Ünlü sanatçı hayatını kaybetti

Ünlü sanatçı hayatını kaybetti

Ünlü sanatçı Acar Başkut 81 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.

Ünlü sanatçı Acar Başkut hayata gözlerini yumdu. Ressam ve sahne tasarımcısı Acar Başkut, 81 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. İşte Acar Başkut hakkında merak edilen soruların yanıtları...

Türk resminin ve sahne dünyasının ünlü sanatçısı Acar Başkut, İstanbul’da, 81 yaşında hayatını kaybetti. Acar Başkut’un cenazesi bugün Zincirlikuyu Mezarlığı’nda, öğle namazını müteakip toprağa verilecek. Gazeteci ve oyunyazarı Cevat Fehmi Başkut’un oğlu olan Acar Başkut, 1935 yılında İstanbul’da doğdu. Resim sanatıyla ilk teması, öğrenim gördüğü Galatasaray Lisesi’nde okulun duvarlarına belki de Türkiye’deki ilk grafitiyi uygulayarak gerçekleşti. Başkut, 1959’da Münih Güzel Sanatlar Akademisi’ne kaydoldu. 1964’te Tiyatro Dekoru ve Tiyatro Kostüm Desinatörü Bölümü’nden “usta” olarak diploma aldı.
 
Acar Başkut, 1965-1966 yıllarında İstanbul Şehir Operası’nda, 1967 yılında iseAnkara Devlet Opera ve Balesi’nde görev aldı, bir yıl sonra aynı yerde baş dekoratör oldu. Ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde uzun yıllar baş dekoratör olarak çalıştı ve 2000 yılında emekli oldu. Acar Başkut, uzun yıllar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Dekor Tasarım Bölümü’nde öğretim üyeliğinde bulundu. 1994-95 yılında UNICEF Ödülü’nü kazanan Acar Başkut;Picasso, Renoir, Utrillo gibi ünlü sanatçılarla birlikte ‘UNICEF Sanat Takvimi’ne girmeyi başardı. Acar Başkut, yaşamı boyunca İstanbul’un yanı sıra Münih,Moskova ve Tokyo’da açtığı sergilerle adından uluslararası alanda söz ettirdi. Sanatçı, yıllar önce geçirdiği üç beyin ameliyatı yüzünden vücudunun sağ tarafını kullanamaz hale gelmiş ve zamanla sol eliyle resimler yapmaya başlamıştı.
 
ACAR BAŞKUT KİMDİR?
 
1935 yılında İstanbul'da doğdu. Babası tiyatro yazan Cevat Fehmi Başkutdur. Galatasaray Lisesi'nde okurken tiyatro ve resme olan tutkusu okulun sahnesinde ve resim sergilerinde görev almasına neden oldu. Okulu bitirinceMuhsin Ertuğrul'un ve babasinin teşviki ile tiyatronun "T" sine Almanya'da başlamaya karar verdi. Sahne tekniği ve sahne inşaatını, iki sene müddetle MAN Theaterbau Gustavsburg'da gördü ve çizdi. 1959 yılında çocukluk aşkı Gül hanımla evlendi. Yüksek öğrenimini Münih Akademi der Bildenden Künste'de başladı.
 
Öğrenimi sırasında akademinin düzenlediği konkurda '"Stravınski'nin Ateş Kuşu ve Gounod'nun Faust dekor tasarımları ile birincilik mükafatı kazandı. Bu arada Münich Rezidens Tiyatrosun'da ve Bavyera Eyalet Operası'nda sırasıyla dekor taşıyıcılığı, sahne işçiliği, butaforluk, sahne ressamlığı yaptı sonra da hocası Prof. H. Jurgens ve Kurt Halleger'ın asistanlığında bulundu 1964'te Tiyatro Dekoru ve Tiyatro Kostüm Desinatörü bölümünden "Mersterschüler " olarak diploma aldı.
 
1965 - 1966 yılında İstanbul Şehir Operası'nda çalıştı. 1967 yılında Devlet Opera'sıyla anlaşarak burada çalışmaya başladı. 1968 yılında aynı yerde Baş Dekoratör oldu. İstanbul Kültür Sarayı'nın açılışında tekrar İstanbul'a döndü. 2000 yılında Devlet Operasından emekli olmuştur. Ayrıca, İstanbul Güzel SanatlarAkademisi Tiyatro - Opera - Bale bölümünde öğretim üyesidir.
 
Başkut, tiyatro-opera dekor tasarımlarını İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde 14 Mart -15 Nisan 1983 tarihlerinde sergilemiştir. 1987- 89'da Türk Sovyetler Birliği Kültür Anlaşması kapsamında Moskova.'da 59 tiyatro, opera-bale eskizi ve 4 maketten oluşan bir sergi açmıştır.

Sergi Moskova Bahruşin Tiyatro Müzeleri zincirinin bir halkası olan ve Sovyetler Birliği'nin en popüler artistlerinden birinin A. Yermolowa'nın vefatındaın sonra sergi binasına dönüştürülen evde açıldı. Anlaşma 24 gün olmasına rağmen, Sanatsever Sovyet Halkının büyük ilgisini kazanıp, üç ay uzatıldı. İşte bu sergi, İstanbul aşığı, ressam Acar Başkut'un eserlerinin ufak bir bölümüdür. Acar Başkut Japonya'da büyük ilgi ile izlenen son sergisini 25 Şubat-2 Mart 2000'de Keio Gallery- 3-5 Mart 2000'de Türkiye Büyük Elçiliğinde açtı.
 
1970-1973 ve 1980 yıllarında çok ağır üç beyin ameliyatı geçirdi son ameliyatından sonra yürüme yeteneğini yitirdi. Fakat çalışma azminden bir şey kaybetmedi. Tekerlekli sandalyesinde yaşamını öğrencileri, resimleri ve bilgisayarıyla sürdürüyor. İki kızı var. Ahu(Migros halkla ilişkiler müdürü) Ebru (müziksiyen viyolonsel çalıyor) kardeşi T.C Japon'ya Büyük Elçisi Yaman Başkut'tur. sanatçının bütün gayretleri, kendisine tiyatro ve resimi tanıtan Galatasaray Lisesi'ne minnet borcunu ödeme çabasıdır. Resimlerinde yanlızlığı ifade etmektedir, karamsar bir ruh hali olduğunu düşündüğümüz ressam kendi hayatını kurmuş bir boşluktadır. Bu boşluğun nedenini doktorlar ameliyattan sonra olduğunu düşünmektedir.