Türkiye'ye 66,2 milyon dolar ''borç takan'' Suudilere yaptırım yok!

Türkiye'ye 66,2 milyon dolar ''borç takan'' Suudilere yaptırım yok!
Güncelleme:

Türkiye’den uçak bombası alan Suudi Arabistan, 120,3 milyon dolarlık borcunun 48,1 milyon dolarlık bölümünü ödedi ancak 66,2 milyon doları ödemedi. Sözleşmede, ödeme yapılmaması durumunda uygulanacak bir yaptırım da yer almadı.

Türkiye’nin bir dönem bölgedeki en önemli müttefiki olan Suudi Arabistan’la sadece diplomatik değil ekonomik ilişkisi de sorunlu. Türkiye’nin, iki ülke arasında sıcak dostluğun bulunduğu dönemde yapılan bir silah alışverişinden doğan 66,2 milyon dolarlık alacağını tahsil edemediği ortaya çıktı.

Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir'in haberine göre önceki gün 2017 ve 2018 hesapları TBMM’de denetlenen Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun (MKE) 2019 yılı denetim raporunda Suudi Arabistan’a yapılan bir silah ihracatından kaynaklanan milyon dolarlık alacakla ilgili tespite yer verildi.

Raporda, mühimmat satış sözleşmelerinde, teslimat yapıldığı halde alıcının borcunu ödememesi durumuna ilişkin herhangi bir yaptırımın yer almaması eleştirildi.

UÇAK BOMBASI SATIŞI

Raporda yer alan bilgilere göre, Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri (RSAF) ile MKE arasında 2016 ve 2017 yıllarında 3 tip uçak bombası ihracatını kapsayan 36,3 milyon ABD Doları (USD), 51,2 milyon USD ve 32,8 milyon USD olmak üzere toplam 120,3 milyon USD’lik satış sözleşmesi imzalandı.

Sözleşmeler kapsamında Nisan 2020 itibarıyla toplam 10 ayrı sevkıyat yapıldı, bu sevkıyatlar karşılığı avans ödemeleri dahil olmak üzere 48,1 milyon USD tahsilat yapıldı ancak ödenmesi gereken 66,2 milyon USD tahsil edilemedi.

TÜRKİYE’YE YAPTIRIM VAR SUUDİLERE YOK

Sözleşmelerin “Ödemeler” kısmında “İki sözleşme için yüzde 30, bir sözleşme için ise yüzde 40 oranında avans ödemesinin, sözleşmenin imzalanmasından 30 gün içerisinde fatura ve ihracat lisansı belgelerinin RSAF Proje Direktörlüğüne teslim edilmesiyle yapılacağı, her parti sevkiyatın bedelinin ise yine RSAF Proje Direktörlüğünün ilgili dokümanları teslim almasıyla birlikte üç hafta içinde ödeneceği” ifade edildi.

Sözleşmelerin “Cezalar” başlıklı maddesinde ise “Sözleşme konusu mühimmatın MKE tarafından geç teslim edildiği her hafta için ilgili parti sipariş bedelinin yüzde 1’i kadar gecikme cezası ödeneceği” belirtildi.

Raporda, ceza hükümlerinin sadece MKE aleyhine düzenlendiği, MKE’nin alacağını tahsil edememesi durumunda sözleşmede herhangi bir tedbir öngörülmediği vurgulandı.

Birgün