TÜRKİYE'NİN SUALTI ZENGİNLİKLERİ DEĞERLENDİRME VE TANITMAÇALIŞTAYI -KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İLE BODRUM KARYA KÜLTÜR SANAT VE TANITMA VAKFI İŞBİRLİĞİYLE DÜZENLENEN ÇALIŞTAY SONA ERDİ -TSSF BAŞKANI OBRUK: ÇALIŞ

TÜRKİYE'NİN SUALTI ZENGİNLİKLERİ DEĞERLENDİRME VE TANITMAÇALIŞTAYI     -KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İLE BODRUM KARYA KÜLTÜR SANAT VE TANITMA VAKFI      İŞBİRLİĞİYLE DÜZENLENEN ÇALIŞTAY SONA ERDİ     -TSSF BAŞKANI OBRUK: ÇALIŞ

Elif Koçak - Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bodrum Karya Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye'nin Sualtı Zenginliklerini Değerlendirme ve Tanıtma Çalıştayı" sona erdi.

Elif Koçak - Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bodrum Karya Kültür Sanat ve Tanıtma Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye'nin Sualtı Zenginliklerini Değerlendirme ve Tanıtma Çalıştayı" sona erdi.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı İnkılap Obruk, Bodrum Salmakis Otel'de gerçekleştirilen çalıştayın ikinci oturumunun başkanlığını üstlendi.

Çalıştay kapsamında, sualtı görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan, "Türkiye'nin Sualtı Kültürel Varlıkları"na ilişkin görsel bir sunum yaptı. Daha sonra TRT Mavi Tutku Belgeseli program yapımcısı Hakan Aslan "Türkiye'nin sualtı zenginliklerinin tanıtımında belgeselin önemi ve TRT'nin rolüne dair görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

İz Tv yapımcısı Savaş Karakaş da "Gelibolu'nun Derin Sırları" isimli belgesel filmin ardından sunumunu gerçekleştirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim görevlisi Harun Özdaş ise sualtı kültürel mirasın ve zenginliklerin tanıtılmasındaki öneme değindi.

-"OCAK AYINDA İSTANBUL'DA TOPLANACAĞIZ"-

TSSF Başkanı İnkılap Obruk, çalıştayın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalıştayın ilk olmasına rağmen büyük faydalar sağladığını belirterek, sorunların ortaya döküldüğünü söyledi.

Çalıştay sayesinde sualtı ile ilgili tüm kurumların birbirini tanıma fırsatı bulduğunu dile getiren Obruk, "Federasyonumuz bu konuda tek başına değil, Sahil Güvenlik Komutanlığımızdan, Çevre Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığımıza kadar birçok kurumla üniversitelerimizle temas halindeyiz" dedi.

TSSF'nin su altı zenginliklerinin dalış turizmi ve dalış açısından tanıtılmasında lokomotif kurum olduğunu belirten Obruk, "Diğer kurumlar olmadan bu tanıtımı tam anlamıyla yapamayız. Çalıştay herkesin bir arada olması birbirleriyle ilgili sorunların dile getirilmesi açısından çok verimli oldu" diye konuştu.

Çalıştayın devamının gelmesi konusunda fikir birliğine varıldığını anlatan Obruk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben sanıyorum diğer çalıştaylarda konular daha öze indirilecek, konsantre olacaktır. İlk çalıştay için ben umduğumdan fazlasını buldum. Burada bir problem çıktı ortaya. Kurumlar arasındaki yönetmelik ve yasaların birbirini etkilemesinden söz edildi. Habersiz çalışıldığı anlaşıldı.

Kopukluklar var ama ortadan kaldırılmayacak şeyler değil. Diyalog ve iletişim gerekiyor. Bu tür çalıştaylar herkesin eteğindekini döktüğü, sorunlarını dile getirdiği ve çözüm önerilerinin konuluştuğu ortamlar. Bu açıdan yararlı olduğunu düşünüyorum. Bunun için ikinci çalıştayı federasyon olarak üstleniriz dedim. Ocak ayında, İstanbul'da ikinci çalıştayı yapmayı düşünüyoruz. Gündemini çok geniş tutmayacağız, konuları sınırlı tutacağız ki, daha fazla verim alalım."

-"İNSANLARDA BİR HEYECAN GÖZLEMLEDİM"-

BOSAV Başkanı Tufan Turanlı da çalıştaydaki sunumlar ve çözüme ilişkin getirilen önerilerle ilgili yaptığı değerlendirmede, daha somut verilere ulaşmayı beklediğini belirtti.

Tahmin ettiğinden daha güzel sonuçlar ortaya çıktığını kaydeden Turanlı, "İnsanlarda bir heyecan gözlemledim. Ocak ayında yeniden bir araya gelmek üzere sözleştik. Daha iyi hazırlanacağız. Mevzuatı çalışıp gideceğiz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ile bu çalıştayın mimarı olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Turanlı, "Son derece güzel bir başlangıç. Çözüme yönelik konuşuldu, değişik görüşler geldi. Bundan sonraki buluşmalarımızda sonuca yönelik somut adımların atılacağına inanıyorum" değerlendirmesini yaptı.