Ünyeli Müzisyen, Anadolu Çalgısıyla Tura Çıktı

Ünyeli Müzisyen, Anadolu Çalgısıyla Tura Çıktı

Fransa'nın Strazburg kentinde yaşan 30 yaşındaki Ünyeli Barış Ayhan, Anadolu enstrümanı olan cura ile Akdeniz ve Kafkas ülkelerini gezerek oranın kültürüne...

Fransa'nın Strazburg kentinde yaşan 30 yaşındaki Ünyeli Barış Ayhan, Anadolu enstrümanı olan cura ile Akdeniz ve Kafkas ülkelerini gezerek oranın kültürüne has müzikleri öğrenip öğrencilere konser veriyor.

Fransa'da müzik öğretmenliği yapan ve müzisyen olan Ünyeli Barış Ayhan, oluşturduğu "Barış İçin Müzik(Music for peace)" adlı projeyle, Akdeniz ve Kafkas ülkelerine has yöresel müzikleri öğrenmek ve seslendirmek amacıyla tura çıktı. Bu kapsamda Yunanistan, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan, İsrail ve Türkiye dahil birçok ülkeye giden Barış Ayhan, yaklaşık 9 farklı ülkeye has yöresel müzikleri çalmayı öğrenerek, gittiği bölgelerde öğrencilere konserler veriyor. Aynı zamanda Anadolu Kültürünü de dünyaya öğretmeye çalışan Barış Ayhan, cura çalgısıyla dinleyenleri büyülüyor.

8 ay boyunca turu sürdüren müzisyen Barış Ayhan, Ağustos ayına kadar yine tura devam edeceğini ifade etti. Yaptığı çalışmanın amacı hakkında bilgiler veren başarılı müzisyen, "Burada amaç, gezdiğim ülkelerin müziğini öğrenerek yazıya dökmek ve bu çalışmayı repertuvar haline getirip öğrencilerimle paylaşmak. Ayrıca Anadolu kültürüne has müzikleri de dünyaya yayma fırsatım oldu" dedi.

Ayhan yaptığı açıklamada, "Eylül ayında başladığım, benim hazırladığım bir proje vardı. Akdeniz'i çevreleyen ülkelerde ve Kafkas ülkelerinde bir tura çıktım. Gittiğim her ülkede halk müzikleri ile ilgili araştırma yapıp müzisyenlerle tanışıp kendime bir repertuvar oluşturdum. Eylül ayından bu yana 10 dilde oluşturduğum repertuvarı hem söylüyorum hem de curayla eşlik ediyorum. Gittiğim her ülkede tanıştığım kişilerle bir şekilde kafelerde, Fransız endüstrideler de, okullarda, üniversiteler de bu projeyi tanıtıyorum. Her ülkede de konserlerim oldu bu süreçte. Haftaya da İstanbul da konserlerim var" diye konuştu.