
Güncelleme:

CHP Genel Başkan Başkoordinatörü Erdoğan Toprak "Ülkemizde doğan bu çocuklar Suriye kütüğüne de kayıtlı değil. Anketlerde Suriyeli rahatsızlığı had safhada buna dikkat edilmeli" dedi.

Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacıların ne olacağı konusu tartışılmaya devam ediyor. CHP Genel Başkan Başkoordinatörü ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "Güvenlik açısından olsun, iş bulma açısından olsun tepki yarattılar. İktidar şimdi iç kamuoyundaki bu tepkiyi dindirme çabası içinde" dedi.

Yeni Çağ gazetesinden Fatih Erboz'un haberine göre Suriyelilerin gönderilmesinden çok memnun olacağını belirten Toprak, şunları dile getirdi:

"İktidar hata yaptı. Suriye'den gelenler hiçbir zaman mülteci statüsüne alınmadı, sığınmacı statüsündeler. Bu sığınmacı statüsünde kendi rızaları olmadan, Birleşmiş Milletlerin kararları var, Birleşmiş Milletler Genel Sekteri de bu konuda açıklama yaptı. Açıklamasında rızası olmadan buradan gönderilemezler ifadelerini kullandı. Gönderilmesinden memnun oluruz. Burada hep söylüyorum. Bunların Anayasa ile belli hakları sağlanması noktasında dikkatli olunmalı. Suriye hükümeti Türkiye'ye gelen sığınmacıları terörist olarak kabul etmedi. Sığınmacıların geri dönüşü için bir kapı açmış oldu. Bu adım yasal geri dönüş statüsü sağlayacaktı. Türkiye'de yetkililer bunu atladı. Esad'ın açık ekini atladı. Bir de Suriye yönetimi PYD'yi terör örgütü olarak kabul ediyoruz demişti. Malesef Türkiye'deki yetkililer bunu da atladı."

Türkiye'nin Suriye'nin PYD'yi terör örgütü olarak kabul etmesinde gerekli hamleyi yapmamasının ardından Rusya ve ABD'nin de rahatça PYD'nin terör örgütü olmadığını dile getirmeye başladığını ifade eden Toprak, "ABD ve Rusya hiçbir zaman PYD'yi terör örgütü olarak yazmadı. Oysa Esad PYD'yi terör örgütü olarak nitelendirmişti. Suriyelilerin gitmesi konusundan memnun oluruz. Ancak nasıl gidecekleri konusunda açıkça söylemek gerekirse endişem var. Suriye anayasasını yazacak heyetteki 150 kişi sığınmacılar konusunda umuyorum ki bir güvence getirirler. Birleşmiş Milletler nezdinde de bizi zora sokan bir hareket olarak göndermemiz algılanmaz" diye konuştu.


Toprak, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesi ile ilgili olarak verilen mesajların iç kamuoyuna yönelik mesajlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Bunun dış kamuoyuna verilen bir mesaj olarak değil, iç kamuoyuna verilmiş bir mesaj olarak görüyorum. Türkiye'deki sığınmacılar Türkiye'de alabildiğine büyük rahatsızlıklar yarattılar. Güvenlik açısından olsun, iş bulma açısından olsun tepki yarattılar. İktidar şimdi iç kamuoyundaki bu tepkiyi dindirme çabası içinde. Ayrıca çok rahat gönderemeyecekler. Bunun nedeni bunun alt yapısı hazırlanmadı. Ne değişti, nasıl göndereceksiniz, nereye göndereceksiniz? Vaatleri de biraz endazesiz söylüyoruz; 'Villa yapacağız, ev yapacağız.' Suriye'deki Suriyelilere ev yapma işi bize mi düştü? Buna karşılık ise Türkiye'deki 'dar gelirliye konut vereceğiz' lafını ortaya attılar. Aslında biz bunda da memnun oluruz. Ancak bugüne kadar 17 yıldır neden yapmadınız? 3 milyon 600 bin Suriyeli, geriye kalan 1 buçuk milyon kim? Suriye'yi tanımayan 500 bin Türkiye'de doğmuş çocuk var. Bu çocuklar Suriye kütüğüne de kayıtlı değil. Anketlerde Suriyeli rahatsızlığı had safhada buna dikkat edilmeli."
 
 
Kaynak Yeniçağ: Türkiye'de 500 bin Suriyeli çocuk doğdu

Yeni Çağ