Ünlü ekonomistten erken seçim tahmini; tarih de verdi

Ünlü ekonomistten erken seçim tahmini; tarih de verdi
Güncelleme:

Türkiye'de ekonomik göstergeler kötüleşmeye devam ederken ünlü ekonomist İbrahim Kahveci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her seferinde yalanladığı erken seçim iddialarını tekrarlayarak hükümetin seçime gideceğini belirterek tarih de açıkladı.

İktidar cephesinden gelen 'erken seçim olmayacak' demeçlerine karşın hem muhalefet hem de ünlü ekonomistlerden erken seçime ilişkin tahminler gelmeye devam ediyor.

Ekonomide yaşanan bozulma sonrası AK Parti'nin yönetimde zorlanacağını iddia eden Karar Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, çok konuşulacak bir yazı kaleme aldı.

Kahveci, "Ekonomide gittikçe iyiye mi yol alıyoruz yoksa gittikçe daha da mı kötüleşiyoruz? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen yıl '4-5 aya kalmaz düzeliriz' sözüne göre çoktan düzelmiş olmalıydık. Hatta Nureddin Nebati’nin '6 ay uyusam ve sonra uyansam' sözüne göre de süre çoktan bitti. Ama kabus hâlâ devam ediyor. İyiye gitmediğimizi net olarak herkes biliyor ve görüyor ama ‘Ülke Yönetimi’ görmüyor. Bu muhalefet açısından bulunmaz bir nimet. Oturdukları yerden çok rahat seçim kazanabilirler. İyiye gitmediğimizi hem enflasyon şokundan hem de döviz piyasasından izleyebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

"Bu yıl başında asgari ücret 4250 liraya artırıldığında gıda enflasyonu ve açlık sınırı yakalanmıştı. Oysa yıl ortasındaki ek zamla 5500 liraya yükselen asgari ücret hem açlık sınırının hem de gıda enflasyonunun gerisinde kalmıştır. Ve asıl mesele şudur ki; önümüzdeki aylarda gıda ve açlık en büyük sorun olmaya devam edecek" diyen Kahveci, iktidarın buna yönelik olası çözümünü şöyle yazdı:

"2023 başında ne var ne yok herkese ve her şeye bol kepçeden dağıtmak... Mesela asgari ücreti 8000 liraya çıkartmak; EYT, ek gösterge vs ne varsa vermek..."

Kahveci, yazısına şöyle devam etti:

"Parasal değişimlerin etkilerinin 3 ay sonra çıkmaya başladığını ve 9-12 aya kadar sürdüğünü gözlemleriz.

Demek ki yılbaşında yapılacak zamların ocak ayı sonundan itibaren 3 ayda enflasyon etkilerini görebiliriz. Yani en fazla nisan sonuna kadar süremiz var demektir.

İktidar açısından en makul zaman dilimi bu şekilde görülüyor.

Tarihlere baktığımızda da hem sembolik hem de yeni seçim yasasının süresi açısından en makul tarih 23 Nisan 2023 gibi duruyor."

 

İbrahim Kahveci'nin Karar gazetesindeki yazısının tamamı için...