Üç yıllık ''sorular çalınabilir'' raporu ortaya çıktı!

Üç yıllık ''sorular çalınabilir'' raporu ortaya çıktı!
Güncelleme:

Türkiye KPSS sorularının çalındığı iddiasıyla çalkalanmaya devam ederken, bundan 3 yıl önce ÖSYM için yazılan bir raporda soruların çalınabileceği uyarısı yapıldığı ancak rapor yazan isimlerin görevden alındığı iddia edildi.

ÖSYM tarafından 30 Temmuz'da düzenlenen ve bazı soruları Yediiklim Yayınevi'nin denemeleriyle aynı çıktığı için iptal edilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının sızdırılmasıyla ilgili tartışma devam ediyor.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu bugünkü yazısında 2019 yılında ÖSYM içinden yazılan bir raporu paylaştı. Raporda görevden alınan ÖSYM Başkanı Halis Aygün'ün kendisini ülkücü olarak tanıttığına dikkat çekildiğini söyleyen Terkoğlu, üç yıl önce Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı’na soruların çalınabileceği uyarısı yapıldığını aktardı.

"FETÖ’nün 2014 yılına kadar bütün sınav sorularını çaldığını, 400 bin kişiyi bu sayede kamuya soktuğunu, devlet resmen kabul etmişti" diyen Terkoğlu'nun yazısından bir bölüm şöyle:

"Rapor, son kavgaya sirayet eden iktidar içi kliklere dair de ipucu veriyor:

'ÖSYM Başkanı Halis Aygün her fırsatta ‘ülkücü’ olduğunu vurgulamaktadır. Bizler ise devletimize gönülden bağlı ve devlet memuriyetinin kuralları çerçevesinde siyaset ile fiili bağı olmayan çalışanlarız.'

Bu sürece itiraz eden kadroların pasifize edildiğini, sürüldüğünü, mobbinge uğradığını, kendilerine randevu dahi verilmediğini anlatan ÖSYM içinden çıkmış rapor, ÖSYM’nin siyasallaştığını söylüyor:

'Bürokratların farklı siyasi görüşten olmaları, kurum içi çalışanlara siyasi ayrıştırmacılık, kişileri siyasi görüşlerine göre tecrit etme yetkisi vermez kanaatindeyiz. Ki devletin kamu kurumları siyasi makamlar değildir.'

Raporu yazan kalem temel derdini söylemiş: 'Sınav sorularının çalındığı dönemlerde soruları ve sınav koordinasyonunu yürütmekle, güvenlikle görevli olan ancak bu görevlerde muvaffak olmadığı sübut bulan kişilerin ve yargılanan başkanların yakın çalışma ekiplerinin ÖSYM’de yeniden aktif rol oynaması...'

Yetmemiş, tam üç yıl önce, DDK’ye, bugün olacakları da haber vermiş:

'ÖSYM sınavlarında geçmişte yaşanan ve halen aydınlatılamayan soru hırsızlıklarının yeniden baş göstermemesi için, 15 Temmuz FETÖ/PYD darbe girişimden sonra, henüz tehdit ortadan kalkmamış iken sınav kurallarının ve soru hazırlama birimlerinde yapılan görevlendirmelerde liyakat ve güvenlik kriterlerinin göz ardı edilmeye başlaması, sahada sınav koordinatörlerinin güvenlik yerine partizanlık ve ideolojik esaslara göre seçilmeye çalışılması, güvenlik açısından tehdit oluşturmaktadır. Bu endişelerimizi devletimizin en güvenilir kurumlarından birisi olan Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı’na arz etmek istedik.'

Rapor, DDK’ye gönderildi ama hiçbir şey değişmedi. Aksine öğrendiğime göre, uyaranlar kurumdan uzaklaştırıldı. DDK, o gün değil ama üç yıl sonra soru çalma tartışmalarıyla devreye girdi. Milyonlarca insanı mağdur eden sürece önceden müdahale edilemezmiş gibi, “görevimizi yaptık” dediler. ÖSYM başkanlığına, “ülkücüyüm” diyenin yerine “cemaatçiyim” diyen oturtularak sorun sanki çözülmüş gibi yapıldı." (HABER MERKEZİ)

Barış Terkoğlu'nun Cumhuriyet gazetesindeki yazısının tamamı için...