Ukrayna'da sınır polisinden Türk gençlerine skandal taciz!

Ukrayna'da sınır polisinden Türk gençlerine skandal taciz!
Güncelleme:

Vizelerin kaldırıldığı ve bu nedenle de Türk turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Ukrayna'da kelimenin tam anlamıyla bir skandal yaşandı. Türkiye'den Ukrayna'ya tatil amacıyla giden 3 genç Borispol Havalimanı'nda Ukrayna polisinin tacizine uğradı.

HABER3COM//ÖZEL
Türkiye'ye yönelik vize uygulamasını kaldıran ve bu düzenlemenin ardından Türk turistlerin gözde tatil ve eğlence duraklarından birine dönen Ukrayna bu sefer büyük bir skandalla gündemde.

Türkiye'den Ukrayna'ya hava yoluyla giden 3 Türk genci Ukrayna'da Borispol Havaalanı'nda hiç beklemedikleri bir olayı yaşadı.

İki ülke arasında diplomatik krize yol açabilecek ölçekte yaşanan bu duruma isyan eden gençler Haber3.com'a ulaşarak yaşadıklarını tüm detaylarıyla anlattı.

Havalimanında hem Ukrayna polisi hem de Ukrayna askerleri tarafından "Türk müsün, Kürt müsün"  diye sorguya çekilen gençler zorla alıkonuldukları havalimanında yaşadıkları psikolojik tacizi de anlattı.

Ayrıca az sonra okuyacağınız skandal uygulama nedeniyle Ukrayna'dan "deport" (sınırdışı) edilen gençler şimdi hem pasaportlarındaki "deport" damgasının bundan sonrası için sorun olup olmayacağını hem de uğradıkları gelir kaybıyla birer kez daha mağdur olmuş durum.da

İşte Borispl Havalimanı'nda yaşanan o skandallar zinciri:

Bizim için cehennem gibi geçen şu 2 günlük ukrayna saçmalıklarından biraz bahsetmek istiyorum. Belki Ukrayna’ya gitmek isteyenler içinde biraz bilgi olur. Öncelikle hiçbir siyasi bir amaç yoktur. Başınıza gelmiş gibi düşünmenizi istiyorum ve bu yaşananların ilk olmadığını 2-3 aydır sürekli yaşandığını da bilgi olarak eklemeliyim.

3 Haziran sabahı Saat 8’de Borispl Havaalanı’na iniş yaptık ve sıraya girdik arkadaşımla. Önce ben pasaportumla polisin yanına gittim ne için geldiğimi ve kaç gün kalacağımı sordu. Otel ve gidiş dönüş uçak biletini sordu, gösterdim tüm evraklar tamdı.

Ardından,”Kürt müsün Türk müsün” diye sordu. “Türküm” dedim. “Malatyalısın Kürdistandansın” dedi. “Hayır TC. vatandaşıyım” dedim. “Kürdistan değil Türkiye” dedim. Sonra polisleri çağırdı ve beni diğer sorguya çekilecek olan kişilerin olduğu yere (kimlikle girenlerin form doldurduğu alan) götürdüler beklemeye başladık.

Arkamdan arkadaşım sorunsuz giriş yaptı. Geçen yılda aynı havaalanına gelmiştik sorunsuz giriş yapmıştık hiçbir soruya ya da rezervasyon bilgisi istenmemişti ve kimlikle giriş yapmıştık ama bu yıl ilk kez pasaportla giriş yapıyorduk.

Ukrayna'da sınır polisinden Türk gençlerine skandal taciz! - Resim : 1

Daha sonra 3 saat kadar bekledikten sonra sorgu odasına çağrıldım. ideo çekimi yaptılar pasaporta el konulmuştu zaten. Tüm evraklarımı tekrar istediler ne için geldiğimi kaç valizle/çantayla ne iş yaptığımı, ailemin nerede yaşadığını vs. sordular. Malatyalı olduğumu ama Ankara’da yaşadığımı oradan geldiğimi ailemin Malatya’da yaşadığını söyledim. Kürt olsaydım da bunu açıkça söylerdim. Ben sadece doğruları söyledim. Yanımda ne kadar nakit olduğunu da sordu. Yeterince paramız vardı zaten gerekli banka hesapları çıktısı da vardı. Fotoğrafımı profilden yandan vs. çektiler..

