Türkiye'nin oksijen deposu için önemli uyarı

Türkiye'nin oksijen deposu için önemli uyarı
Güncelleme:

Türkiye'nin oksijen deposu olarak bilinen Kaz Dağı'ndaki hava kirliliği için önemli uyarılarda bulunuldu.

Hava kirliliği ile mücadele eden sivil toplum kuruluşları, Türkiyenin oksijen deposu olarak bilinen Kaz Dağındaki hava kirliliği tehdidine dikkat çekti.

Hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini araştıran ve 14 çevre ve kamu sağlığı alanında çalışan kuruluştan oluşan Temiz Hava Hakkı Platformunun hazırladığı rapora göre, Çanakkalede 11i proje aşamasında, 2'si inşaat halinde, 3'ü ise aktif durumda olan termik santrallerin faaliyete geçmesi halinde, hava kirliliğinin Çanakkalede yüzde 150 oranında; İstanbulda ise yüzde 25 oranında artabileceği belirtildi.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNE GÖRE SADECE 3 İLİN HAVASI TEMİZ

Temiz Hava Hakkı Platformu, Çanakkalede planlananlarla beraber sayısı 16yı bulacak olan kömürlü termik santrallerin oluşturacağı hava kirliliği ile ilgili hazırladıkları raporun sonuçlarını paylaştı. Hava kirliliğinin Türkiye'nin en büyük halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden uzmanlar, termik santral projelerinin iptal edilmesini istedi. 2016 yılı verilerine göre, hava kirliliğinin sadece Artvin, Adana ve Tunceli'de Dünya Sağlık Örgütünün limitlerinin üzerinde bulunduğu tespitine yer verildi.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER)den Doç. Dr. Çiğdem Çağlayan, TEMA Vakfı’nın Şişli’deki merkezinde yapılan toplantıda, "Termik santrallerden kaynaklı kirleticilere uzun süreli maruz kalmanın başta olmak üzere akciğerler ve kalp üzerindeki etkileri olmak üzere etkilerini gösteren önemli tıbbi bulgular var. Hava kirliliği, bronşit, amfizem ve akciğer kanseri gibi kronik solunum hastalıkları ve kalp-damar hastalıkları gibi ölümcül hastalıklara sebep olabiliyor. Türkiyede termik santraller her yıl yaklaşık 3 bin erken ölüme sebep oluyor" şeklinde konuştu.

Türkiyenin en önemli doğal ve kültürel miraslarından olan ve oksijen deposu olarak bilinen Kaz Dağı bölgesinde işletme, inşa ve izin aşamasındakilerle beraber toplam 16 adet kömürlü termik santralin üretim yapmasının planlandığına dikkat çekildi. Çanakkale için Hava Kirliliği ve Sağlık Etki Modellemesi raporuna göre, bu termik santral projelerinin hayata geçmesi durumunda hava kirliliğinin yaşanmaz düzeylere ulaşabileceği vurgulandı. Hava kirliliğine neden olan ve gözle görülemeyen parçacık maddelerin rüzgarın etkisi ile çok geniş bir alana yayılabileceği belirtildi.

DHA