Ucuz benzin ve ucuz motorin için ''çılgın'' öneri!

Ucuz benzin ve ucuz motorin için ''çılgın'' öneri!
Güncelleme:

Yıl başından bu yana zam üstüne zam gelen ve vatandaşı isyan ettiren akaryakıt fiyatları için çok konuşulacak bir "indirim" önerisi geldi. Öneri teklifleştirilerek EPDK'ya sunuldu.

Akaryakıtta son dönemde fiyatların artmasıyla birlikte akaryakıt sektörü çözüm arayışı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) öncülüğünde toplandı. 

Fiyat artışları sonrasında akaryakıt bayilerinin durumu ile ilgili değerlendirmeler yapılan toplantıda, bayilerin de talepleri dinlendi.

Nakit ödemeye indirim teklifi

Bayilerin talepleri arasında yer alan nakit satışlarda daha düşük fiyatlı tarifenin de değerlendirildiği toplantıda, nakliye ücretlerine düzenleme yapılması yönündeki talep de masaya yatırıldı. 

Sektör paydaşlarının talep ve fikirlerinin ele alındığı toplantıda, nakit ödemeye indirimli satış başta olmak üzere birçok konuda düzenlemeler için adım atılması bekleniyor.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın başkanlığında önceki gün toplanan akaryakıt bayi ve dağıtıcı temsilcileri, sektörün sorunlarını masaya yatırdı. Akaryakıt fiyatları içerisinde bayi ve dağıtıcı payına yönelik görüşlerin dile getirildiği toplantıda ayrıca taşıt tanıma sistemi konusunda da öneriler değerlendirildi. Toplantıda alınan kararların önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

Benzin ve motorine beklenen indirim geldi

Akaryakıta üst üste gelen zamlar, brent petrol fiyatlarının gerilemeye başlamasıyla indirimlerle törpüleniyor.

20 TL'lerin üstüne çıkan hem benzin hem de motorin fiyatları 3 günde üst üste gelen "kuruş kuruş" zamlarla geriledi

Son olarak bugün (17 Mart 2022) itibariyle benzin fiyatlarına 62 kuruş, motorine ise 1 lira 1 kuruşluk indirim geldi. İndirim pompa fiyatlarına yansırken, akaryakıtta 3 gün üst üste fiyat düşüşü gerçekleşmiş oldu.

Bu son indirimle birlikte litre fiyatı son 3 günde motorinde yüzde 18,4, benzinde yüzde 11,7 düştü.  Ancak indirime rağmen, yıllık fiyat artış oranı benzinde yüzde 150, motorinde yüzde 182 olacak.

Bu geceki indirimlerin ardından benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 18,09 TL, Ankara’da 18,19 TL, İzmir’de 18,21 TL oldu. Motorinin litre fiyatı ise yaklaşık olarak İstanbul’da 18,66 TL, Ankara’da ve İzmir’de 18,77 TL oldu.

6 günde 6 zam!

Geçen hafta akaryakıta üst üste 6 kere zam yapılmıştı. Benzinin litre fiyatı Ankara'da 20,44 lira, İstanbul'da 20,35 lira, İzmir'de 20,46 lira olmuştu. Ayrıca, Ankara'da motorinin litre fiyatı 22,90 lira, İstanbul'da 22,82 lira, İzmir'de 22,90 liraya olmuştu.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor ?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

 Brent petrol fiyatı

Rusya-Ukrayna savaşında müzakereler devam ederken, taraflardan gelen ılımlı mesajların ardından Brent petroldeki yatay seyir sürüyor. Çin'de yeniden artan corona virüs vakaları nedeniyle petrole olan talebin azalması ihtimali de Brent petrol fiyatlarında düşüş getirdi. Dün akşam saatlerinde 95 dolar seviyesine kadar gerileyen Brent Petrol fiyatı, 17 Mart sabahında spot piyasada 98 dolar seviyesinde yer alıyor.