Dışarıda baya bir Türk vardı bekleme odasında ve aileler de vardı. Genelde gördüğüm duyduğum herkese “Kürt müsün Türk müsün” diye soruldu. Arkadaşım Berlin doğumlu olduğu için belki ona sorulmadı, sorunsuz geçiş yapmıştı. Bir kaç kez beni sorgu odasına çağırdılar İngizlicem çok iyi değil ama anlaştık sonuçta ve sonraki sorgularda kağıtlar çıkartıp imzalattılar. Bende serbest bırakacaklarını sanıyorum.parmak izimi de aldılar buarada.

Kürdistan konusunu sürekli gündeme getirdiler. En son imzalardan sonra beni yukarıya çıkardılar ve o esnada yakın arkadaşım da beni camın arkasından ayakta 3 saat bekleyerek takip etti. Bir yandan ona ulaşmaya çalışıyorum ama ulaşamıyorum haber vermiyorlar askerler. Yukarı çıkartılırken diğer kişilerle birlikte, sınır dışı edildiğimizi Ankara’ya gönderildiğimi söyledi asker. Tabi o an çok kötüydü. Arkadaşım aşağıda haber verin diyorum ama bir türlü ikna edemedim. Hat da çekmiyor. WİFİ de bağlanmadı. Neyse çok sonra iletişim kurduk Whatsapp’tan ve hemen yukarıya çıkmasını söyledim ama uçak bileti alması gerekiyordu.

THY’den 2.000 TL vererek yanıma geldi. En başta askerler “akşam 9’da gidiyorsun” dediler. Sonra “yarın gidiyorsun” dediler. Ben sinir krizi geçirdim. Arkadaşım doktor aynı zamanda beni o halde bırakamadı ve bilet de yandı. Askerler son derece aşşalayıcı bir şekilde kahkaha atarak davrandı. Askerler kendi aralarında bakıp bakıp bize gülüyorlardı. Çok sinir bozucuydu. Orada bekleyen Türkçe konuşan ve Ukrayna’da yaşayan birini de sınır dışı ediyorlardı. Ona psikoljik tacizde bile bulunmuşlar, uykusundan iteleyerek uyandırmaları vs. Yemek içecek vermeleri gerekirken kimseye bir şey vermediler ve orada bekleyen bizler bir dayanışma içerisinde birbirimize yardımcı olduk. İnanın burada sınır dışı edilenler onlardan kat kat insan derken 2 Adıyamanlı Türk de geldi aynı sebepten. Tüm evrakları, rezervasyonları ve yanlarında 10 bin TL olmasına rağmen “Kürdistan” sebep gösterilerek sınır dışı edildi.

Dışişleri Bakanlığı’na ulaştık çünkü konsolosluk telefonlara cevap vermedi. İşlem yaptılar ve Türk Konsolosluğu’nu aradılar yardım edeceklerini söylediler ama ses çıkmadı. Gece orada yattık askerler sürekli gelip psikolojik tacizde bulunmaya devam etti.

Ertesi gün yani 4 Haziran günü bir Türk daha geldi aynı sebepten. Şunu söylemeliyim ki oraya gelenlerin parası da vardı rezervasyonları da. Tek sebep Kürt - Türk olayıydı. Kızın biri sinir krizi geçirdi ve bayıldı. Gerçekten dram yaşandı ve eminim ki halen bu olaylar oluyor. Bir komutan geldi sonra ve 2 gün sonra tekrar gelebilirsiniz dedi. “Haksızlık yapılmış” dedi ama bir şey yapamayacklarını söyledi. Birde korkusundan olsa gerek bu “Kürt Türk meselesi değil” dedi.

Arkadaşım da tekrar benimle aynı uçağa bilet aldı. Bu arada saat 13.30’da uçak vardı beni de onunla gönderin dedim. Yani keyfi davranarak beni orada tutarak bileti kendim almaya zorladılar. Bunu birçok kişiye yapıyorlar. 4 gün orada kalan ve biletini kendisi almak zorunda olanlara şahit olduk.

Birçok şey gördük. Valiz konusunda da gerçekten bir kaos yaşanıyor. 1cm fazlalığı sorun ediyorlar. Tüm havaalanında kavga var. Neyse fazla uzattım. Sadece bilginiz olsun diye söylemek istedim.

Hayatımızın en kötü günlerinden birini yaşadık tüm tatilimiz hüsran oldu baya ağladım desem yalan yok ankisiyetem, baş ağrım stresim oldukça arttı. İnsanlığa karşı soğudum tüm bunlara karşı bizi bu hale sokanları,elini kolunu sallayarak her önüne geleni alan bizim ülkemizi düşündükçe delirmemek elde değil. Tüm birikimimiz heyecanımız yerle bir oldu.

Seçiniz...