Uşak Üniversitesi'nde 28 Şubat Konferansı

Uşak Üniversitesi'nde 28 Şubat Konferansı

UŞAK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, 28 Şubat'ın Türkiye tarihinin karanlık bir dönemi olduğunu belirtip, bunu unutmamak, unutturmamak gerektiğini...

UŞAK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, 28 Şubat'ın Türkiye tarihinin karanlık bir dönemi olduğunu belirtip, bunu unutmamak, unutturmamak gerektiğini söyledi.

Uşak Üniversitesi'nde İnsan Hak ve Hürriyetleri Öğrenci Topluluğu tarafından "Bir Karanlık Dönem 28 Şubat" adlı konferans düzenlendi. Açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Sait Çelik'in yaptığı konferansa Araştırmacı Yazar Demet Tezcan konuşmacı olarak katıldı.

28 Şubat sürecini konu alan sinevizyon gösterisi ile başlayan programda konuşan Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, 28 Şubat sürecinin Türkiye tarihinin karanlık bir dönemi olduğunu dile getirdi. O zamanın tanığı bir akademisyen olarak özellikle üniversitelerin o sürecin en çok etkilenen kurumlarından biri olduğuna dikkat çeken Rektör Çelik, "28 Şubat sürecinde doçenttim ve süreci adım adım yaşadık. Sürecin en çok etkilediği yerler üniversitelerdi. Her zaman böyle oldu. Kendi güçleri ve iktidarları için gençlerimizi kışkırtıp kullanmışlardı. Tarihimiz buna tanıktır. O süreçte halkın seçimiyle bir koalisyon kurulmuştu. Bu koalisyon reformlar yapmaya başlamış, memurlara ve bizlere yüzde 100 zamlar yapılmış, yüzler gülmeye başlamıştı. Derken bir taraftan da yine senaryolar yazılmaya başlandı ve adım adım sürecin ayak sesleri yükseldi. 28 Şubat darbe sürecinde askerimizi kışkırtan bürokratik oligarşi yönetime el koyma girişimlerine başladı" dedi.

28 Şubat sürecinde ülkenin talan edildiğini ifade eden Rektör Çelik, şöyle konuştu:

"Maalesef süreç içinde yıkılan gönülleri ve hayalleri tamir etmek mümkün değil. Dönemin siyasileri 28 Şubat sürecinin bittiğine dair açıklamalar yaptığında o zamanın Genelkurmay Başkanı bin yıl sürecek diyordu. Ayrıca malum yapının elebaşı 28 Şubat sürecinde ordunun haklı olduğunu, sivillerden daha demokratik olduklarını ve başörtüsünün furuat olduğunu söyleyerek toplumun direncini kırmıştı. Aynı direniş kırma karakterini Mavi Marmara olayında da görüyoruz. O dönemin kudretli generali bir Amerikan dergisine verdiği mülakatta "28 Şubat'ı biz İsrail için yaptık" demişti. Yani İsrail ve işbirlikçileri yine beraberdiler. Mazlumların hesabının sorulması kanaatindeyim. Şu an yargılamalar sürüyor. Yaşanan karanlık dönemi, 28 Şubat sürecini, unutmamak, unutturmamak lazım."

"MİLLETİN DEĞER YARGILARINA AZMETMİŞ BİR DÖNEMDİR"

Konferansa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Demet Tezcan ise, 28 Şubat sürecini hem kendi yaşadıkları hem de dönemin tanıkları tarafından yaşanan hak ihlallerinden örnekler vererek anlattı. Tezcan, "28 Şubat süreci milletin değer yargılarına azmetmiş bir dönemdir. Bizler 28 Şubatlar bir daha yaşanmasın diye bu süreci unutturmayacağız. 28 Şubat bin yıl sürmedi. Ancak bu günlerinde bin yıl sürmeyeceğini bildiğimizden hazır ve uyanık olarak duruyoruz. Hafızasız bir nesil olursak, gençlerimize bu dönemi unutmayın demek çok mantıklı olmaz. 28 Şubat'ın sahnede görünen aktörleri askerlerdi ama bir de onu destekleyen bir kadro vardı. 28 Şubat sadece memur kesimine ve öğrencilere yapılmadı. Milletin değer yargılarına, anlayışına ve inancına yapıldı. 28 Şubat, sadece mağduriyet dönemi değil, şanlı bir direnişin dönemidir" dedi.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik'in konferansın sonunda plaket verdiği Araştırmacı Yazar Demet Tezcan, ardından kitaplarını imzaladı. Konferansı Uşak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Dalkıran, akademisyenler ve öğrenciler izledi.

FOTOĞRAFLI