Üniversiteli gencin ölümü davasında şok karar

Üniversiteli gencin ölümü davasında şok karar

Kadıköy'de üniversite öğrencisine çarparak ölümüne neden olan kişi hakkında karar verildi.

Kadıköy'de otomobiliyle çarptığı üniversite öğrencisi Feride Büşra Taşlı'nın ölümüne neden olduğu iddia edilen sürücü Zeynep Nur Koşan'ın "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Koşan ile Feride Büşra Taşlı'nın ailesi ve avukatları katıldı.

Mahkeme Hakimi Remzi Özdemir, celse arasında olay yerinde uzman bilirkişilerle keşif yapıldığını, henüz hazırlanacak raporun mahkemeye sunulmadığını tutanağa geçirdi.

Ayrıca celse arasında dosya içindeki görüntü kayıtlarının çözümüne ilişkin bilirkişi incelemesi yapıldığını belirten Hakim Özdemir, hazırlanan raporun dosyaya sunulduğunu aktardı.

Ulusal Kriminal Büro tarafından gönderilen raporda, söz konusu kazada, Koşan'ın kullandığı aracın çarpması sonucu Taşlı'nın aracın sağ tarafından ve üzerinden takla atmak suretiyle yola savrulduğunun kamera kayıtları analizi ile anlaşıldığı belirtildi.

Aracın durduğu yer ile trafik ışıkları arasında yaklaşık 6-8 araba boyu mesafe olduğu kaydedilen raporda, kamera açısından dolayı fren izi, aracın fren lambası var olup olmadığının görülmediği belirtildi.

Raporda, yolun karşısında bulunan yayanın butona basması ile trafik ışıklarının döngüsünün başladığının anlaşıldığı belirtilerek, "Trafik ışıkları yeşil yanmakta iken, yayanın butona basması ile bir müddet sonra yeşil ve turuncunun aynı anda yandığı, ışıkların 3 saniye boyunca bu şekilde kaldığı, ardından kırmızı ve turuncunun aynı anda yandığı anlaşılmıştır. Kaza yapan aracın turuncu yandıktan 4 saniye, kırmızı yandıktan 1 saniye sonra kamera kadrajında ilk kez görüldüğü değerlendirilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Taşlı ailesinin avukatı Efkan Bolaç, görüntü kayıtlarına ilişkin sunulan raporu inceleyerek, beyanda bulunmak üzere süre talep etti.

Sanık Koşan'ın avukatı Naim Karakaya da "Olay yeri görüntülerine ilişkin çözüm yapan bilirkişiler sadece Metin Aşık Apartmanı'nda bulunan kamera görüntülerini baz alarak rapor vermişlerdir. Diğer görüntü kayıtları da incelenerek ek rapor hazırlanmasının istenilmesini talep ederiz." diye konuştu.

Karakaya ayrıca suça ilişkin tüm deliller toplandığı ve müvekkilinin kaçacağına dair herhangi bir delil bulunmadığı gerekçesiyle sanık Koşan'ın tahliyesine karar verilmesini istedi.

- "Hiç kimseye bilerek ve isteyerek zarar vermedim"

Söz verilen sanık Koşan, Feride Büşra Taşlı'nın ailesine tekrar başsağlığı dilediğini belirterek, "Yaklaşık 4 aydır tutukluyum. Olaya ilişkin kimseye hiç bir şekilde bilerek ve isteyerek zarar vermedim. Engel olamadığım için üzgünüm. Tahliyemi talep ederim." dedi.

Mahkeme hakimi, dosyadaki görüntü çözümünü yapan bilirkişilerden kendilerine sunulan görüntü kayıtlarını da inceleyerek ek rapor hazırlamalarının istenilmesine karar verdi.

Sanığın üzerine atılı suçun niteliği, delillerin toplanmış bulunması ve karartılma ihtimalinin ortadan kalkmasını gözeten mahkeme hakimi, tutuklama tedbirinin gereksiz kalacağı, bu aşamada adli kontrol tedbirlerinin yeterli olacağı gerekçesiyle sanık Koşan'ın tahliyesine karar verdi.

Mahkeme hakimi, sanık Koşan hakkında yurt dışına çıkış yasağı koyarak, duruşmayı erteledi.

- Aile tahliye kararına tepki gösterdi

Bu sırada, kazada ölen Feride Büşra Taşlı'nın ablası Buket Taşlı, sanığın tahliye edilmesine tepki göstererek, "Sen katilsin. İçeride de olsan dışarıda da olsan katilsin. Bunu hiç bir şey değiştirmeyecek." diye bağırdı.

Duruşma salonundaki polis memurlarından birinin Buket Taşlı'ya müdahale etmesi üzerine sinirlenen Mahkeme Hakimi Remzi Özdemir, "Kim müdahale ediyorsa onun elini kırarım. O polisi çağırın içeriye." dedi.

Polis memurunun duruşma salonuna girmesi üzerine Hakim Özdemir, "Niye müdahale ediyorsun. Kime saldırdı ki müdahalede bulunuyorsun. Sizin yüzünüzden bunlar meydana geliyor." diyerek polis memurunu azarladı.

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan ailenin avukatı Efkan Bolaç, bu celse toplanacak delil kalmaması sebebiyle sanığın tahliye edildiğini belirterek, "Görüntü deşifresinde şu ortaya çıktı. Büşra, kesinlikle butona basmış ve butona basmayla birlikte yayaya yeşil ışık yanıyor. Rapora göre sürücünün kırmızı ışıkta geçtiği çok net. Frenle ilgili olarak sorun var. Işıktan 25-30 metre sonra duran bir araç var. Bununla ilgili olarak ek rapor istendi." bilgisini verdi.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 16 Ocak'ta sanık Zeynep Nur Koşan'ın 34 LG 9655 plakalı aracıyla Çetin Emeç Bulvarı'ndan Maltepe'ye doğru ilerlediği sırada, Suadiye civarındaki trafik lambalarının bulunduğu yerde yaya geçidinden geçmekte olan Feride Büşra Taşlı'ya çarptığı anlatılıyor.

Çarpmanın etkisiyle Taşlı'nın hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, sürücü Koşan'ın "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.