Uzmanlar uyarmıştı... Bakan Kurum duyurdu: İlk kazmayı vurduk

Güncelleme:

Uzmanlar deprem bölgesinde yapılacak yeni konutlar için uyarıda bulunurken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş'ta yapılacak 72 bin 596 konut için ilk kazmayı vurduklarını duyurdu.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgede yaralar sarılıyor. Deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken diğer yandan yeni binaların yapımına da başlandı. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise bölgenin aktif fay sistemlerinin etkisi altında olduğunu belirterek klasik inşaat yapımıyla sorunlarla baş edilemeyeceğini söyledi. 

KAHRAMANMARAŞ'TA İLK KAZMA VURULDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Yeni şehirlerimiz için binlerce mimar, mühendis, akademisyen, işçimiz sahada! Deprem bölgesinde sadece ev değil; çevre düzenlemesi, meydanı, parkları, bahçeleri, okulları, camisiyle yaşam alanları inşa ediyoruz. 72 bin 596 ev yapacağımız Kahramanmaraş’ta da ilk kazmayı vurduk" ifadelerini kullandı.

NACİ GÖRÜR'DEN "İNŞAAT" UYARISI

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremlerin ardından bölgedeki yapılaşma konusunda uyarıda bulunmuştu. Görür, "Adıyaman-Hatay deprem bölgesi Doğu Anadolu-Ölüdeniz Fay Zonları içerisinde. Bu bölge büyük ölçüde bu aktif fayların etkisi altında. Bu bölgede alışıla gelmiş ihale, müteahhit ve klasik inşaat yapımıyla sorunlarla baş edemeyiz. Özel mimari planlara, inovatif inşaat teknolojilerine ve izolatörler de dahil deprem etkisini azaltacak yatırımlara ihtiyaç vardır. Belki pahalı olacaktır ama burası herhangi bir bölge değildir, sevgiyle" ifadelerini kullandı.