Uykusuz kalanlar alışverişi abartıyor

Uykusuz kalanlar alışverişi abartıyor

Uykusuz geçen bir gece, alışveriş alışkanlığını değiştiriyor.

İsveçlilerin Obesity dergisindeki araştırmaya göre bu durumda alışveriş sepetine hem daha fazla ürün hem de daha yüksek kalorili yiyecekler giriyor. Anlaşıldığı üzere karar verme süreçlerinde katkısı olan ve ödüllendirme merkezini etkinleştiren beyin fonksiyonları değişmekte. Bu faktörlerinse kronik uykusuzluk çekenlerdeki kilo alımı ve şişmanlık riskiyle ilgili açıklamalar getirecek ilave mekanizmaların olabileceği düşünülüyor.

Diğer araştırmalarla, uykusuzluğa bağlı değişen alışveriş alışkanlığının şişmanlarda ve kronik uykusuzluk çekenlerde daha fazla görülüp görülmediği öğrenilmeye çalışılacak diyor Uppsala Üniversitesi'nde Christian Benedict.

Uykusuzluğun yemek yeme isteğini güçlendirdiği ve şişmanlığa yol açtığı zaten biliniyordu. İsveçli bilim insanlarının amacı bu konuda değişen alışveriş alışkanlığının da etkili olup olmadığını öğrenmekti. Araştırmaya normal kilolu ve sağlıklı uyku düzenine sahip on dört erkek katılmış. Katılımcılar uykusuz bir gecenin ardından aldıkları standart bir kahvaltıdan sonra bir sonraki gün için alışverişe çıkmışlar.

Toplam elli Avro'luk bütçeyle alışveriş yapması gereken katılımcılar, kırk ürünlük bir listedeki ürünlerden dilediklerini almakta özgür bırakılmış.

Cumhuriyet