Ücretsiz Seyahate Gelir Desteği Ödemeleri Yapılacak

Ücretsiz Seyahate Gelir Desteği Ödemeleri Yapılacak

Engelli ve yaşlı vatandaşların faydalandığı ücretsiz seyahat uygulaması kapsamında, şehir içi toplu ulaşım hizmeti sunan işletmecilere verilecek gelir desteği ödemeleri başlıyor- Buna göre, şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir özel denizyolu ulaşı

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Engelli ve yaşlı vatandaşların faydalandığı ücretsiz seyahat uygulaması kapsamında ilgili belediyeler aracılığıyla şehir içi toplu ulaşıma yönelik hizmetler sunan işletmecilere verilecek gelir desteği ödemeleri yapılacak.

Engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik ücretsiz seyahat uygulaması, geçen yıl tüm Türkiye'de hayata geçirilmişti.

Konuyla ilgili uygulamada karşılaşılan sıkıntıları gidermek amacıyla 2015'te Kanunla getirilen yeni bir düzenleme ile ücretsiz seyahat yükümlülüğü bulunan ve belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için işletmecilere her ay gelir desteği ödemesi yapılması kararlaştırılmıştı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay yapılacak olan gelir desteği ödemesi için 6 Ocak 2016'ta yönetmelik çıkarılmıştı.

Yönetmelikle, ayakta yolcu taşıyabilen araçları ya da denizyolları araçları kullanılmak suretiyle sunulan şehir içi toplu ulaşıma yönelik hizmetler sunan işletmecilere verilecek gelir desteği ödemesine ilişkin detaylar düzenlendi.

Bu kapsamda gelir desteğinden yararlanacak işletmecilere ödenecek miktarlar şöyle:

"Şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir özel deniz yolu ulaşımı aracı için aylık 750 lira, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık 1000 lira, büyükşehir belediyesi olan diğer illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için aylık 750 lira, büyükşehir belediyesi olmayan illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı için ise aylık 600 lira, 4736 sayılı Kanun kapsamında sayılan kişileri ücretsiz yararlandırmaları kaydıyla gelir desteği ödemesi yapılacak."

- Ödemeler belediyelerin açacakları hesaplara aktarılacak

Belediyeler ve İçişleri Bakanlığı tarafından gönderilen bilgiler doğrultusunda, kanunun yürürlüğe girdiği Nisan 2015 tarihinden başlayarak yönetmeliğin yürürlüğe girdiği Ocak 2016 tarihine kadar hesaplanan geçmişe yönelik gelir desteği ödeme miktarları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine aktarıldı.

Bu kapsamda, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, büyükşehir belediyeleri ve belediyelerin ücretsiz seyahat ödemesine mahsus açılmış banka hesap numaralarına yapılacak ödemeye ilişkin hazırlık çalışmalarına da başladı.

Ödemeler, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri aracılığı ile belediyelerin hesaplara aktarılacak. Türkiye genelindeki yaklaşık 15 bin araç için belediye hesaplarına aktarılacak tutarlar, ilgili belediyeler tarafından 5 iş günü içerisinde işletmecilerin banka hesaplarına toplu olarak ödenecek.