Türkiye'nin en verimli tarım arazileri otellerin oldu!

Türkiye'nin en verimli tarım arazileri otellerin oldu!
Güncelleme:

Antalyalı çiftçiler girdi maliyetleri ve kolay yoldan para kazanmak için tarım alanlarını, futbol sahası ve tenis kortu yapılması amacıyla otellere ve özel işletmelere kiraya veriyor.

Antalya’nın çilek üretiminde söz sahibi olan ilçesi Serik’e bağlı Belek ve Kadriye mahalleleri, örtü altı üretimiyle Türkiye’nin çilek ihtiyacının büyük kısmını karşılıyor. Üretilen çilekler, hem lezzet hem de çeşitleri bakımından üreticisine yüksek kazanç sağlıyor.

Ancak son 10 yılda üretici, girdi maliyetinin artmasıyla tarım alanlarını bazı oteller ve şirketlere kiralamaya başladı. Birçoğu 20 yıllığına kiralanan tarım alanlarına, futbol ve tenis sahaları, eğlence merkezleri gibi yapılar inşa edildi.

İlçede tarımla ilgilenen üreticinin birçoğu arazilerini bu şekilde değerlendirirken bir kısmı ise azalan tarım arazileri nedeniyle yakın zamanda üretimin biteceği korkusu yaşıyor.

‘Zamanla seralar kaybolacak’

Çilek üreticisi Mehmet Ayaz, yıllar önce çilek yerine pamuk ve fıstık üretimi yaptıklarını, ancak artık tamamen çilek üretildiğini belirterek şunları söyledi: “Zamanla seralar kaybolacak. Çevrelerinde binalar yapılmaya başlandı. Golf alanına, futbol ve tenis sahalarına verenler var. Kadriye’de arazi azalıyor. Bu çilek 10 seneye kaybolur. Bizim için üzücü bir durum. Başka bir iş yapamayız. Ya çilek üreteceğiz, ya evde oturacağız .”

‘Eskiden pamuğa ‘beyaz altın’, şimdi çileğe ‘kırmızı altın”

20 yıldır çilek üreticiliği yaptığını belirten Ali Ayvaz da tarım alanlarının yok olmaya yüz tutmasından dert yandı. Eskiden pamuğa ‘beyaz altın’ denildiği gibi şimdilerde çileğe ‘kırmızı altın’ denildiğini vurgulayan Ayvaz, tarım alanlarının azalmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Çiftçi Hasan Çağlar ise doğduğundan bu yana tarımın içinde yer aldığını söyledi. 10 yıldır özellikle çilek ektiğini belirten Çağlar, “Çok üzücü bir olay. Gerçekten olmaması gerekir. Kiraya veren var, satan var. Çiftçilik daha iyi. Bu toprak kalitesi hiçbir yerde yoktur. Tarım arazisi azalıyor” diye konuştu.

‘İki mahallede tarım yüzde 80 azaldı’

10 dönümlük alanda çilek üretimi yapan Mustafa Mutaf ise kiraya vermenin, ekip dikmekten, tarım yapmaktan daha kazançlı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Çiftçiler o yüzden sitelere, villalara, futbol ve tenis sahalarına veriyor. Şu anda çiftçinin elinde zaten pek bir şey kalmadı. Belek ve Kadriye iki mahalleyi düşünürsek tarım yüzde 80 azaldı. Belek’te yok denecek kadar az, Kadriye’de ise yüzde 50-60 civarında azaldı. Çiftçilik tamamen bitmek üzere.”

Türkiye Suriye'den 20 ton hububat alacakTürkiye Suriye'den 20 ton hububat alacak