Vali'den Türkmen açıklaması

Vali'den Türkmen açıklaması

Hatay Valisi, çatışmalardan kaçan Türkmenlerin Türkiye'ye kaçtığı ve ülkeye kaç Türkmen'in girdiğini açıkladı.

Hatay Valisi Ercan Topaca, Suriyeli sığınmacıların kaldığı Yayladağı Konaklama Tesisleri'nde bir basın toplantısı düzenleyerek saldırılardan kaçıp Türkiye'ye sığınan Türkmenlerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Topaca, 29 Ocak'tan itibaren Türkmenleri kabul etmeye başladıklarını ifade eden Topaca, şunları söyledi:
 
"Bugün akşam saat 17.30 itibariyle tahliye ettiğimiz kişi sayısı 4 BİN 19'dur. Yamadi'den araçlarla buraya getirilmesi, kayıt kabullerinin yapılması, parmak izlerinin alınması ve kimliklerinin verilmesi suretiyle tahliye edilen kişi sayısı 4 bin 19'dur. Bunun öncesinde de bazı girişler olmuştu, özellikle 24 Kasım'da uçak düşürülmesinin ardından yaklaşık 1675 kişi almıştık. Onlarla birlikte toplam 5 bin 694 kişiyi ülkemize kabul ettik, girişlerini yaptık, yerleştirme işlemleri devam ediyor. Dün akşam 200 kişiyi Suruç'taki kampa naklettik. 40 aileyi Güveççi çadır kent alanına, orası da sınırımızın sıfır noktasında yakın bir yerde. İnşallah yarın ilk etapta 300 aileyi daha buraya nakledeceğiz. Yine bir taraftan bir kısım aileleri Şanlıurfa'da bulunan Suruç Kampına göndereceğiz. Bu işlemler gece 3-4'lere kadar devam ediyor."
 
Bugün Yamadi'den Yayladağı'na 970 kişinin naklinin yapıldığını ve gecenin ilerleyen saatlerinde bu rakamın 1500'lere çıkmasını beklediklerini ifade eden Topaca, şöyle devam etti:
 
"Yarından itibaren Yamadi transferini durduracağız. Güveççi bölgesinin karşısında beklemekte olan 2 bin 500-3 bin civarında misafirimiz var. Onların da aynı şekilde otobüslerle Güveççi'den buraya getirilmesi, burada kayıtlarının yapılıp kimliklerinin verilmesini müteakiben Suruç İlçesi'ndeki konteyner merkezine inşallah birkaç gün içerisinde sevkiyatını yapmayı planlıyoruz. Güveççi alımını yarından itibaren başlatıyoruz, durdurduğumuz alımlar Yamadi bölgesi için geçerli. Orada zaten içeriye girmek isteyen fazla insan kalmadı. Aciliyetine binaen yarından itibaren Güveççi'deki insanları buraya taşımaya başlayacağız. Burada size onları izleme imkanı da sağlayacağız."
 
HATAY'DA KAYITLI 385 BİN SuriyeLİ VAR
 
Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Turgay Aras, Yayladağı Kaymakamı Alpaslan Altınışık ve Yayladağı Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Kalkan'ın da eşlik ettiği Ercan Topaca, açıklamanın ardından bir soru üzerine, şunları söyledi:
 
"Arkadaşlar, birkaç gün önceki rakamı sizlerle paylaşıyorum. Hatay'da kayıtlı olan 385 bin Suriyeli var, bunların yaklaşık 15 bini kamplarda kalıyor idi ancak bu son rakamlarla kamplarda kalan sayının 3-4 bin arttığını düşünüyoruz. Transfer işlemi tamamlandıktan sonra son rakamları da açıklayabiliriz. Suriye'den daha önce gelenler otomobillerini getirdiler. Onun belli prosedürü var. Taşınabilir otomobil türü malların getirilmesi işlemine yarın başlıyoruz. İnşallah Türkmen kardeşlerimizin veya diğer misafirlerimizin otomobilleri varsa, onların da bir kaydı ve gümrük işlemi var, onları yapmak suretiyle almaya başlayacağız inşallah."