Türkiye'den KKTC'ye 800 milyon TL'lik yardım

Türkiye'den KKTC'ye 800 milyon TL'lik yardım
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC’de kamu çalışanlarının maaşlarla ilgili müjde beklediğini ifade ederek, “Biz bu müjdeyi buradan paylaşmış olalım, 800 milyon liralık nakti aktarıyor olacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini yapan KKTC Başbakanı Ersan Saner ile ortak basın toplantısı düzenledi.  

Koronavirüs salgınının tüm dünyada olduğu gibi KKTC’de de ciddi sıkıntılara neden olduğunu ifade eden Oktay, “Kendi içimizdeki değerlendirmelerimizde hükümeti de rahatlatmak adına, Kıbrıs Türkü’nü rahatlatmak adına şu anda tüm sorunların çözümüyle alakalı ve biliyorum KKTC’de kamu çalışanlarında maaşla ilgili bir müjde bekleniyor” dedi.  

Saner ile bunları görüştüğünü dile getiren Oktay, “Biz bu müjdeyi buradan paylaşmış olalım, herhangi bir sıkıntının olmayacağıyla alakalı. 800 milyon liralık nakdi aktarıyor olacağız” ifadesini kullandı.  

 
Oktay, Türkiye’nin asıl arzusunun yapılan yardımların doğrudan KKTC’de yaşayan Kıbrıs Türklerinin hayatına dokunması olduğunu ifade ederek, “Dolayısıyla yolunun iyileştirilmesi, suyu ile ilgili buna sadece içme suyu değil, tarımsal sulamada buna dahil, elektriğinin iyileştirilmesi, hayat standartlarının iyileştirilmesi ve sanayi üretimiyle alakalı doğrudan yansımasını arzu ediyoruz” dedi.  

“7- 8 AYDA HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ” 

Bürokrasinin azaltılmasıyla alakalı Türkiye’de çok ciddi çalışmaların yapıldığını söyleyen Oktay, ‘Dijital Türkiye, e-Devlet’ olarak ifade edilen uygulamaların aynı kalitede KKTC’de de uygulanması için görüşmeler yaptıklarını belirtti. 

 Aktarılacak bütçenin KKTC’de veri merkezi inşa edilmesini kapsadığını da kaydeden Oktay, ulaşım alanında Covid-19 salgını dolayısıyla duran projelerin bir an önce başlamasını istediklerini, ulaşım projeleriyle taşrada ve merkezde yaşayan Kıbrıs Türkü vatandaşlarının hayatını daha kolaylaştırmayı arzu ettiklerini dile getirdi. 

Oktay, KKTC’de sağlık alanında yapılacak çalışmalara da değinirken, alınan en önemli kararlardan birinin de Ercan Havalimanı’ndaki çalışmaları içerdiğine işaret etti. Oktay, “Kıbrıs’ın en rekabetçi olduğu alanlardan biri eğitim, biri de turizm, dolayısıyla havalimanın bir an önce açılmasıyla alakalı, tamamlanmasıyla alakalı çalışmaların 7- 8 ay içerisinde de hayata geçirmek istiyoruz” mesajını verdi. 

 
Oktay ile Saner’in görüşmesinde KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ile KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da hazır bulundu.